11.8 C
Serres

Μεταναστευτικό: Μετωπική στη Βουλή για την αναστολή αιτήσεων ασύλου και το κλείσιμο των συνόρων

Date:

Ανέβηκαν οι τόνοι της αντιπαράθεσης σήμερα στη Βουλή για το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα, με φόντο τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα και με αιχμή τόσο την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για αναστολή αιτήσεων ασύλου για ένα μήνα όσο και τη χθεσινή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για το κλείσιμο των συνόρων.

 

 

Κυβέρνηση και βουλευτές της πλειοψηφίας, αναφερόμενοι στη συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και την τοποθέτησή του ότι είναι σωστή η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τα σύνορα, έκαναν λόγο για «κυβίστηση» του κ. Τσίπρα, προκειμένου να προσχωρήσει «στην εθνική θέση η οποία ήταν ανέκαθεν η θέση της ΝΔ». Στον αντίποδα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησαν ότι η αναστολή των αιτήσεων ασύλου εκθέτει τη χώρα και ζήτησαν την επιβολή του νόμου, χωρίς εκπτώσεις, στις ομάδες που λειτουργούν ως «τάγματα εφόδου», το τελευταίο διάστημα στα νησιά.

Βορίδης: Μια νέα μεγάλη κωλοτούμπα του κ. Τσίπρα

 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε «κωλοτούμπα» τη θέση που εξέφρασε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία πάντως χαιρέτισε διότι, όπως είπε, «προσχωρεί, εκ των πραγμάτων, στην ορθή θέση για τη διαχείριση του προβλήματος».

«Αντιλαμβάνομαι ότι εκ των πραγμάτων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώθηκε να πάρει μια θέση, την οποία η πολιτικοκοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν την καλύπτει», δήλωσε ο Μάκης Βορίδης και υπογράμμισε ότι αυτές τις ημέρες αναμετρήθηκαν δύο διαφορετικές λογικές. «Η μια λογική είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι πρόσφυγες, έχουν δικαιώματα και είτε είναι 10.000 είτε είναι 30.000, είτε τους εργαλειοποιεί ο Ερντογάν είτε δεν τους εργαλειοποιεί, είτε τους χρησιμοποιεί είτε όχι, εμείς πρέπει να τους δεχθούμε, να τους διαχειριστούμε και να ζήσουμε μαζί τους. Αυτοί ήταν η δική σας λογική το πρώτο εξάμηνο του 2015 που πέρασαν οι 800.000 και απομονωθήκαμε από όλη την Ευρώπη που έκλεισε τα σύνορα. Ήταν η δική σας λογική στα 4,5 χρόνια. Η λογική σας ήταν η αποσυμφόρηση των νησιών άρα η προώθησή τους στην ενδοχώρα και άρα ποτέ επιστροφή. Και στα 4,5 χρόνια μόνο 1.500 επαναπροωθήσεις, όλες οικειοθελείς. Τώρα υπάρχει άλλη λογική. Κλείνουμε τα σύνορα, υπερασπιζόμαστε τα σύνορα, δεν περιοριζόμαστε σε μια καταγραφή. Κλείνουμε τα σύνορα, υπό την έννοια ότι δεν παίρνουμε αιτήσεις ασύλου. Και δεν καταγράφουμε γιατί τους γυρνάμε, χωρίς καταγραφή. Αυτή είναι μια άλλη λογική και καταλαβαίνω ότι αναγκαστήκατε εκ των πραγμάτων να μεταβάλετε θεαματικά την άποψή σας, μια νέα κωλοτούμπα», είπε ο Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε: «Εγώ θα πω ευτυχώς που την κάνατε. Μπράβο σας γιατί προσχωρείτε στην ορθή θέση για τη διαχείριση του προβλήματος. Αλλά όχι να μας βγαίνετε και από πάνω. Είχατε πολιτική των διάτρητων και ανοιχτών συνόρων».

«Η κυβέρνηση έκλεισε τα σύνορα και εξέδωσε ΠΝΠ. Τι σημαίνει κλείνω τα σύνορα; Αν υποθέσουμε ότι έχουμε στα σύνορα μια ουρά 20.000 ανθρώπων, η Ελλάδα πρέπει να πάρει τα αιτήματα ασύλου; Η Ελλάδα γι΄αυτό εξέδωσε την ΠΝΠ ώστε νομίμως να αρνείται να παραλάβει το αίτημα. Τι μας λέει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ; Μας λέει ότι καλά κάναμε που κλείσαμε τα σύνορα αλλά μας λέει ταυτοχρόνως ότι κακώς εκδώσαμε την ΠΝΠ», είπε ο Μάκης Βορίδης κάνοντας λόγο για ευτελείς ψευδό-ισορροπίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ώστε ο κ. Τσίπρας, από τη μια επικαλείται τον ρεαλισμό για το κλείσιμο των συνόρων και από την άλλη να κλείνει το μάτι στους δικαιωματιστές του ΣΥΡΙΖΑ. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε σήμερα ο κ. Ψυχογιός, διαφωνεί με την αναστολή των αιτήσεων ασύλου, ουσιαστικά μας λέτε ότι μπορούν όλοι αυτοί να διέρχονται από τα σύνορα. Αυτό που σταματάει και κλείνει τα σύνορα είναι η ΠΝΠ», είπε ο Μάκης Βορίδης.

 

Απαντώντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου είπε: «Κύριε Βορίδη, ξεχνάτε ότι είστε κυβέρνηση; Πριν από λίγο μας λέγατε ότι προφυλάσσετε τα σύνορα. Και εμείς σας απαντούσαμε ότι πάντα προφυλάσσονται τα σύνορα, ιδίως στην περιοχή του Έβρου» και υπογράμμισε ότι η ΠΝΠ είναι διάρκειας ενός μήνα. «Το κάνετε για ένα μήνα διότι γνωρίζετε ότι υπάρχουν διεθνείς συνθήκες και ξέρετε ότι δεν μπορείτε να έχετε αυτή τη δυνατότητα. Με το μήνα αυτό που αναστέλλετε το άσυλο να ξέρετε ότι θα διογκώσετε το πρόβλημα. Θα αυξηθεί η παραμονή εκείνων που θα υποβάλουν τα αιτήματα», είπε ο κ. Αποστόλου και κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει τα επικοινωνιακά τεχνάσματα γιατί δεν δίνουν λύση. «Σας λέμε και τώρα, ζητήστε Σύνοδο Κορυφής, ζητήστε να επιβληθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τα φαινόμενα στα νησιά, με τους πολίτες να προπηλακίζουν πρόσφυγες και μετανάστες, να χτυπούν εργαζόμενους σε ΜΚΟ και δημοσιογράφους.

 

«Είναι ανατριχιαστική η εικόνα αυτού που είπε στην έγκυο “δεν σε αφήσαμε εμείς έγκυο, να γυρίσεις πίσω εκεί που σε άφησαν έγκυο”. Αυτή δεν είναι η δική μας Ελλάδα, αυτές δεν είναι δικές μας αξίες της αλληλεγγύης και της φιλοξενίας», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έπραξε αυτά που έπρεπε για την αποσυμφόρηση των νησιών. «Πού είναι αυτό το σχέδιο με το 1%; Πώς η Λέσβος θα αποσυμφορηθεί αν δεν πάρω κι εγώ κάποιους στη γειτονιά μου ή σπίτι μου; Κι εσείς στη γειτονιά σας ή σπίτι σας, και ο κ. Κέλλας, και ο κ. Μαμουλάκης, και ο κ. Αποστόλου και όλοι;», δήλωσε ο Κώστας Ζαχαριάδης και κατηγόρησε την κυβέρνηση, λέγοντας: «Πώς γίνεται να είναι, αυτή τη στιγμή, 25.000 στη Μόρια όταν εμείς αφήσαμε 5.000 και να έχει μπλοκάρει το σύστημα συνολικά; Μπλοκάρετε τη διαδικασία του ασύλου, δημιουργείτε μια νέα μικρή δομή στο λιμάνι της Λέσβου. Οι κάτοικοι από μόνοι τους έχουν κλείσει το δρόμο προς τη Μόρια. Χτυπούν κάποιοι κάτοικοι ΜΚΟ, χτυπούν κάποιοι άλλοι δημοσιογράφους διεθνών ΜΜΕ. Πού είναι το κράτος, πού οι κανόνες και που η συντεταγμένη πολιτεία; Οι δικές μας αξίες είναι οι αξίες της φιλοξενίας, της αγάπης και της αλληλεγγύης, να μην χάσουμε την ανθρωπιά μας και να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις διεθνείς προσκλήσεις».

«Το 2015, μόνο από τα νησιά του Αιγαίου πέρασαν 878.000. Και μόνο από τη Λέσβο πέρασαν 514.000. Το 2014 ήταν μόνο 67.000», αντέτεινε ο προεδρεύων Χαράλαμπος Αθανασίου.

 

«Η Ευρώπη δεν παίρνει τις ευθύνες της και στο προσφυγικό και στις αιτίες που το γεννούν», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός που τόνισε ότι καλώς ενεργοποιήθηκε η Συνθήκη της ΕΕ για την προστασία των συνόρων, σημειώνοντας όμως ότι το ίδιο άρθρο ενεργοποιήθηκε το 2015 για να υπάρξουν άμεσες μετεγκαταστάσεις πληθυσμού στην Ευρώπη, πράγμα που δεν έγινε σήμερα.


Ο κ. Ψυχογιός κατήγγειλε την αναστολή των αιτημάτων ασύλου. «Είστε δικηγόρος και υπερθεματίζετε αυτή την απόφαση η οποία καταγγέλθηκε από ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ, δεν προβλέπεται από καμία εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή διάταξη. Ο πρόεδρός μας ήταν σαφής. Είπε ότι στην αναστολή των αιτημάτων ασύλου “είμαστε αντίθετοι”. Μην διαστρεβλώνετε αυτά που είπε», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Προσέθεσε δε ότι «με βάση απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τα κράτη δεσμεύονται ρητώς από την αρχή της μη επαναπροώθησης ανθρώπων που περνούν στο έδαφός τους και λέει ότι δεν μπορεί, ακόμη και με έκτακτες συνθήκες, να δικαιολογηθεί προσφυγή σε πρακτικές εκτός της συνθήκης της Γενεύης. «Αυτό που κάνετε είναι αδικαιολόγητο και νομικά και εκθέτει τη χώρα διεθνώς».

 

Είπε επίσης ότι «ομάδες που λειτουργούν ως τάγματα εφόδου το τελευταίο διάστημα στα νησιά, ακροδεξιοί θύλακες, πρέπει να τύχουν της αντιμετώπισης του νόμου, χωρίς εκπτώσεις».

Λιβανός: Με την κυβίστηση ο κ. Τσίπρας πέρασε στη σωστή πλευρά

 

«Το προσφυγικό-μεταναστευτικό πλέον έχει μετατραπεί σε προσπάθεια παράνομης εισβολής χιλιάδων ανθρώπων, με τη μορφή επιβουλής του εθνικού μας εδάφους, καθοδηγούμενη από την Τουρκία, με στόχο τον εκφοβισμό και εκβιασμό της Ελλάδας και της Ευρώπης», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός και υπογράμμισε πως πρόκειται για διεθνές ζήτημα, για ζήτημα προστασίας των συνόρων και διασφάλισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. «Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, με σεβασμό στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, πήραν άμεσα μέτρα. Προφυλάξαμε τα σύνορα μας, κερδίσαμε έμπρακτα την αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών θεσμών που δεσμεύτηκαν να στηρίξουν την Ελλάδα στην προστασία των συνόρων που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα», είπε ο Σπήλιος Λιβανός και πρόσθεσε: Η αξιωματική αντιπολίτευση, «με μια κυβίστηση πέρασε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, και ενέσκηψε στην εθνική και την κοινή λογική. Ψέλλισαν διάφορα μπερδεμένα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για να δικαιολογήσουν τη νέα κωλοτούμπα».

«Ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε χθες να κάνει νέα στροφή και να προσχωρήσει στην εθνική θέση που ήταν πάντα η θέση της ΝΔ», είπε ο Σπήλιος Λιβανός.

 

Βελόπουλος για αναστολή αιτήσεων ασύλου: Σαν το γάλα που έχει ημερομηνία λήξεως

«Μας αντιγράφετε αλλά κάνετε λάθη οικτρά», είπε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος. «Μας αντιγράφετε. Αυτό που σας λέγαμε από τον Ιούλιο, τώρα πάτε να το κάνετε, αλλά το κάνετε λάθος», ανέφερε ο Κυριάκος Βελόπουλος, σημειώνοντας όμως ότι η ΝΔ, «τους δύο πρώτους μήνες της διακυβέρνησής της, διπλασίασε τις ροές, σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά και την κυρία Σία που έλεγε να έρθουν οι κακομοίρηδες».

«Για να τελειώνει το παραμύθι», είπε ο κ. Βελόπουλος, «γιατί δεν κλείνετε τους Κήπους; Που περνάνε τα τουρκικά φορτηγά με τα εμπορεύματα στην Ευρώπη κι έτσι μπορεί να πονέσει ο Ερντογάν». Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης επέμεινε ότι «πρέπει να φτιαχτεί πραγματικός τσιμεντένιος τοίχος στον Έβρο, γιατί ο σημερινός φράχτης είναι για κοτέτσια», ζήτησε να γίνει «πραγματικό pushback στο Αιγαίο, να μεταφερθούν οι λαθροεισβολείς σε ακατοίκητα νησιά». Πρότεινε επίσης να οργανωθεί σοβαρή εθνοφυλακή και πολιτοφυλακή. Είπε δε να συνάψει η ελληνική κυβέρνηση συμφωνία με τον Χαφτάρ ώστε «όλους τους Αφρικανούς που έρχονται στην Ελλάδα να τους πάμε εκεί και ο Χαφτάρ να τους πάρει να τους πάει όπου θέλει». Ζήτησε εξάλλου να κατάσχεται το κινητό τηλέφωνο όποιου μπαίνει στη χώρα παράνομα.

Αναφερόμενος στην αναστολή αιτήσεων ασύλου, ο Κυριάκος Βελόπουλος επισήμανε ότι το μέτρο είναι «σαν το γάλα που έχει ημερομηνία λήξεως», αφού η διάρκεια του θα είναι για ένα μήνα. «Δεν υπάρχουν μέτρα με ημερομηνία λήξεως. Η λήξη θα είναι όταν θα λήξει και το πρόβλημα», είπε ο κ. Βελόπουλος.

Κίνημα Αλλαγής: Σοβαρή διαπραγμάτευση

 

«Δεν ξέρω αν σας χαροποιεί στην κυβέρνηση που σας επικροτεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης και προσέθεσε ότι ενώ είναι πολύ κρίσιμη συγκυρία δεν μπορεί να συνεχίζεται το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, του ενός στον άλλον. «Πέρα από την επίδειξη πυγμής, εσωτερικής κατανάλωσης, που επιχειρείται επί δύο μέρες στην αίθουσα της Βουλής, είστε υποχρεωμένοι να μας πείτε τι ζητήσατε από τους Ευρωπαίους εταίρους. Δηλαδή αν ζητήσατε αναστολή ή κατάργηση της συνθήκης του Δουβλίνο, αν ζητήσατε να υπάρξουν οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία ή απλά δηλώνετε ικανοποιημένοι από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, χθες στον Έβρο, που είπαν ότι θα ενισχύσουν τη Frontex και με κάποια εκατομμύρια ευρώ, θα μας βοηθήσουν να κάνουμε τη διαχείριση των χιλιάδων ροών;», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης.

ΠολιτικήΜεταναστευτικό: Μετωπική στη Βουλή για την αναστολή αιτήσεων ασύλου και το κλείσιμο...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Γ. Οικονόμου: Από τον κ. Τσίπρα γίνεται χυδαία προπαγάνδα πάνω στον ανθρώπινο πόνο με ψέματα

«Κανένα παιχνίδι δεν παίζουμε με τις λέξεις. Πρόκειται για...

Α. Τσίπρας: “Τι ακριβώς θα εγκαινίαζε ο κ. Μητσοτάκης 12 ώρες μετά το δυστύχημα;”

Μετά την αυτοψία στο κέντρο τηλεδιοίκησης Λάρισας, όπου αντίκρισε...

Ν.Δένδιας – Μ.Τσαβούσογλου: Η Άγκυρα θα ψηφίσει την Ελλάδα για το ΣΑ του ΟΗΕ

Ο Νίκος Δένδιας και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσαν μετά...

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση λέει το ένα ψέμα πάνω στο άλλο για την τηλεδιοίκηση στη Λάρισα

«Η κυβέρνηση λέει το ένα ψέμα πάνω στο άλλο...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα