19.5 C
Serres

LifeChamps: Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία βελτίωσης ποιότητας ζωής ασθενών με καρκίνο

Date:

Στην υποστήριξη των ασθενών με καρκίνο ηλικίας άνω των 50 ετών, των φροντιστών τους και των επαγγελματιών υγείας με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στοχεύει το έργο LifeChamps η υλοποίηση του οποίου αρχίζει στις 20 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια.

«Το LifeChamps αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση δεδομένων μεγάλης κλίμακας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω έγκαιρης και ακριβέστερης υποστήριξης. Με την ολοκλήρωση της προσπάθειας αυτής σε τρία χρόνια, αναμένεται το “LifeChamps” να αποτελεί σημείο αναφοράς σχετικά με την εφαρμογή της ιατρικής ακριβείας στη γηριατρική ογκολογία»

αναφέρει ο επιστημονικά υπεύθυνος του έργου, καθηγητής Ιατρικής Φυσικής και Πληροφορικής στην Ιατρική Εκπαίδευση του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Μπαμίδης.

Στόχος του LifeChamps είναι ο ακριβής προσδιορισμός των παραγόντων, που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ογκολογικών ασθενών μεγαλύτερης ηλικίας, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη θεραπεία τους και να προτείνει εξατομικευμένες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, δηλαδή παρακολούθηση συμπτωμάτων, θεραπεία και αποκατάσταση, στους ασθενείς και τους φροντιστές τους.

Αυτό θα γίνει με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI) και βέλτιστης οπτικοποίησης αναλυτικών αποτελεσμάτων εκτελούμενων στο υπολογιστικό νέφος (cloud) αλλά και σε κινητές συσκευές.

Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου θα πραγματοποιηθεί στις 20-21 Ιανουαρίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου Daios Luxury Living (Λεωφ. Νίκης 59, Θεσσαλονίκη) με τη συμμετοχή 40 επιστημόνων που εκπροσωπούν αντίστοιχους οργανισμούς εταίρων του έργου από χώρες όπως Σουηδία, Ισραήλ, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Βέλγιο, Πορτογαλία. Το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής του ΑΠΘ είναι ο κεντρικός συντονιστής της κοινοπραξίας του έργου LifeChamps, ενώ από το ΑΠΘ συμμετέχει και το Τμήμα Πληροφορικής με το Εργαστήριο Επιστήμης Δεδομένων και Ιστού.

Παρεμβάσεις θα κάνουν καταξιωμένοι ογκολόγοι από την Πανεπιστημιακή Ογκολογική Κλινική του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, εκπρόσωποι της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) καθώς εκπρόσωπος από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με καρκίνο του μαστού «Άλμα Ζωής» Ν. Θεσσαλονίκης που θα υποστηρίξει το έργο σε όλη την διάρκεια του.
Καρκίνος: δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο καρκίνος είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως και υπεύθυνος για περίπου 9,6 εκατομμύρια θανάτους, το 2018.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 1 στους 6 θανάτους οφείλεται σε καρκίνο.

Στην Ευρώπη το 2018, καταγράφηκαν 3.9 εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου (εξαιρουμένου του καρκίνου του δέρματος από μη μελανώματα) και 1.93 εκατομμύρια θάνατοι από καρκίνο. Τα πιο κοινά σημεία καρκίνου ήταν καρκίνοι του γυναικείου μαστού (523.000 κρούσματα), ακολουθούμενα από κολοορθικό (500.000), πνεύμονα (470.000) και καρκίνο προστάτη (450.000). Το 2012, περίπου το 50% όλων των νέων κρουσμάτων καρκίνου, παγκοσμίως, διαγνώστηκαν μεταξύ ενήλικων ηλικίας άνω τω 65 ετών. Η αυξανόμενη ηλικία και οι συννοσηρότητες σχετίζονται συχνά με την μη επιλογή επιθετικών θεραπειών για τον καρκίνο, καθώς και με παραμέληση των προτιμήσεων του ασθενή στην φροντίδα υγείας που σχετίζεται με την ποιότητα ζωής.

Α.Φ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΥγείαLifeChamps: Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία βελτίωσης ποιότητας ζωής ασθενών με καρκίνο

Μοίρασε τη δημοσίευση:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Τι πρέπει να κάνετε εάν πατήσετε δράκαινα ή αχινό στη θάλασσα

Δυο από τους πιθανούς καλοκαιρινούς κινδύνους να συμβούν, είναι...

ΕΟΔΥ: Προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας για τον νέο ιό στην Κίνα

Προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος για ιδιαίτερη ανησυχία...

Εργαστηριακός κερατοειδής από κολλαγόνο χοίρου αποκατέστησε την όραση σε τυφλούς ανθρώπους

Επιστήμονες στη Σουηδία ανέπτυξαν ένα εμφύτευμα, φτιαγμένο από κολλαγόνο...

Ανακαλύψτε πόσο κινδυνεύει ο οργανισμός σας αν κοιμάστε 4 ώρες

Οι συνέπειες από τον λιγοστό ύπνο δεν περιορίζονται στην...