Στο «περίμενε», εδώ και ενάμιση χρόνο, για να συμψηφιστεί το… 12% του χαμένου ενοικίου με φόρο εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ – Μπερδεμένοι οι ιδιοκτήτες, δεν ξέρουν τι να πληρώσουν…
Στα κάγκελα βρίσκονται οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων που έχουν μείνει ακόμη χωρίς τις υπεσχημένες από το υπουργείο Οικονομικών εκπτώσεις φόρου για τα ενοίκια που αναγκάστηκαν να μειώσουν προς όφελος των επιχειρηματιών ή μισθωτών ενοικιαστών τους, την περίοδο Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020.

 
Πρόκειται για τους ιδιοκτήτες που υπέβαλαν κανονικά στο TAXISnet δηλώσεις εισοδηματικών απωλειών, λόγω αναγκαστικής μείωσης των συμφωνηθέντων ενοικίων επαγγελματικής στέγης ή κύριας κατοικίας ή φοιτητικής στέγης (δηλώσεις Covid), για έναν ή περισσότερους μήνες της περιόδου Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020.

Οι περισσότεροι από αυτούς, ακόμα περιμένουν να δουν να συμψηφίζεται με κάποιον φόρο το 12% του χαμένου ενοικίου τους.

 
Όσοι πλήρωσαν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος και έχασαν την ευκαιρία του συμψηφισμού ήλπιζαν να ζουν συμψηφισμούς με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Η αγωνία για τους συμψηφισμούς είναι ακόμη μεγαλύτερη για όσους έχουν και απλήρωτες δόσεις φόρους εισοδήματος.


 
Όλοι αυτοί οι ιδιοκτήτες ακινήτων απογοητεύτηκαν όταν διαπίστωσαν πως τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνουν όλο το ποσό του φόρου, χωρίς κανέναν συμψηφισμό. Εκτός του ότι είχαν μεγάλη χασούρα από τα “κουρέματα”, περιμένουν εδώ και ενάμιση χρόνο την εκκαθάριση των εκπτώσεων φόρου και τον συμψηφισμό με μελλοντικές φορολογικές οφειλές για το απολεσθέν 40% των μηνιαίων ενοικίων Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020.

Η έκπτωση φόρου ισούται με το 20% του 60% των κανονικών ποσών των μηνιαίων ενοικίων (των αρχικώς συμφωνηθέντων με τους μισθωτές). Αν, για παράδειγμα, κάποιος ιδιοκτήτης εισέπραττε π.χ. μηνιαίο ενοίκιο 1.000 ευρώ τη συγκεκριμένη περίοδο, είχε απώλεια 400 ευρώ λόγω του μέτρου της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίου. Από αυτά τα 400 ευρώ, του παρασχέθηκε η δυνατότητα να συμψηφίσει το 30%. Δηλαδή, η αποζημίωσή του ήταν 120 ευρώ έκπτωση από μελλοντικές του φορολογικές υποχρεώσεις, ή το 12% του ενοικίου που θα εισέπραττε πριν από την πανδημία.

Πηγή protothema.gr


Ακολουθήστε το epiloges.tv στο Google News και δείτε όλες τις
τελευταίες Ειδήσεις από τις Σέρρες, την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Views: 98