Μηλόξιδο: 8 χρήσεις για ένα υγιές και καθαρό σπίτι

Μηλόξιδο: 8 χρήσεις για ένα υγιές και καθαρό σπίτι
Μηλόξιδο: 8 χρήσεις για ένα υγιές και καθαρό σπίτι

Όταν καθαρίζετε το σπίτι, δεν χρειάζεται να εκθέσετε τον εαυτό σας σε σκληρές χημικές ουσίες που περιέχουν τα κοινά καθαριστικά. Αντ’ αυτού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα φυσικό καθαριστικό συστατικό που είναι γνωστό από την εποχή των Βαβυλωνίων το 5000 π.Χ.: το μηλόξιδο.

Το σύγχρονο μηλόξιδο αποτελείται από τουλάχιστον 5% οξικό οξύ και 94-95% νερό. Είναι φτιαγμένο από χυμό μήλου που περνά από μια διαδικασία ζύμωσης δύο σταδίων, μετατρέποντας τη ζάχαρη φρούτων σε αλκοόλ και το αλκοόλ σε οξικό οξύ.

Το μηλόξιδο είναι μια μη τοξική και φιλική προς το περιβάλλον επιλογή για τον καθαρισμό του σπιτιού σας. Αραιωμένο με νερό, καθαρίζει αποτελεσματικά δάπεδα, παράθυρα, καθρέφτες, πάγκους, συσκευές, κεραμικά πλακάκια, πορσελάνη και άλλες επιφάνειες. Συνδυάστε το με μαγειρική σόδα για να καθαρίσετε αποχετεύσεις και τουαλέτες.

Δείτε παρακάτω τις χρήσεις του μηλόξιδου στην καθαριότητα του σπιτιού σας:

Καθαρισμός Δαπέδων με Μηλόξιδο

Αν και πολλοί χρησιμοποιούν λευκό ξίδι για τον καθαρισμό των δαπέδων, το μηλόξιδο είναι μια εξίσου ασφαλής εναλλακτική λύση. Και τα δύο είδη ξιδιού περιέχουν περίπου 5% οξικό οξύ, που δίνει στο ξίδι την καθαριστική του δύναμη. Τα πρόσθετα οφέλη του μηλόξιδου περιλαμβάνουν την αφαίρεση οσμών και ήπια απολυμαντική δράση. Ωστόσο, αποφύγετε τη χρήση μηλόξιδου σε ξύλινα δάπεδα για να αποφύγετε τον αποχρωματισμό, και μην το χρησιμοποιείτε καθόλου σε δάπεδα από μάρμαρο, γρανίτη και πέτρα.

Advertisement

Για να καθαρίσετε δάπεδα με πλακάκια, αναμείξτε 1⁄2 φλιτζάνι μηλόξιδο με 4 λίτρα ζεστό νερό. Στύψτε καλά τη σφουγγαρίστρα πριν από κάθε πέρασμα με το διάλυμα.

Μηλόξιδο: 8 χρήσεις για ένα υγιές και καθαρό σπίτι

Καθαρισμός Τζαμιών και Καθρεφτών

Για λαμπερά παράθυρα και καθρέφτες, αναμείξτε ¼ φλιτζάνι μηλόξιδο με 2 φλιτζάνια νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Για πιο ισχυρή λύση, χρησιμοποιήστε ίσα μέρη μηλόξιδο και νερό. Χρησιμοποιήστε απεσταγμένο νερό για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Σκουπίστε το παράθυρο με ένα στεγνό πανί μικροϊνών για να αφαιρέσετε τη σκόνη, ψεκάστε το διάλυμα και σκουπίστε με χαρτί κουζίνας ή πανί μικροϊνών.

Φτιάξτε Καθαριστικό για Όλες τις Χρήσεις

Το μηλόξιδο προσφέρει μια οικονομική επιλογή για τον καθαρισμό του σπιτιού σας. Αναμείξτε ίσα μέρη μηλόξιδο και νερό ή ½ έως 1 φλιτζάνι μηλόξιδο με 2 φλιτζάνια νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Το οξικό οξύ διασπά τη βρωμιά και σκοτώνει ορισμένα βακτήρια. Προσθέστε αιθέριο έλαιο για ευχάριστο άρωμα. Ψεκάστε το καθαριστικό σε επιφάνειες της κουζίνας και του μπάνιου, όπως νεροχύτες, πάγκους, εστίες και φούρνους μικροκυμάτων. Προσοχή! Μην το χρησιμοποιείτε σε μάρμαρο, γρανίτη και πέτρα.

Ξεβουλώστε και Φρεσκάρετε τις Αποχετεύσεις

Για να ξεμπλοκάρετε μια αποχέτευση, ρίξτε βραστό νερό, ακολουθούμενο από ½ φλιτζάνι μαγειρική σόδα και 1 φλιτζάνι μηλόξιδο. Αφήστε το μείγμα να δράσει για 15 λεπτά και ξεπλύνετε με βραστό νερό. Επαναλάβετε αν χρειάζεται.

Εξαλείψτε Οσμές

Το μηλόξιδο δρα ως ήπιος αντιβακτηριδιακός παράγοντας και αποσμητικό. Για να απαλλαγείτε από έντονες μυρωδιές, αφήστε μια κατσαρόλα μηλόξιδο να σιγοβράσει στη σόμπα για 20 λεπτά ή ψεκάστε ένα μείγμα μηλόξιδο και νερό σε ίσες ποσότητες στις δύσοσμες επιφάνειες. Για οσμές κατοικίδιων, ψεκάστε την περιοχή με μηλόξιδο και νερό και αφήστε το να δράσει πριν σκουπίσετε.

Παγιδέψτε Μυγάκια

Αναμείξτε 1 κουταλιά ζάχαρη, 2 κουταλιές μηλόξιδο, ½ φλιτζάνι νερό και μερικές σταγόνες σαπούνι πιάτων σε ένα μπολ. Τοποθετήστε το στον πάγκο της κουζίνας για να πιάσετε μυγάκια.

Καταπολεμήστε το Ωίδιο (μύκητας που μολύνει τα φυτά)

Το μηλόξιδο σκοτώνει τον μύκητα του ωιδίου. Ψεκάστε απευθείας με μηλόξιδο στις μολυσμένες επιφάνειες και αφήστε το να δράσει για 1 ώρα πριν το ξεπλύνετε.

Καθαρίστε και Αφαλατώστε την Καφετιέρα σας

Γεμίστε την καράφα με διάλυμα 1 μέρους μηλόξιδο και 2 μέρη νερό. Περάστε το διάλυμα από την καφετιέρα και αφήστε το να δράσει για 10-15 λεπτά πριν ξεπλύνετε με καθαρό νερό. Επαναλάβετε αρκετούς κύκλους καθαρού νερού για να αφαιρέσετε τη μυρωδιά του ξιδιού.

πηγή spirossoulis.com