16.5 C
Serres

Μητσοτάκης προς Τουρκία: Ας συναντηθούμε και ας μιλήσουμε, ας δώσουμε μία ευκαιρία στη διπλωματία, αλλιώς Χάγη (video)

Date:

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στον ΟΗΕ δήλωσε αισιόδοξος για τις διερευνητικές

 

 

Μηνύματα προς την Τουρκία έστειλε εν αναμονή της έναρξης διερευνητικών επαφών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στην 75η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στον κορονοϊό. Δήλωσε πως ενάντια σε κάθε πρόβλεψη, η Ελλάδα ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας, ωστόσο, το δεύτερο κύμα της επιδημίας Covid είναι πλέον προ των πυλών.

 

«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό, έως ότου αποκτήσουμε τα επιστημονικά εργαλεία για να τον εξαλείψουμε. Για την επιτυχία απαιτείται επιμονή, ευέλικτες πολιτικές που προστατεύουν τους πιο ευάλωτους, συνεχής εμπιστοσύνη στους ειδικούς και ατομική ευθύνη. Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη μεγάλη γεωπολιτική πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και έχει να κάνει με την Τουρκία. Υπενθύμισε ότι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πέρυσι, είχε επισημάνει την πρόθεσή του να τείνει χείρα φιλίας και συνεργασίας στον Πρόεδρο Erdogan και είχε μιλήσει για την προθυμία του να ενεργήσει η Ελλάδα ως γέφυρα που θα βοηθήσει την Τουρκία να προσεγγίσει την Ευρώπη.

«Δυστυχώς, παρά το ότι η Ελλάδα έθεσε την εμπιστοσύνη, τον διάλογο και την κατανόηση στο επίκεντρο μιας εξωτερικής πολιτικής βασισμένης σε αξίες, η Τουρκία απάντησε με κλιμάκωση, προκλήσεις, παραπληροφόρηση και επιθετικότητα. Ενώ η Ελλάδα επέλεξε τον δρόμο του διαλόγου με καλή πίστη, η Τουρκία επέλεξε τον δρόμο της αδιαλλαξίας», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι χωρίς αμφιβολία οι ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν το Διεθνές Δίκαιο και απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Και σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέστησε απολύτως σαφές ότι οι μονομερείς ενέργειες δεν θα μένουν αναπάντητες, όταν απειλούν κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών.








« Ωστόσο, παρά τα πρόσφατα γεγονότα, παραμένω αισιόδοξος. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτή η συνεχής κλιμάκωση της έντασης δεν μπορεί να συνεχιστεί. Και αρνούμαι να πιστέψω ότι η συνεργασία μεταξύ κοντινών γειτόνων δεν είναι εφικτή. Δείτε την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΑΕ. Και οι δύο χώρες είναι φίλοι της Ελλάδας, τώρα είναι φίλοι και μεταξύ τους. Χρόνια καχυποψίας και έχθρας έχουν αντικατασταθεί από ένα πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης», πρόσθεσε όμως ο κ. Μητσοτάκης.

 

«Ας συναντηθούμε λοιπόν, ας μιλήσουμε και ας αναζητήσουμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Ας δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία. Εάν, τελικά, εξακολουθούμε να μην μπορούμε να συμφωνήσουμε, τότε θα πρέπει να εμπιστευτούμε τη σοφία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Χαρακτήρισε την έναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών η οποία ανακοινώθηκε πριν από δύο ημέρες, βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Και πρόσθεσε: «Εάν ο Πρόεδρος Erdogan πιστεύει πραγματικά ότι τα Ηνωμένα Έθνη αποτελούν φάρο ελπίδας και προπύργιο παγκόσμιας συνεργασίας, τότε θα τον παρότρυνα να ενεργήσει σύμφωνα με τις αξίες τους».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και στο προσφυγικό – μεταναστευτικό. «Η τρομερή πυρκαγιά στον καταυλισμό της Μόριας, στη Λέσβο, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ανέδειξε την τεράστια πρόκληση που δημιουργεί η μαζική μετανάστευση, ιδίως στα νότια σύνορα της Ευρώπης» ανέφερε.

 

Και τόνισε: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνη της αυτό το ζήτημα. Λάβαμε ανεκτίμητη υποστήριξη από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, αλλά πρέπει να είμαστε ειλικρινείς.

Ενώ οι αριθμοί των μεταναστών στη χώρα μας μειώνονται, το Λιμενικό Σώμα μας εξακολουθεί να σώζει χιλιάδες απελπισμένους άνδρες, γυναίκες και παιδιά στα νερά της Μεσογείου κάθε χρόνο».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια συλλογική αποτυχία της διεθνούς κοινότητας και τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα γενεσιουργά αίτια της μετανάστευσης, δηλαδή η φτώχεια, η στέρηση, η οικονομική αβεβαιότητα, η εκμετάλλευση, η βία και ο πόλεμος.

«Αν δεν αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανισότητες, το πρόβλημα δεν θα επιλυθεί ποτέ πλήρως» υπογράμμισε.

ΠολιτικήΜητσοτάκης προς Τουρκία: Ας συναντηθούμε και ας μιλήσουμε, ας δώσουμε μία ευκαιρία...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Στη Λέσβο σήμερα ο πρωθυπουργός – Συναντήθηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης με Τούρκους τουρίστες

Στη Μυτιλήνη βρίσκεται σήμερα, Παρασκευή 19 Απριλίου, ο πρωθυπουργός,...

Στη Λέσβο σήμερα ο πρωθυπουργός

Τη Λέσβο επισκέπτεται σήμερα Παρασκευή 19 Απριλίου, ο πρωθυπουργός...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα