Μια ολόκληρη «κρυφή» πόλη κάτω από τους δρόμους της Κρακοβίας -Λίμνες, ναοί με πολυελαίους, εκπληκτικά γλυπτά [εικόνες]

Η Κρακοβία θεωρείται από πολλούς η ωραιότερη πόλη της Πολωνίας. Και όχι άδικα. Υπάρχει μάλιστα ένα αξιοθέατο, το μεγάλο υπόγειο μυστικό της πόλης, που δεν μπορεί παρά να εντυπωσιάσει και τον πιο απαιτητικό και δύσκολο επισκέπτη.

Ο λόγος για τα αλατωρυχεία Βιελίτσκα. 

Σε μια γωνιά της Κρακοβίας, μισή ώρα από το κέντρο της πόλης, υπάρχει μια άλλη υπόγεια πόλη.  Τα περίφημα αλατωρυχεία με ιστορία 700 ετών και περισσότερα από 300 χιλιόμετρα στοών. Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για κάτι θαυμαστό και για αυτό άλλωστε έχουν τεθεί υπό την αιγίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ από το 1978. Το Αλατωρυχείο Βιελίτσκα εκτείνεται σε εννέα υπόγεια επίπεδα και φθάνει σε βάθος τα 327 μέτρα, με περισσότερες από 2.040 αίθουσες και 300 χλμ. στοές, που είναι λαξεμένες πάνω σε συμπαγείς όγκους αλατιού, καθώς και υπόγειες λίμνες.

Kompoloi
NIKOS ZAPARAS
Green Cola
ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΛΑΧΟΣ

Ενας μέρος τους, το πιο εντυπωσιακό, είναι μάλιστα, ανοιχτό στους επισκέπτες οι οποίοι μπορούν να μπουν κάποια μέτρα μέσα στη γη και να απολαύσουν τη βόλτα τους σε αυτόν τον μυστικό, υπόγειο κόσμο.

 

Τα αλατωρυχεία Βιελίτσκα βρίσκονται σε βάθος 135 μέτρα και επισκέψιμοι είναι 22 θάλαμοι σε μια τουριστική διαδρομή 2,2 χλμ.

Το πιο εντυπωσιακό σημείο των αλατωρυχείων είναι αδιαμφισβήτητα η στοά που έχει διαμορφωθεί σε παρεκκλήσι προς τιμήν του Ευλογημένου Κίνγκα, προστάτη αγίου των εργαζομένων σε ορυχεία.

Η  εκκλησία, η οποία βρίσκεται στον τρίτο όροφο του αλατωρυχείου και σε βάθος 120 μέτρων, έχει σκαλιστεί, εξ ολοκλήρου από τους ίδιους τους αλατωρύχους οι οποίοι έφτιαξαν ακόμη και τους πολυελαίους από κρυστάλλους αλατιού. Φυσικά, φτιαγμένα από αλάτι είναι η Αγία Τράπεζα, ο Εσταυρωμένος και οι βιβλικές παραστάσεις στους τοίχους.

 

 

 

 

Η κατασκευή του καθεδρικού ναού διαστάσεων 54 μ. επί 17 μ. και με ύψος 12 μέτρα διήρκεσε περισσότερο από 30 χρόνια (1896 – 1927), ενώ χρησιμοποιήθηκαν 20.000 τόνοι συμπαγούς αλατιού.

Ανάμεσα στα άλλα παρεκκλήσια του αλατωρυχείου είναι και το έξοχο μπαρόκ «Παρεκκλήσιο του Αγίου Αντωνίου», που καθαγιάστηκε το 1698. Οι τοίχοι του είναι διακοσμημένοι με ανάγλυφες παραστάσεις, ενώ υπάρχουν πολλά αγάλματα φτιαγμένα από αλάτι, από τα οποία ξεχωρίζει η Παναγία με το Βρέφος και ο Αγιος Αντώνιος, προστάτης άγιος των μεταλλωρύχων.

 

 

 

 

 

Το πιο αξιόλογο ίσως ανάγλυφο μέσα στο αλατωρυχείο είναι «Ο Μυστικός Δείπνος» του Λεονάρντο ντα Βίντσι. ‘Αλλα αγάλματα από αλάτι είναι της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας των ανθρακωρύχων, του Πολωνού αστρονόμου Νικολάου Κοπέρνικου, του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ και άλλων διασημοτήτων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

iefimerida.gr

 

 

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *