Μαρία Πολύζου: Με αφετηρία τις Σέρρες η κορυφαία δρομέας που νίκησε τον καρκίνοΕίναι η γυναίκα-«σύμβολο» στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού. Η γυναίκα που νίκησε τον καρκίνο όπως νικούσε τους μαραθωνίους στους οποίους πήρε μέρος, βγαίνοντας πάντα νικήτρια.

 

Η καλύτερη Ελληνίδα μαραθωνοδρόμος όλων των εποχών Μαρία Πολύζου μίλησε, με συγκλονιστικό τρόπο, στην ΕΡΤ Σερρών για τη μεγάλη μάχη κατά του καρκίνου αλλά και για το ξεκίνημα της, γεμάτης διακρίσεις και μετάλλια, καριέρας της από τις Σέρρες.

H Μαρία Πολύζου μίλησε στην ΕΡΤ Σερρών:

-Για την αλματώδη ανάπτυξη του Δρομικού Κινήματος στην χώρα μας, την αξία και τα οφέλη τoυ αθλητισμού:

«Ο Μαραθώνιος είναι ένα αγώνισμα που ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα. Σε πολλά επίπεδα βελτιωνόμαστε τρέχοντας. Δεν είναι μόνο οι επιδόσεις και τα ρεκόρ. Είναι όλα αυτά που εισπράττουμε στην καθημερινότητα μας μετά ακόμα κι από ένα απλό τρέξιμο».

 


-Για το πόσο την βοήθησε η ενασχόληση της με τον αθλητισμό στη μάχη της κατά του καρκίνου του μαστού:

«Νόσησα πριν ένα χρόνο. Ουσιαστικά, τώρα είμαι «καθαρή» από όλη αυτήν την περιπέτεια. Όταν έμαθα ότι έχω καρκίνο του μαστού, μετά το πρώτο σοκ, γιατί δεν περιμένεις ποτέ στη ζωή σου ότι θα σου συμβεί, άρχισα να κάνω μια στρατηγική. Αυτό μοιράστηκα και με τον πρωθυπουργό στην συνάντηση που είχαμε στο Μέγαρο Μαξίμου. Του μετέφερα τη στρατηγική που ακολούθησα προκειμένου να τερματίσω νικήτρια. Ουσιαστικά, έκανα μια τακτική μαραθωνίου δρόμου, όπως ήξερα όλα αυτά τα χρόνια να κάνω… Δεν υπήρχε ΑΝ θα τα καταφέρω. Δεν υπήρχε ΑΝ θα ζήσω ή ΑΝ θα φύγω… Ήμουν σίγουρη ότι θα τερματίσω νικήτρια. Αυτό που πάλευα αυτούς τους εννιά μήνες, που πάλεψα με τις χημειοθεραπείες και τις ακτινοβολίες, το χάπι θα το συνεχίσω για τα επόμενα δέκα χρόνια, ήταν να τερματίσω αυτόν τον αγώνα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Να πάρω τα θετικά που μπορώ να πάρω από αυτήν την περιπέτεια και με τις λιγότερες απώλειες… Είναι μια διαδικασία η οποία φθείρει σε πάρα πολύ υψηλό βαθμό το σώμα. Θα πρέπει να είσαι πάρα πολύ δυνατός στο μυαλό για να μην σε πάρει από κάτω… Εγώ είχα κάνει 16 χημειοθεραπείες, ένα πολύ δυνατό σκληρό πακέτο όλο αυτό που πέρασα αλλά ήμουν τυχερή διότι είχα ως όπλο μου το τρέξιμο. Έτρεχα, περπατούσα, πιο αργά, πιο γρήγορα, όμως ήμουν εκεί… Τερμάτισα νικήτρια… Τώρα μένει αυτός ο αγώνας που θα δώσουμε εμείς οι γυναίκες, που μπορούμε και τολμάμε να μιλάμε, γιατί ο καρκίνος του μαστού δεν είναι ταμπού, είναι μια ασθένεια η οποία πλήττει περισσότερες από 5.000 γυναίκες το χρόνο στη χώρα μας… Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό γυναικών κι εδώ πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά και ξεκάθαρα να πούμε ότι αυτός ο αγώνας ΚΕΡΔΙΖΕΤΑΙ. Πρώτα, για να κερδηθεί χρειάζεται η πρόληψη. Πρόληψη σημαίνει, γυναίκες οι οποίες έχουν ιστορικό, γυναίκες οι οποίες έχουν κάποια ηλικία και πάνω πρέπει να κάνουν κάποιες εξετάσεις ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ. Θα πρέπει να γίνεται μαστογραφία, υπέρηχος, ψηλάφηση κάθε χρόνο. Και γιατί σε κανέναν δεν αρέσει να πηγαίνει σε γιατρούς και αν δεν το κάνουμε, να βάλουμε κάποιον άλλον να μας κλείσει το ραντεβού. Αν δεν μπορείς να το κάνεις η ίδια, πάρε μια φίλη σου, το σύζυγο σου και προχώρα να το κάνεις».

 

«Όταν βλέπεις ότι χάνεις κομμάτι από το σώμα σου, όταν υποφέρεις, όταν χάνεις τα μαλλιά σου, όταν περνάς αυτήν την σκληρή διαδικασία, λες ότι αυτό που θέλω να κρατήσω είναι η καλή μου διάθεση, το χαμόγελο μου. Όταν σε παίρνει από κάτω πρέπει να κρατηθείς, να έχεις στόχους. Αν σου τύχει κάτι όπως αυτό δέξου το και αγωνίσου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο… Θα σας πω κάτι που δεν το είπα ποτέ δημόσια. Είχα κάνει χημειοθεραπείες και ήταν φθινόπωρο. Άνοιξα το παράθυρο κι έβλεπα τα φύλλα που έπεφταν από τα δένδρα. Όταν έκανε μια ριπή ανέμου, έφυγαν και μαλλιά από το κεφάλι μου στον αέρα. Το θυμάμαι πολύ έντονα. Τότε χαμογέλασα και είπα ότι όπως σε αυτό το δένδρο πέφτουν τα φύλλα του αλλά θα έρθει η άνοιξη και θα ξαναγεμίσει από φύλλα, έτσι θα είμαι κι εγώ σε λίγο καιρό. Ας έχω υπομονή, θα περάσουν όλα και πάλι θα έρθει η άνοιξη στη ζωή μου και πάλι θα είμαι ξανά δυνατή και γερή και με λιγότερους πόνους και θα ανθήσει η ομορφιά. Καμιά γυναίκα δεν θέλει να χάσει την ομορφιά της ή αυτό που την ομορφαίνει. Πρέπει να αγωνιζόμαστε στη ζωή μας».

Βασίλης Αναστασιάδης

πηγή ΕΡΤ

Views: 20

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *