16.4 C
Serres

Με ένα τηλεφώνημα η διαχείριση των νεκρών ζώων

Date:

Με ένα τηλεφώνημα μπορούν να ειδοποιούν πλέον οι κτηνοτρόφοι τον φορέα υλοποίησης προγράμματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να συλλέγονται άμεσα και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, νεκρά ζώα που μέχρι σήμερα κατέληγαν σε ρεματιές, κανάλια, ρυάκια και άλλα σημεία της υπαίθρου. Το πρόγραμμα, ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ τέθηκε ήδη σε εφαρμογή ενώ στόχος του είναι να εκλείψουν οι αντίστοιχες εστίες μόλυνσης στο περιβάλλον και η επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα. Επιπλέον προβλέπεται η διενέργεια ελέγχου της αιτίας θανάτου ενός ζώου σε περίπτωση ύποπτου περιστατικού, για τον έγκαιρο εντοπισμό νόσων όπως η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, το πιο εκτεταμένο που υλοποιείται αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα και ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των κτηνοτρόφων οι οποίοι ως τώρα έπρεπε να διαχειρίζονται το πρόβλημα των νεκρών ζώων, μια διαδικασία με αρκετά μεγάλο κόστος» επισημαίνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Σωτήρης Μπάτος. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι το κόστος καλύπτεται εξ ολοκλήρου από την Περιφέρεια, και αναφέρει ότι το μόνο που πρέπει να κάνουν οι κτηνοτρόφοι σε περίπτωση θανάτου ενός ζώου είναι να τηλεφωνούν στην εταιρεία που ανέλαβε το σχετικό έργο (τηλ. 2108960100 σε 24ωρη βάση) για να την ειδοποιήσουν να το παραλάβει από τη μονάδα τους. «Επιπλέον θα γίνονται και έλεγχοι σε κάποιες συγκεκριμένες ηλικιακές κατηγορίες ζώων για να προλάβουμε και ενδεχόμενα θέματα νοσημάτων στις κτηνοτροφικές μονάδες. Επομένως το πρόγραμμα θα έχει και σημαντικά υγειονομικά οφέλη» προσθέτει.

Άλλωστε, όπως σημειώνει, η Περιφέρεια ανέλαβε την πρωτοβουλία για την υλοποίηση προγράμματος διαχείρισης νεκρών ζώων, τριετούς διάρκειας, με στόχο να εκλείψει το φαινόμενο με τα νεκρά παραγωγικά ζώα που απορρίπτονται στην ύπαιθρο και δίπλα στα οδικά δίκτυα. Επίσης προβλέπεται η διαχείριση και κάθε άλλου είδους νεκρού ζώου, άγριου ή μη, που ανευρίσκεται στα όρια της περιφέρειας, εφόσον η διαχείρισή του δεν καλύπτεται από άλλα προγράμματα που εφαρμόζουν διάφοροι φορείς παραγωγικοί ή μη.








Σημειώνεται ότι η δειγματοληψία εγκεφαλικού ιστού διενεργείται στα νεκρά βοοειδή ηλικίας άνω των 24 ή 48 μηνών (ανάλογα με τη χώρα αρχικής προέλευσής τους) και στις αίγες και τα πρόβατα ηλικίας άνω των 18 μηνών.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠολιτικήΑγροτικάΜε ένα τηλεφώνημα η διαχείριση των νεκρών ζώων

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Αλλαγές στο ΔΣ του ΕΛΓΑ με απόφαση Αυγενάκη

Ποια πρόσωπα τοποθετούνται σε ποιες θέσεις Με απόφαση του Υπουργού...

Λ. Αυγενάκης για τις αποφάσεις αλλαγής της ΚΑΠ: Καλή εξέλιξη, αλλά δεν φτάνει

Καλή εξέλιξη, η οποία, όμως, δεν φτάνει, για να...

Ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο για την αγροτική ανάπτυξη

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα