12.6 C
Serres

Μάσκα με γυαλιά ή μάσκα με φακούς επαφής; Οι δυσκολίες κάθε επιλογής για τα παιδιά

Date:

Μάσκα με γυαλιά ή μάσκα με φακούς επαφής… Η απάντηση είναι… σίγουρα μάσκα. Όμως για τα μικρά παιδιά δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.

 

Στο ερώτημα πώς μπορεί να συνδυαστεί η χρήση προστατευτικής μάσκας με τα γυαλιά οράσεως από τους μαθητές ώστε να μην θολώνουν τα γυαλιά τους ή μήπως είναι καλύτερα τα παιδιά να φορούν φακούς επαφής, η χειρουργός οφθαλμίατρος MD PhD Ελένη Μεσσίνη, είπε στο ert.gr.

Η χρήση φακών επαφής από μαθητές συνίσταται συνήθως σε μαθητές/ μαθήτριες στο μάθημα της γυμναστικής και γενικότερα στα παιδιά που ασχολούνται με αθλήματα, χορό , μπαλέτο και γενικά δραστηριότητες στις οποίες η χρήση γυαλιών δυσκολεύει την κίνηση και την απόδοση των παιδιών. Θα πρέπει να υπάρχει εξοικείωση του γονέα, εκπαίδευση γονέα και παιδιού και αυστηρή τήρηση κανόνων υγιεινής.

Ποια είναι η μικρότερη ηλικία που θα συνιστούσατε σε ένα παιδί να αρχίσει να χρησιμοποιεί φακούς;

Η μικρότερη ηλικία είναι σχετική, έχει να κάνει με την ωριμότητα του παιδιού. Προσωπικά δεν θα συνιστούσα φακούς επαφής σε ένα παιδί του δημοτικού.Ίσως στην τελευταία τάξη σε κάποιο παιδί που κάνει πρωταθλητισμό, ή εξαντλητικές προπονήσεις σε κάποιο άθλημα ή χορό και μόνο για την ώρα της προπόνησης. Από τις πρώτες τάξεις του γυμνασίου κι εφόσον συναινεί ο γονέας θα μπορούσε να γίνει περιστασιακά χρήση ημερήσιων φακών επισημαίνοντας και στους δύο ότι ένα λάθος ή μια αμέλεια στην τήρηση των κανόνων υγιεινής μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή μόλυνση των οφθαλμών.

Είναι ασφαλής η χρήση των φακών στις σημερινές συνθήκες;

Στις σημερινές συνθήκες θεωρώ ότι είναι ασφαλέστερη η χρήση γυαλιών από τους μαθητές. Εκτός από καλή όραση παρέχουν και προστασία από τυχόν έκθεση στον ιό SARS -CoV-2 αρκεί να φροντίζουν να τα φορούν πάνω από τη μάσκα και να σφίγγουν το ελασματάκι της μύτης εφόσον υπάρχει, ώστε να μην περνάει αέρας και να μην θολώνουν. Στην πάνινη μάσκα του εμπορίου μπορεί εύκολα να ραφτεί ένα τέτοιο ελασματάκι ώστε να διευκολύνει το μαθητή. Εξάλλου κατά τη χρήση φακών επαφής σε πιθανή ενόχληση ή μικροερεθισμό, είναι ενδεχόμενο μηχανικά να τρίψουν τα μάτια με βρώμικα χέρια, με κίνδυνο μόλυνσης. Επίσης οι μαθητές εύκολα προσηλώνουν στην εργασία τους, στον πίνακα, στον υπολογιστή, ή στο γραπτό τους, οπότε τα μάτια δεν θα υγραίνονται όπως πρέπει, με αποτέλεσμα κοπιοπία θολή όραση και δυσάρεστη αίσθηση.








Ποια νομίζετε ότι είναι η ασφαλέστερη επιλογή για τα παιδιά;

Οι φακοί μιας χρήσης είναι σίγουρα ασφαλέστερη επιλογή, μιας και μετά την χρήση τους τους πετάμε οπότε δεν χρειάζεται επιμελής απολύμανση και ξέπλυμα με φυσιολογικό ορό πριν τη χρήση, κάτι που το παιδί εύκολα μπορεί να ξεχάσει ή να παραμελήσει όταν είναι κουρασμένο ή βιάζεται. Εξάλλου κάθε φορά το παιδί χρησιμοποιεί καθαρό φακό.

Υπάρχει τρόπος να απαλλαγούμε από την χρήση των γυαλιών και των φακών επαφής;

Η μόνη ασφαλής λύση να απαλλαγούμε από γυαλιά και φακούς επαφής είναι το laser . Από την ηλικία των 18 κι εφόσον υπάρχει σταθεροποίηση της μυωπίας, του αστιγματισμού ή της υπερμετρωπίας, ο ενήλικας πλέον αμέτρωπας μπορεί με απόλυτη ασφάλεια να υποβληθεί σε διόρθωση του διαθλαστικού του προβλήματος με τα laser τελευταίας γενιάς .

Πώς θα διασφαλίσουμε την υγεία των ματιών μας με απλούς, αλλά βασικούς κανόνες υγιεινής;

Δεν βάζουμε τα χέρια στα μάτια μας. Δεν τα τρίβουμε . Αν φοράμε φακούς επαφής πρώτα πλένουμε τα χέρια μας. Τα στεγνώνουμε με χάρτινη πετσέτα και μετά φοράμε τους φακούς. Το ίδιο κι όταν τους βγάζουμε. Αν πρόκειται για γυναίκα πρώτα φοράει τους φακούς επαφής και μετά βάφεται. Όταν θέλει να βγάλει τους φακούς, πρώτα τους βγάζει και μετά ξεβάφεται. Πριν φορέσουμε τους φακούς κι όταν τους αφαιρούμε καλό είναι να τους ξεπλένουμε με φυσιολογικό ορό. Χρησιμοποιούμε μαντηλάκια καθαρισμού τον βλεφάρων ή κάποιο ειδικό αφρό μετά το ντεμακιγιάζ και υποκατάστατα δακρύων με υαλουρονικό, πριν τη χρήση και μετά την αφαίρεση των φακών. Ενδιάμεσα κι εφόσον τους φοράμε πολλές ώρες μπορούμε να βάλουμε και πάνω από τους φακούς.

Ειδικά αυτή την περίοδο όπου χρησιμοποιούμε αντισηπτικά στα χέρια μας κατά τακτά χρονικά διαστήματα προσέχουμε περισσότερο να μην αγγίζουμε τα μάτια μας γιατί κι αυτά είναι ερεθιστικά για τον οφθαλμό.

ΥγείαΜάσκα με γυαλιά ή μάσκα με φακούς επαφής; Οι δυσκολίες κάθε επιλογής...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

39χρονος θαλασσαιμικός απαλλάχθηκε από μεταγγίσεις με γονιδιακή θεραπεία

Απαλλαγμένος από τις συνεχείς μεταγγίσεις, στις οποίες έπρεπε να...

Καούρες: Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση ή διαφραγματοκήλη;

Οι καούρες οφείλονται κυρίως στην παλινδρόμηση τροφών ή υγρών...

Τρομάζουν τα στοιχεία για τον εθισμό στο διαδίκτυο και τον εκφοβισμό των εφήβων

Τα στοιχεία για τον εθισμό στο διαδίκτυο και τον...

Η μοναδικότητα των ατόμων με αιμορροφιλία

Με στόχο να αναδειχθεί η μοναδικότητα των ατόμων που...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα