17 C
Serres

Λιμάνι Θεσσαλονίκης: Τη λειτουργία των δύο μεγάλων γερανογεφυρών επιθεώρησε ο Γ. Πλακιωτάκης (φωτ.)

Date:

Τη λειτουργία των δύο μεγάλων γερανογεφυρών του λιμανιού της Θεσσαλονίκης επιθεώρησε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

ena 6

Οι δύο νέες ειδικά σχεδιασμένες γερανογέφυρες (New Panamax STS Cranes) βρίσκονται ήδη στο λιμάνι από τον περασμένο Μάιο, και μετά τη δοκιμαστική περίοδο κατά την οποία εκπαιδεύτηκε το προσωπικό, τέθηκαν σε λειτουργία εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες. Σε αυτό το διάστημα παρατηρήθηκε βελτίωση 20% στους χρόνους φορτοεκφόρτωσης των εμπορευματοκιβωτίων.

Οι δύο γερανογέφυρες, συνολικής αξίας €15,7 εκατ., έχουν ανυψωτική ικανότητα 65 τόνων και 50 τόνων σε διπλή και σε μονή φόρτωση αντίστοιχα. Οι νέες γερανογέφυρες παρέχουν τη δυνατότητα απευθείας εξυπηρέτησης πλοίων κύριων γραμμών, χωρητικότητας άνω των 10.000 TEU (New Panamax) και συμβάλλουν σημαντικά στην προσέλκυση νέων γραμμών.

Με τον νέο εξοπλισμό ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων του λιμένα Θεσσαλονίκης διαθέτει συνολικά 6 γερανογέφυρες, ενώ η διοίκηση του ΟΛΘ εκτιμά ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλες 4 όταν επεκταθεί ο έκτος προβλήτας, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες φορτοεκφορτωσης.

dyo 7

«Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με την προσθήκη των δυο νέων γερανογεφυρών ενισχύει ακόμα περισσότερο τη στρατηγική του θέση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις θετικές εξελίξεις στο πρόγραμμα αξιοποίησης των περιφερειακών λιμένων της χώρας, την πρόοδο των επενδυτικών προγραμμάτων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, αλλά και την εξασφάλιση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των λιμενικών υποδομών στους νησιωτικούς δημους της χώρας ενισχύει ακόμα και τη γεωστρατηγική θέση της χώρας αλλά σαφώς και στον παγκόσμιο χάρτη των θαλάσσιων μεταφορών» τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης.


Αναφερόμενος ειδικότερα στην ΟΛΘ ΑΕ, είπε ότι «μέχρι στιγμής έχουν επενδυθεί πάνω από 50 εκατ. ευρω στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, έχει καλυφθεί το 80% των επενδύσεων σε επίπεδο μηχανολογικού εξοπλισμού και βέβαια προχωρά η πολύ μεγάλη επένδυση για την επέκταση του προβλήτα 6 που θα δώσει νέα προοπτική για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης”.

tria 7

Αναφορικά με τις υποχρεωτικές επενδύσεις που πρέπει να κάνει το δημόσιο παράλληλα με τις επενδύσεις του ΟΛΘ σημείωσε ότι «δεν είναι αποκλειστικά δικής μου αρμοδιότητας. Γνωρίζω ότι υπάρχει σχεδιασμός περαιτέρω ανάπτυξης της σιδηροδρομικής σύνδεσης με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Υπάρχει σιδηροδρομική σύνδεση για αυτό και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ιδιαίτερα σε μια περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας αποτελεί κόμβο, όπως και αυτό της Αλεξανδρούπολης, για τη μεταφορά των απαραίτητων προϊόντων για να αντιμετωπιστεί η διατροφική κρίση που αυτή τη στιγμή υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο».

Σχετικά με τις επενδύσεις σε λιμενικές υποδομές στα μικρά νησιά ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι «έχουμε εξασφαλίσει σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 175 εκατ. ευρω, χρήματα που θα κατευθυνθούν κυρίως σε μικρούς νησιωτικούς δήμους για τον εκσυγχρονισμό των λιμενικών υποδομών, ενώ ταυτόχρονα έχουμε εξασφαλίσει από 80 εκατ. ευρώ, που μπορεί να φτάσουν και τα 370 εκατ. ευρώ στο τέλος της περιόδου, για μικρές άγονες γραμμές με παράλληλη κινητροδότηση στη δρομολόγηση πλοίων με πράσινα χαρακτηριστικά».

tessera 2

Πηγή: makthes.gr

ΕλλάδαΘεσσαλονίκηΛιμάνι Θεσσαλονίκης: Τη λειτουργία των δύο μεγάλων γερανογεφυρών επιθεώρησε ο Γ. Πλακιωτάκης...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Θεσσαλονίκη: Έκλεψε χρήματα από το κυλικείο νοσοκομείου αφήνοντας πίσω του έγγραφα

Τον τίτλο του «ατζαμή κλέφτη» θα μπορούσε να διεκδικήσει...

Θεσσαλονίκη: «Ατζαμής» κλέφτης πήρε τα λεφτά αλλά άφησε πίσω προσωπικά έγγραφα

Τον τίτλο του «ατζαμή κλέφτη» θα μπορούσε να διεκδικήσει...

Θεσσαλονίκη: Με τη μέθοδο της… αναρρίχησης άδειαζαν σπίτια στην Καλαμαριά

Διαρρήκτες - «αναρριχητές» άδειαζαν σπίτια στην Καλαμαριά, αρπάζοντας χρήματα...

Σοβαρό τροχαίο έξω από τη Θεσσαλονίκη τα ξημερώματα – Απεγκλωβίστηκε ένας άνδρας

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στην περιοχή...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα