Ένας μαθητής β’ Λυκείου από την Ξάνθη, ο Σπύρος Τερλεμές, ήρθε πρώτος πανελλαδικά σε διαγωνισμό Φυσικής και τώρα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς Φυσικής παγκοσμίως, την Βαλκανική Ολυμπιάδα, στην οποία συμμετέχουν πάνω από 10 χώρες.

 
 
Το κύρος της Βαλκανικής Ολυμπιάδας είναι τέτοιο που, εάν μαθητής καταφέρει να πάρει μετάλλιο σε αυτή, εισάγεται καθ’ υπέρβαση σε όποια σχολή περιέχει το μάθημα της Φυσικής (ακόμα δηλαδή και στην σχολή της Ιατρικής), χωρίς να χρειαστεί να δώσει καθόλου πανελλήνιες εξετάσεις.
Ο μικρός Αϊνστάιν, παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει πολύ πλούσιο βιογραφικό, καθώς έχει πάρει μέρος και σε άλλους διαγωνισμούς φυσικής και μαθηματικών, επιστημονικά συνέδρια, διεθνείς δράσεις κι έχει γράψει και δημοσιεύσει εργασίες για το πανεπιστήμιο. Όπως δήλωσε ο ίδιος στην εκπομπή της ΕΡΤ3 «Κάθε Μέρα Ελλάδα», ο ίδιος σκέφτεται να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, ενώ εξήγησε ότι αφορμή για την ενασχόλησή του με τα μαθηματικά και τη φυσική, υπήρξε ένα βιβλίο, το οποίο ήταν δώρο του παππού του και αποτέλεσε το πρώτο του ερέθισμα για τις δύο αυτές επιστήμες.


 
Πηγή ert.gr

Ακολουθήστε το epiloges.tv στο Google News και δείτε όλες τις
τελευταίες Ειδήσεις από τις Σέρρες, την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Views: 93