Λαχανικά τουρσί: Παραδοσιακή συνταγή από το Νέο Σούλι Σερρών

Παραδοσιακή συνταγή από το Νέο Σούλι Σερρών για να φτιάξετε λαχανικά τουρσί για τον χειμώνα. Δείτε τι θα κάνετε:

Αντί να βάλουμε διάφορα λαχανικά, μπορούμε με αυτόν τον τρόπο να κάνουμε και ένα είδος λαχανικού.

Τα συστατικά που θα χρειαστείτε

  • 1 κιλό λάδι
  • 6 μπουκάλια ξύδι
  • 500 γραμμάρια αλάτι
  • 1-2 κεφάλια σκόρδο
  • διάφορα λαχανικά

Δεύτερη Συνταγή για μικρότερη ποσότητα

  • διάφορα λαχανικά
  • λάδι
  • 1 κουταλιά αλάτι
  • σκόρδο (προαιρετικά)

Βήματα

Βήμα 1

Γεμίζουμε μια λεκάνη με κομμένα λαχανικά: πιπεριές πράσινες και κόκκινες, ντομάτες πράσινες, καρότα, λάχανο, κουνουπίδι, σέλινο και σκελίδες σκόρδου.


Βήμα 2

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε: το ξύδι, το αλάτι, το λάδι με ένα μεγάλο βάζο νερό. Αφού κοχλάζουν, βάζουμε λίγα – λίγα τα λαχανικά για 2-3 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν λίγο το χρώμα τους, και τα βγάζουμε.


Βήμα 3

Γεμίζουμε καλά γυάλινα βάζα με τα βρασμένα λαχανικά και προσθέτουμε μέχρι να σκεπαστούν αυτό καυτό ζουμί που έβρασαν.


Βήμα 4

Κλείνουμε καλά και αναποδογυρίζουμε τα βάζα μέχρι να κρυώσουν. Τα αποθηκεύουμε και είναι έτοιμα για κατανάλωση σε 10 ημέρες.

Από τη στιγμή που θα ανοίξει το βάζο διατηρείται στο ψυγείο. Με αυτόν τον τρόπο παρασκευής γίνονται πιο γρήγορα και πιο γευστικά. Το ζουμί αυτό μπορούμε να το βάλουμε ακόμη και στο φαγητό για να το νοστιμέψουμε.

Δεύτερη Συνταγή για μικρότερη ποσότητα


Γεμίζουμε ένα γυάλινο βάζο του μισού κιλού με ότι λαχανικό μας βρίσκεται στο σπίτι ( πιπεράκια, ζεματισμένα φασολάκια, κομματιασμένα: καρότα, κουνουπίδια, ρεπάνια, αγγούρια με την φλούδα, άγουρες ντομάτες, κόκκινες ή πράσινες πιπεριές, σέλινο).
Βράζουμε νερό τόσο όσο να γεμίσει το βάζο μαζί με το αλάτι. Όπως είναι καυτό το νερό, το αδειάζουμε μέσα στο βάζο (ένα δάχτυλο πιο κάτω από το χείλος) και συμπληρώνουμε με λάδι.
Το κλείνουμε καλά και το αφήνουμε στο ντουλάπι για μια εβδομάδα. Στη συνέχεια το βάζουμε άλλη μια εβδομάδα μέσα στο ψυγείο. Μετά από τις 2 εβδομάδες μπορούμε να ανοίξουμε το βάζο και να το καταναλώσουμε. Μέχρι να τελειώσει, συνεχίζουμε να έχουμε το βάζο στο ψυγείο. Το σερβίρουμε με λίγο λάδι.

Συνταγές: Μεσάικου-Μαρκοπούλου Ευαγγελία
πηγή neosouli.gr
Ακολουθήστε το epiloges.tv στο Google News και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις Σέρρες, την Ελλάδα και τον Κόσμο.
 
Exit mobile version