Μαγιορκίνης: Θα ανησυχήσουμε αν βλέπουμε σταθερό όριο κρουσμάτων πάνω από 50


Στο όριο των κρουσμάτων που θα προκαλέσει ανησυχία μετά την άρση των μέτρων, αναφέρθηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

 

«Θα πρέπει να μας ανησυχήσει αν βλέπουμε κρούσματα σταθερά πάνω από 50 και αν τα 50 γίνουν 120. Το πρώτο ψυχολογικό όριο είναι εκεί γύρω στο 50» ανέφερε αρχικά ο κ. Μαγιορκίνης.

Και συνέχισε: «Αν κινούμαστε κάτω από 50 είναι πολύ καλό όριο. Θα πρέπει να μας ανησυχήσει αν για παράδειγμα εμφανιστούν 100 ορφανά κρούσματα. Η αξιολόγηση θα γίνει σε 2 εβδομάδες. Γύρω στις 18 Μαΐου θα ξέρουμε τι γίνεται σε σχέση με το πρώτο βήμα άρσης του lockdown».

Ο καθηγητής τόνισε πως οι «επαφές σε κλειστούς χώρους έχουν υψηλό ρίσκο και ειδικά όταν περνάνε τα 15 λεπτά, ενώ σε ανοιχτό χώρο η επικινδυνότητα δεν είναι μηδέν, αλλά είναι χαμηλότερη».

«Αν κρατήσουμε την επιδημία κάτω από 1 η επιδημία θα σβήσει» πρόσθεσε.Ευκαιρία για τα παιδιά το σχολείο ώστε να μάθουν για τις κοινωνικές αποστάσεις

Αναφορικά με τα σχολεία και την συζήτηση που γίνεται σχετικά με το αν τα παιδιά αποτελούν μεταδότες του ιού, ο ίδιος σχολίασε πως «εμείς δεν έχουμε δει έρευνες που να δείχνουν ότι τα παιδιά δεν μεταδίδουν τον ιό. Υπάρχουν έρευνες που λένε ότι δεν έχουμε δει γεγονότα υπερμετάδοσης σε σχολεία. Σε περιοχές όπως και στην Σουηδία που τα σχολεία δεν έκλεισαν ποτέ, δεν είδαμε μια ολόκληρη τάξη να κολλάει κορωνοϊό. Χωρίς να σημαίνει ότι δεν συμβαίνει».

«Το σχολείο ίσως είναι ευκαιρία για τα παιδιά να δουν πως πρέπει να είναι οι κοινωνικές αποστάσεις και ίσως να μάθουν από αυτό πώς ακριβώς πρέπει να κρατάνε τις αποστάσεις» συμπλήρωσε.

Συγκεκριμένα για τα δημοτικά σημείωσε πως «θα δούμε πως θα κινηθεί η επιδημία στην χώρα μας και θα δούμε το θέμα στην συνέχεια. Είναι ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα».

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *