18.7 C
Serres

Κτηματολόγιο: Τι αλλάζει από σήμερα στη χορήγηση πιστοποιητικών

Date:

Ηλεκτρονικά θα γίνεται από σήμερα,19 Οκτωβρίου η χορήγηση πιστοποιητικών από τα Κτηματολογικά Βιβλία, όπως αναφέρει η νέα απόφαση του Φορέα “Ελληνικό Κτηματολόγιο “. Αναλυτικά, όπως επισημαίνεται σε σχετική απόφαση του Φορέα, οι διατάξεις του νέου άρθρου 1Β για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων στα Κτηματολογικά Γραφεία και στα Υποκαταστήματα του Ν.Π.Δ.Δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο του ν. 4512/2018 για τη χορήγηση πιστοποιητικών, διαγραμμάτων και λοιπών στοιχείων της παρ. 1 του άρθρου 22 του ν. 2664/1998 από τα τηρούμενα βιβλία, εφαρμόζονται από την 19η Οκτωβρίου 2020 για αιτήσεις έκδοσης πιστοποιητικού καταχώρισης, αντιγράφου κτηματολογικού φύλλου και αποσπάσματος κτηματολογικού διαγράμματος από τις ίδιες Υπηρεσίες.
 
 

«Άρθρο 1Β

 

Ηλεκτρονική Υποβολή Αιτήσεων για τη χορήγηση πιστοποιητικών από τα Κτηματολογικά Βιβλία-Αρχές-Προϋποθέσεις-Τρόπος-Διαδικασία

 
1. Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση πιστοποιητικών, διαγραμμάτων και λοιπών στοιχείων του άρθρου 22 του ν. 2664/1998 από τα τηρούμενα βιβλία, διενεργείται από κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο, στο εξής «Χρήστης Αιτών», που έχει έννομο συμφέρον και επιτυγχάνεται τεχνικά με τη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών.
2. Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων της παρ. 1 μπορεί να διενεργείται καθ’όλη τη διάρκεια κάθε ημερολογιακής ημέρας.








3. Για την εισαγωγή στη δικτυακή εφαρμογή ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων της παρ. 1 που διαχειρίζεται το Ν.Π.Δ.Δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο, ο «Χρήστης Αιτών» εισάγει τους κωδικούς που διαθέτει για την εισαγωγή στο taxisnet. Ο «Χρήστης Αιτών» μετά την εισαγωγή του στην εφαρμογή, συμπληρώνει τη φόρμα της ηλεκτρονικής αίτησης και συγκεκριμένα πεδία που αφορούν στο είδος του αιτούμενου πιστοποιητικού και το Κτηματολογικό Γραφείο ή Υποκατάστημα στο οποίο απευθύνεται η αίτηση, καθώς και την αιτιολογία της νόμιμης χρήσης για την οποία προορίζεται το αιτούμενο στοιχείο. Τα στοιχεία του αιτούντος ανακαλούνται από το σύστημα αυτοματοποιημένα μετά την εισαγωγή του, κατά μεταφορά από τη εφαρμογή του taxisnet. Για τις υποβαλλόμενες αιτήσεις και τα χορηγούμενα πιστοποιητικά, διενεργούνται κατά την εκτέλεση της διαδικασίας συστημικοί έλεγχοι πληρότητας και ορθότητας.

 
4. Ο τρόπος πληρωμής και η πιστοποίηση των καταβαλλόμενων τελών κατά την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για την έκδοση πιστοποιητικών, διαγραμμάτων και λοιπών στοιχείων σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους, ρυθμίζεται με την απόφαση της παρ. 1 του άρθρου 40 του ν. 4512/2018.

5. Τα εκδιδόμενα πιστοποιητικά, διαγράμματα και λοιπά στοιχεία έχουν μορφή pdf, φέρουν υπογραφή και σφραγίδα του Προϊσταμένου του Κτηματολογικού Γραφείου και ψηφιακή υπογραφή του Ν.Π.Δ.Δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο. Σε περίπτωση που για το Κτηματολογικό Γραφείο της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 4512/2018 δεν έχει εκδοθεί η απόφαση της παρ. 7 του άρθρου 1 του ίδιου νόμου για την έναρξη της λειτουργίας του, το πιστοποιητικό φέρει υπογραφή κατά νόμιμη διά της παρούσας εξουσιοδότηση του Γενικού Διευθυντή του Ν.Π.Δ.Δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο. Στα πιστοποιητικά αναγράφεται μοναδικός συστημικός κωδικός για την πιστοποίηση της αυθεντικότητάς τους μέσω λειτουργίας υπηρεσίας επιβεβαίωσης αυθεντικότητας. Το εκτύπωμα του πιστοποιητικού που αποστέλλεται από το Κτηματολογικό Γραφείο στον αιτούντα και φέρει προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή, λογίζεται ως επίσημο αντίγραφο.

 
6. Η υπηρεσία της ηλεκτρονικής υποβολής εποπτεύεται από το Ν.Π.Δ.Δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο και, σε περίπτωση που ανακύπτει οιαδήποτε απόκλιση, τεχνική ή λειτουργική, διακόπτεται και επαναλειτουργεί μετά την άρση της. Ο σχεδιασμός και η λειτουργία της ηλεκτρονικής υπηρεσίας τελούν υπό τους όρους του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών, καθώς και των διατάξεων του ν. 4624/2019 (Α’ 137)»
 
Πηγή enikos.gr

ΕλλάδαΚτηματολόγιο: Τι αλλάζει από σήμερα στη χορήγηση πιστοποιητικών

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Πώς ήταν η ζωή στην Αρχαία Ελλάδα; Δείτε το εκπληκτικό βίντεο

Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός είναι μια ιστορική περίοδος που...

Αρχαία Ελλάδα: Πώς προφέρονταν τα αρχαία ελληνικά

Τα αρχαία ελληνικά δεν προφέρονταν όπως τα νέα ελληνικά. 1. Άλλα γράφουμε...

Δείτε βίντεο: Οι Δολίνες Σπηλιές- Ένας κόσμος κρυμμένος μέσα στο έδαφος

Το χωριό Δίδυμα, στον Δήμο Ερμιονίδας του Νομού Αργολίδας,...

Τι μπορεί να σημάνει για την ελληνική οικονομία τυχόν ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

Στρωμένος με αγκάθια είναι ο δρόμος της ελληνικής οικονομίας...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα