9.6 C
Serres

Mε τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ξεκινούν σήμερα οι εργασίες του Φόρουμ του Παρισιού για την Ειρήνη

Date:

Mε τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) και παραγόντων της διεθνούς κοινωνίας των πολιτών, ξεκινούν σήμερα οι εργασίες του Φόρουμ του Παρισιού για την Ειρήνη.

Προεδεύων του Φόρουμ είναι ο πρώην επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Πασκάλ Λαμί, οποίος το χαρακτήρισε εργαλείο «ήπιας δύναμης» για τη Γαλλία, που «επιχειρεί να αναπληρώσει τις αποτυχίες των πολυμερών θεσμών, που παραλύουν από τις εντάσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, όταν οι παγκόσμιες προκλήσεις είναι πολύ δύσκολες».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στο φετινό – πέμπτο κατά σειρά – Φόρουμ Ειρήνης του Παρισιού θα συζητηθούν πέντε βασικά θέματα τα οποία «αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες» που κυριαρχούν στην επικαιρότητα. Το πρώτο αφορά το πώς θα αμβλυνθούν οι άμεσες συνέπειες της πολεμικής σύγκρουσης στους πρόσφυγες, με την επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια να βρίσκονται στο επίκεντρο. Το δεύτερο είναι αφιερωμένο στην Ουκρανία, το τρίτο στη διευκόλυνση του παγκόσμιου διαλόγου (όπως π.χ. η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και η κατάσταση στη Βενεζουέλα). Το τέταρτο στοχεύει στη μείωση των προβλημάτων που γεννήθηκαν από τον προστατευτισμό. Το τελευταίο εστιάζει στη μεταρρύθμιση των πολυμερών θεσμών.

Επίσης, θα δοθεί έμφαση στους νέους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, μιας περιοχής σε πλήρη πολιτική αναδιάρθρωση, και θα δοθεί υποστήριξη στην επανέναρξη της «διαδικασίας του Μεξικού», δηλαδή του διαλόγου μεταξύ εξουσίας και αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία προφανώς θα κατέχει εξέχουσα θέση στις συζητήσεις, αναφέρουν επίσης γαλλικές διπλωματικές πηγές, τονίζοντας πως το Φόρουμ είναι μια ευκαιρία για να συνεχιστεί ο διάλογος με τις χώρες της Αφρικής, της Αμερικής και της Ασίας προκειμένου «να καταστεί σαφές ότι η Ρωσία κάνει λάθος όταν λέει ότι είναι η Δύση ενάντια στον υπόλοιπο κόσμο».

Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ αναμένεται να παρουσιαστεί και μια «σημαντική πρωτοβουλία παγκόσμιας διακυβέρνησης», όπως αυτή της κυβερνοασφάλειας, που ξεκίνησε το 2018, καθώς και η οικοδόμηση ενός νέου συνασπισμού για τα λεγόμενα κρίσιμα ορυκτά τα οποία τα επόμενα χρόνια θα αντικαταστήσουν τους υδρογονάνθρακες.

Κατά τον Λαμί, στόχος του Φόρουμ είναι να παρεμβαίνει σε αυτά τα πλαίσια σαν δεξαμενή σκέψης, η οποία επιδιώκει να διαμορφώσει νέες επιλογές.

Στις συζητήσεις του Φόρουμ θα λάβουν μέρος εκτός από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας, ο Πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες, ο Κολομβιανός Πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ Ντέιβιντ Μπίσλεϊ κ.α.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

ΚόσμοςMε τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ξεκινούν σήμερα οι εργασίες του...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Αυτοκτόνησε ο ηγέτης του ISIS όταν περικυκλώθηκε από άνδρες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού

Ο ηγέτης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS), ο...

Γρίπη των πτηνών: Σχεδόν 14.000 θαλασσοπούλια βρέθηκαν νεκρά στο Περού

Σχεδόν 14.000 θαλασσοπούλια, στη μεγάλη πλειονότητά τους πελεκάνοι, πέθαναν...

Το ΝΑΤΟ δεσμεύθηκε για περισσότερη στήριξη στην Ουκρανία

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν...

Γάλλος πρέσβης: Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σταθερότητα και την ασφάλεια

«Η Γαλλία βρίσκεται προφανώς στο πλευρό της Ελλάδας στο...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα