Κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης σε πολλά πανεπιστήμια

Μια σκοτεινή πλευρά της πανεπιστημιακής ζωής στη χώρα μας ανέδειξε η αποκάλυψη της περίπτωσης καθηγητή στο ΤΕΙ Σερρών, ο οποίος ζητούσε ανταλλάγματα από τους φοιτητές για να τους περάσει στο μάθημα του, ενώ οι καταγγελίες μιλούν και για ερωτικές επιθέσεις προς τις φοιτήτριες του.

 

Οι επίσημες καταγγελίες για αντίστοιχες υποθέσεις δεν είναι πολλές στη χώρα μας, ωστόσο καθηγητής ελληνικού πανεπιστημίου είχε δηλώσει στην εφημερίδα Τα Νέα ότι “υπάρχουν πολύ περισσότερα κρούσματα από εκείνα που τελικά αποκαλύπτονται, καθώς οι επώνυμες καταγγελίες σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι εύκολη υπόθεση”.

 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πολλοί είναι οι καθηγητές ΑΕΙ που έχουν τουλάχιστον μία ιστορία σεξουαλικής παρενόχλησης να διηγηθούν σχετικά με την παρεκκλίνουσα συμπεριφορά συναδέλφων τους.

Ένας καθηγητής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ανέφερε την περίπτωση καταγγελίας που είχε γίνει πριν από μερικά χρόνια από έξι φοιτήτριες εναντίον συναδέλφου του, ο οποίος οδηγήθηκε στα όργανα ελέγχου του Ιδρύματος και στην αποπομπή του. “Αν δεν έρθει μία επίσημη καταγγελία δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Στην περίπτωση εκείνη είχαν έρθει έξι φοιτήτριες και είχαν καταγγείλει ενυπόγραφα ότι ο συγκεκριμένος καθηγητής τους είχε ζητήσει ερωτικά ανταλλάγματα για να τις περάσει στα μαθήματα του, οπότε η υπόθεση πήγε αμέσως στον πρύτανη και στη Σύγκλητο”, ανέφερε ο καθηγητής μιλώντας στην εφημερίδα. 

Στο Πανεπιστήμιο Πάτρας στις αρχές της δεκαετίας του 2000 είχε καταγγελθεί η περίπτωση καθηγητή ο οποίος “έκοβε” συστηματικά φοιτήτριά του με αίτημα να υποκύψει στις ερωτικές επιθέσεις του. Η φοιτήτρια δεν έκανε έγγραφη καταγγελία και δεν πήρε πτυχίο, αφού δεν μπορούσε να περάσει στα συγκεκριμένα μαθήματα, κάτι το οποίο πέτυχε τελικά έπειτα από οκτώ περίπου χρόνια, εξεταζόμενη από τριμελή επιτροπή καθηγητών, λόγω συνταξιοδότησης του συγκεκριμένου διδάσκοντα.

 

Πηγή πληροφοριών: Τα Νέα

 

 

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *