19.3 C
Serres

Μεταναστευτικό: Αναβρασμός στη Ροδόπολη – «Όχι» σε κλειστή δομή λέει ο Δήμος Σιντικής

Date:

Στο κλειστό κέντρο σχεδιάζεται να μεταφερθούν όσοι πέρασαν παράνομα στην Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα, προκειμένου να επαναπατριστούν εντός ενός μήνα – Τι αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Σιντικής

 

«Όχι» στη δημιουργία κλειστής δομής στη Ροδόπολη, στην οποία θα μένουν μέχρι 1000 μετανάστες για διάστημα ενός μήνα, μέχρι τον επαναπατρισμό τους, είπε κατά πλειοψηφία σήμερα το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Σιντικής, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του.

Όπως μεταδίδει ο ενημερωτικός ιστότοπος grtimes.gr, ο δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης ενημερώθηκε χθες το απόγευμα για την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργηθεί η συγκεκριμένη δομή στους χώρους του πρώην στρατοπέδου «Βασιλειάδη» από τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Νίκο Μπελελή που είδε στο σημείο εκπροσώπους του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και εργολάβο.

Όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος, λίγο πριν την έναρξη του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου, του τηλεφώνησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης για να τον ενημερώσει επίσημα, ενώ ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος, δήλωσε πως ενημερώθηκε χθες το πρωί σχετικά, από τον υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, ο οποίος μάλιστα του εξήγησε πως θα υπάρξουν και σημαντικά αντισταθμιστικά οφέλη.

 

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Δομουχτσίδης, σήμερα το πρωί άλλα επτά άτομα εμφανίστηκαν στο πρώην στρατόπεδο, προκειμένου να δουν τι χρειάζεται ώστε ο χώρος να μπορεί να μετατραπεί σε λειτουργική δομή, χωρίς ο ίδιος να έχει «καμία απολύτως ενημέρωση, από κανέναν και για τίποτα». Επισήμανε δε πως το δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε να αποφασίσει σχετικά για το ίδιο θέμα άλλες τρεις φορές, με την τελευταία να αφορά το Νοέμβριο του 2019, συνεδρίαση κατά την οποία αποφασίστηκε πως δεν γίνεται καμία νέα δομή δεκτή στο δήμο.

Τι προβλέπεται για το κλειστό κέντρο κράτησης μεταναστών

 

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο δήμαρχος, από την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη, στο κλειστό κέντρο θα μεταφερθούν όσοι πέρασαν παράνομα στην Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα, προκειμένου να επαναπατριστούν εντός ενός μήνα. Το κέντρο θα είναι χωρητικότητας 1000 ατόμων και ο κ. Μηταράκης διαβεβαίωσε τον κ. Δομουχτσίδη πως δεν θα είναι δομή εξυπηρέτησης, αλλά κλειστή δομή φύλαξης, μέχρι οι αλλοδαποί να γυρίσουν πίσω στις πατρίδες τους.

Τα δεδομένα που έθεσε ο δήμαρχος Σιντικής, ζητώντας την άποψη του δημοτικού συμβουλίου είναι τα εξής:

 

1ον Ότι η Ροδόπολη έχει 875 εγγεγραμμένους κατοίκους, το στρατόπεδο Βασιλειάδη βρίσκεται εντός του οικιστικού ιστού και γύρω γύρω έχει σπίτια και για αυτόν τον λόγο είχε απορριφθεί ως μη κατάλληλο από την επιτροπή Εξέτασης Δομών στις 14 Ιανουαρίου 2016.

2ον Ήδη φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο Σιδηροκάστρου 144 άτομα. Επίσης άλλα 1500 άτομα φιλοξενούνται στις δομές των Σερρών. Επομένως, τόσο σε επίπεδο Δήμου, όσο και σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας Σερρών, καλύπτεται η αναλογία του 1% της κατανομής του προσφυγικού – μεταναστευτικού πληθυσμού, που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.

3ον Έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα προηγηθεί διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες, προ της λήψης αποφάσεων για τη δημιουργία μεταναστευτικών δομών, σε ακατοίκητες δομές.

«Για όλους τους παραπάνω λόγους τους οποίους θέτω στο δημοτικό συμβούλιο, ζητάω την τοποθέτηση των δημοτικών συμβούλων για την ανανέωση ή μη, σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες που σας είπα, οι οποίες είναι οι μόνες υπεύθυνες αυτή τη στιγμή. Τι προτείνουν οι κάτοικοι και οι εκπρόσωποι τους για τις δομές, για το στρατόπεδο Βασιλειάδη που βρίσκεται στη Ροδόπολη;» ρώτησε το σώμα ο δήμαρχος.

Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου: Η εκκλησία θα σεβαστεί την απόφαση του δήμου

 

Για πολύ σοβαρό και κρίσιμο θέμα, έκανε λόγο ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος, ο οποίος παραβρέθηκε στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σιντικής.

Αποκάλυψε πως ο υπουργός Μεταφορών του τηλεφώνησε χθες το πρωί για να τον ενημερώσει και ανέφερε πως εξέφρασε τις αντιρρήσεις του στον κ. Καραμανλή, ενώ ενημέρωσε για αυτήν την εξέλιξη τον δήμαρχο, το βράδυ. «Εσείς θα αποφασίσετε και εμείς ως εκκλησία είμαστε υποχρεωμένοι και να σας στηρίξουμε και να βοηθήσουμε όλη αυτή την κατάσταση που διαδραματίζεται στον τόπο μας και στην περιοχή μας» είπε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου εκφράζοντας μια σειρά από ερωτήματα που προκύπτουν.

 

«Θα αποδεχτούμε την πρόταση αυτή της κυβερνήσεως; Αν κάνω κάποια παρατήρηση σε αυτά που είπε ο κ. Δήμαρχος, οι προηγούμενες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ήταν όλες – αν δεν κάνω λάθος και παρακολουθώ και στα δημοσιεύματα – αρνητικές. Έτσι δεν είναι; Ως προς τα αντισταθμιστικά οφέλη, εσείς θα το δείτε καλύτερα. Αν θα εξασφαλιστούν κάποια τέτοια οφέλη και αν υπάρξουν κάποια τέτοια οφέλη.

Δεύτερον. Θα είναι κλειστή δομή όπως λέγεται;

Θα είναι κλειστή; Θα είναι φυλασσόμενη ή θα αλωνίζουν οι μετανάστες όπου θέλουν; Εγώ σκεπτόμενος τον χώρο – τον ξέρετε καλύτερα από εμένα – του στρατοπέδου της Ροδοπόλεως, με μια κλωτσιά, ένα συρματόπλεγμα μπορεί να φύγει αμέσως. Αν βάλουμε και ένα ψαλίδι, ακόμα πιο εύκολα θα γίνει η έξοδος όλων στην περιοχή.

Έχουμε τόση αστυνομία να μας φυλάξει αυτό το κέντρο;

Αυτήν την δομή; Εδώ δεν μπορούν να φυλάξουν τα σπίτια μας. Η Μητρόπολη έγινε στόχος κλοπών, τα γραφεία μας, τέσσερις φορές μέσα σε έναν χρόνο. Η Αγία Παρασκευή προ ημερών, δύο φορές. Μέσα σε 10 μέρες άνοιξαν δύο φορές το μικρό εκκλησάκι. Θα μπορούν να φυλάξουν 500, 1000 ανθρώπους, αν έρθουν τόσοι πολλοί εκεί;








Τρίτον. Έχουμε τα παραδείγματα, νομίζω το προανέφερε ο κ. Δήμαρχος, των δομών στις Σέρρες και της μικρής δομής που είναι εδώ στο Olympic. Βέβαια, πρέπει να πω, ότι ιδιαίτερα προβλήματα δεν έχουμε από τους μετανάστες ή από τους λαθρομετανάστες. Όμως εμείς είμαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί απέναντι τους. Τους βλέπουμε και κουμπωνόμαστε. Μας βλέπουν και απομακρύνονται. Δεν έχουμε κάποιες ιδιαίτερες σχέσεις, ούτε έχουμε αναπτύξει, αν εξαιρέσω μια δύο περιπτώσεις που ζήτησαν να βαπτιστούν, για ποιους λόγους δεν το γνωρίζω, αλλά εγώ ήμουν κάθετα αρνητικός στο θέμα, ότι δεν επεμβαίνουμε και δεν θέλουμε. Έχουμε χριστιανούς, μας αρκούν. Δεν θέλω περισσοτέρους να βαπτίσω και να έχω και άλλα προβλήματα, να έχουν και αυτοί τα δικά τους προβλήματα, από μια τέτοια μεταλλαγή θρησκείας. Αυτό το θέμα πρέπει λίγο να το δούμε.

 

Τέταρτον. Θα αγνοήσουμε τον ανθρωπιστικό παράγοντα;

Δεν ξέρω… Πρέπει να το σκεφτούμε πάρα πολύ καλά όλοι, το ότι δεν φταίνε αυτοί εάν ένας Ερντογάν δημιουργεί ένα τέτοιο τεράστιο πρόβλημα, τι φταίνε αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι παρασύρονται και οδηγούνται σε τέτοια μεγάλα προβλήματα … Λοιπόν, θα αγνοήσουμε τον ανθρωπιστικό παράγοντα να είναι τόσοι άνθρωποι από εδώ και από εκεί χωρίς ζέστη, χωρίς φαγητό, χωρίς ρούχα; Εγώ βλέπω κ. Δήμαρχε τη Μόρια και να σας πω σφίγγεται η ψυχή μου. Πως αυτοί οι άνθρωποι στα νησιά και πολύ δικαιολογημένα να σας πω την αλήθεια, εξεγέρθηκαν; Πως θα αντέξει η Μυτιλήνη, πόσους θα αντέξει; Πόσους θα αντέξει η Χίος και οι άνθρωποι δεν θα επαναστατήσουν; Είναι φυσικό και επόμενο.

Πέμπτον. Θα αφήσουμε το πρόβλημα να υφίσταται μόνο στον Έβρο και στα νησιά;

Ή θα το μοιραστούμε, θα το επιμεριστούμε όλοι οι υπόλοιποι και να δεχτούμε μια τέτοια δομή, έτσι όπως λέγεται ότι θα γίνει και στην περιοχή τη δική μας;

Έκτον. Δεν θα πρέπει να ληφθεί και η γνώμη και των επιτοπίων κατοίκων της Ροδοπόλεως και της περιοχής; Άπτεται και του δήμου ολοκλήρου βέβαια. Δεν είμαστε και πολύ μακριά. Αλλά το πρόβλημα, αν δημιουργηθεί, θα το υποστούν οι κάτοικοι της Ροδοπόλεως. Θα πούμε και των χωριών; Παραποτάμου, Ανατολής και, γύρω γύρω, Οδηγητρίας και άλλων; Αλλά η Ροδόπολη είναι εκείνη που θα σηκώσει όλο εκείνο το βάρος. Λοιπόν, τι θα γίνει; Τι λένε οι κάτοικοι; Ποια είναι η αντίδραση τους;

Έβδομον, να πω για τον ρόλο τον δικό μας. Ποιος είναι ο ρόλος της Εκκλησίας;

Εμείς τι θα κάνουμε; Εγώ σας είπα μια πολύ απλή σκέψη, ότι θα στηρίξω κάθε απόφαση η οποία προέρχεται από την πλειοψηφία ή από το σύνολο, την ομοφωνία των εκλεγμένων συμβούλων της περιοχής μας. Δεν μπορώ να είμαι αντίθετος με αυτά που θα πείτε εσείς. Είναι φυσικό και επόμενο. Ο ρόλος της εκκλησίας είναι ενοποιός και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα το συμμερίζεστε όλοι και η δική μας η προσπάθεια είναι να μη διχάζουμε, να μη φτάνουμε σε ακρότητες, να μη οδηγούμε σε φανατισμούς, ούτε όμως και σε ιδιοτέλειες και σε κομματικοποιήσεις αυτών όλων των θεμάτων».

Αναβρασμός στη Ροδόπολη – Τι λένε οι εκπρόσωποι των παρατάξεων

 

Μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ροδόπολης Νίκος Μπελελής, κάλεσε το σώμα να πει «όχι» στο κέντρο, λέγοντας πως επικρατεί αναβρασμός στους κατοίκους της Ροδόπολης. «Δεν το θέλαμε και δεν το θέλουμε. Θα κάνουμε ότι μπορούμε, με κινητοποιήσεις… με ότι μπορούμε να κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας το επόμενο δημοτικό συμβούλιο να πραγματοποιηθεί στη Ροδόπολη και προσθέτοντας πως 1000 άτομα είναι πάρα πολλά για να τα «σηκώσει» η ευρύτερη περιοχή.

Ο Ζήσης Λούγγος, επικεφαλής της «Δημοτικής Συνεργασίας Πολιτών» τάχθηκε επίσης αρνητικά στο ενδεχόμενο να γίνει το κλειστό κέντρο κράτησης. «Δεν δεχόμαστε για κανέναν απολύτως λόγο, ούτε για μια μέρα αυτούς τους αλλοδαπούς» είπε χαρακτηριστικά.

 

«Το στρατόπεδο δεν θα μπορεί να φυλαχτεί σωστά. Δεν συναινούμε σε καμία περίπτωση με την έλευση λαθρομεταναστών, ούτε για έναν μήνα, ούτε για τρεις μήνες, ούτε για μερικές μέρες» δήλωσε η Όλγα Φυταγκουρίδου από τους «Νέους Ορίζοντες για τη Σιντική».

Ο Ιωσήφ Παναγιωτίδης, επικεφαλής της «ΕΝΩ.ΣΙ», τάχθηκε επίσης με την πλειοψηφία, λέγοντας μεταξύ άλλων, «δεν δεχόμαστε παράνομους μετανάστες στα διοικητικά όρια του δήμου Σιντικής».

 

Από την πλευρά της η Μαρία Ιωαννίδου από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ζήτησε να κατατεθεί ξεχωριστό ψήφισμα, με το οποίο το σώμα να ζητά «να σταματήσει κάθε συμμετοχή στήριξης και εμπλοκής στις ενέργειες και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε και των ΗΠΑ, στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Να καταργηθούν οι κανονισμοί του Δουβλίνο και η κοινή δήλωση της Ε.Ε με την Τουρκία, να κλείσουν αυτή τη στιγμή όλα τα hot spot και να μη δημιουργηθούν νέα, ούτε κλειστά, ούτε ανοιχτά. Να γίνει άμεσος απεγκλωβισμός από τα νησιά και οι χώρες της Ε.Ε να οργανώσουν διαδικασίες αιτήσεως ασύλου μέσα στην Τουρκία και στα σύνορα με την Τουρκία».

Η τοποθέτηση αυτή της κας. Ιωαννίδου, προκάλεσε αντιδράσεις από άλλους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι την κατέκριναν πως όσα αναφέρει δεν έχουν σχέση με τη λειτουργία του κέντρου στη Ροδόπολη.

 

Ανακοίνωση του δημάρχου Σιντικής

 

Οι Δημότες της Σιντικής οφείλουν να γνωρίζουν την αλήθεια σχετικά με την δημιουργία οποιασδήποτε δομής προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο Ροδόπολης, Ο δήμαρχος Φώτης Δομουχτσίδης δεν γνώριζε μέχρι χθες το βράδυ τίποτε για την απόφαση. Μόλις το πληροφορήθηκε συγκάλεσε αμέσως έκτακτο δημοτικό συμβούλιο όπου κατά πλειοψηφία (πλην παράταξης Λαϊκής Συσπείρωσης που κατέθεσε τη δική της πρόταση) τα μέλη του αποφάσισαν να αντιδράσουν στο τετελεσμένο που δημιουργείται. Αυτή είναι η αλήθεια που κάποιοι σκοπίμως διαστρέβλωσαν. Οι συκοφάντες της πραγματικότητας, τούτες τις κρίσιμες ώρες που χρειάζεται σύμπνοια και ψυχραιμία, καλό θα ήταν να σταματήσουν την παραπλάνηση των πολιτών.»

 

Πηγή Grtimes.gr

ΕλλάδαΜεταναστευτικό: Αναβρασμός στη Ροδόπολη - «Όχι» σε κλειστή δομή λέει ο Δήμος...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή – Ρυθμίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά

Η αλλαγή ώρας έρχεται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου,...

Σεισμός 5,8 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών – Αισθητός στην Αττική

Σεισμός 5,8 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκε το πρωί...

Φρίκη στην Καρδίτσα: Βρέθηκε ακέφαλο πτώμα ηλικιωμένης

Νεκρή εντοπίστηκε ηλικιωμένη γυναίκα, άνω των 80 ετών, στο...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα