«Αναπνέουμε τον αέρα που έχει εκπνεύσει κάποιος άλλος»
Στα 295 ήταν τα κρούσματα που καταγράφηκαν χθες σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 145 στην Αττική.

Νωρίτερα το πρωί ο καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης έκανε δήλωση βόμβα, εκτιμώντας πως τα κρούσματα «είναι πολλαπλάσια των επίσημων, πιθανόν άνω των 1.000 ημερησίως».
«Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε στην πραγματικότητα πόσα είναι τα κρούσματα κορονοϊού, γιατί το ποσοστό των Ελλήνων που ελέγχονται είναι πολύ μικρό σε σχέση με άλλες χώρες. Και φαντάζομαι ότι αυτό που λέει ο κ. Δερμιτζάκης είναι αλήθεια. Απλώς σε αυτά τα 1.000 κρούσματα περιλαμβάνονται και πάρα πολλά κρούσματα που είναι ασυμπτωματικά και γι΄αυτό δεν έχει αναζητήσει κανείς διερεύνηση για να δούμε αν είναι θετικοί αυτοί οι άνθρωποι ή όχι. » είπε μιλώντας στον Real fm, σύμφωνα με το newsbeast.gr, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού.

Η κ. Λινού ανέφερε τον κίνδυνο από τα κρούσματα που έχουν συμπτώματα.

«Επομένως, ναι όντως έχουμε πολλά κρούσματα, έχουμε πολλά κρούσματα που δεν έχουν συμπτώματα και αυτό εγκυμονεί έναν σοβαρό κίνδυνο, να προσβάλλουν ανθρώπους που θα έχουν προβλήματα και μπορεί να έχουν σοβαρή εξέλιξη της νόσου και αυτό μετά να οδηγήσει σε αύξηση και των διαγνωσμένων κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία και σε δύσκολες περιπτώσεις σε θάνατο. Αυτό είναι ανησυχητικό» είπε και συνέχισε:
«Δεν φταίει τόσο ο καιρός αλλά ο τρόπος που έχουμε συνηθίσει να ζούμε στην Ελλάδα, μόλις έχουμε λίγη ψύχρα να μένουμε κλεισμένοι σε κλειστούς χώρους, τους οποίους δεν αερίζουμε. Είναι αγενές αυτό που θα πω αλλά αναπνέουμε τον αέρα που έχει εκπνεύσει κάποιος άλλος και αν είναι άρρωστος μας δίνει τους ιούς».

Μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου σημείωσε:

«Υπάρχουν μέτρα που πρέπει να λάβει η πολιτεία και μέτρα που πρέπει να λάβουν οι πολίτες. Τα μέτρα της πολιτείας πρέπει να στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση του συνωστισμού. Ξέρουμε ποια είναι τα κέντρα συνωστισμού είναι τα λεωφορεία, είναι ίσως τα σχολεία, ίσως οι πλατείες, ίσως οι συναντήσεις. Όσες φορές είναι και σε κλειστό χώρο τα πράγματα είναι χειρότερα. Επίσης ένα άλλο μέτρο που αφορά την πολιτεία είναι να δημιουργήσει κίνητρα για τη χρήση των μέσων ατομικής προστασίας. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν συμπτώματα αλλά συνεχίζουν να εργάζονται».

Views: 31