13.1 C
Serres

Ν. Ανδρουλάκης: Η ευημερία προϋποθέτει ισχυρούς θεσμούς

Date:

O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, δηλώνει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», ότι το νομοσχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση για την ΕΥΠ και έχει τεθεί σε διαβούλευση, αποτελεί «τη θεσμική νίκη του κόμματός μας, καθώς θέτει αυστηρές προϋποθέσεις και την ανάγκη πρότερης έγκρισης του Προέδρου της Βουλής για την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων», όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει.

Παρότι ο κ. Ανδρουλάκης εμφανίζεται με θετική διάθεση για τη πρόθεση της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, επισημαίνει ωστόσο, ότι τρία τουλάχιστον σημεία παραμένουν προβληματικά και απαιτείται να διορθωθούν. Όπως τονίζει, «αυτό που συνεχίζει να εξοργίζει, είναι η εμμονή της (σ.σ. κυβέρνησης) στη συσκότιση των πεπραγμένων της, η έλλειψη κάθε διάθεσης λογοδοσίας, για μια υπόθεση που πλήττει βάναυσα το κύρος των θεσμών μας και δυσφημεί τη χώρα διεθνώς».

Όπως συγκεκριμένα παρατηρεί, «το χρονικό διάστημα των τριών ετών που τίθεται, καθώς και η γνωστοποίηση μόνο του γεγονότος και της διάρκειας της παρακολούθησης, και όχι των λόγων που την προκάλεσαν, αποτελούν οπισθοχώρηση σε σχέση με το νομικό πλαίσιο που κατήργησε τον Μάρτιο του 2021. Εξάλλου, η ΑΔΑΕ που θα έπρεπε να είναι αυτή που αποφασίζει για τη γνωστοποίηση της παρακολούθησης, παραγκωνίζεται από ένα συλλογικό όργανο, στο οποίο την πλειοψηφία θα έχουν, αυτός που πρότεινε (διοικητής ΕΥΠ) και αυτός που διέταξε την παρακολούθηση (εισαγγελέας ΕΥΠ) με άλλα λόγια οι ελεγχόμενοι που γίνονται και ελεγκτές. Ακόμα και η έννοια της εθνικής ασφάλειας, διευρύνεται τόσο ώστε να καλύπτει έως και τα ζητήματα δημόσιας υγείας. Ο στόχος προφανής: Η επικύρωση της παρακολούθησης χιλιάδων πολιτών».

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μία ακόμα έκφανση της αντιθεσμικής λειτουργίας και άρνησης λογοδοσίας της κυβέρνησης, είναι το γεγονός πως η ΑΔΑΕ, η κατεξοχήν αρμόδια σύμφωνα και με το Σύνταγμα, δεν κλήθηκε να πει τη γνώμη της για το προτεινόμενο νομοσχέδιο. «Συνιστά μια ακόμα συνταγματική απρέπεια ενός συστήματος εξουσίας που δεν θέλει θεσμικά αντίβαρα στην ανεξέλεγκτη δράση του», αναφέρει.

Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, ο Νίκος Ανδρουλάκης τον κατηγορεί πώς από τη αρχή της θητείας του ως πρωθυπουργός «σιωπηρά, έδειξε ότι είχε άλλες προτεραιότητες, που μόνο φιλελεύθερες δεν μπορείς να τις χαρακτηρίσεις. Έθεσε την ΕΥΠ υπό τον απόλυτο έλεγχο του, αλλάζοντας μάλιστα το θεσμικό πλαίσιο για να διορίσει διοικητή τον εκλεκτό του, που μπορεί να μην είχε τα τυπικά προσόντα, αλλά είχε το πλεονέκτημα της στενής σχέσης με τον γενικό γραμματέα του Γραφείου του και ανιψιό του».

Αποδίδει την κυβερνητική πρωτοβουλία στο φόβο της καταδίκης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ δηλώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τήρησε εξαρχής θεσμική στάση για τη διαλεύκανση του ζητήματος, προτείνει ένα πλέγμα νομοθετικών παρεμβάσεων, απολύτως απαραίτητων ώστε να αποκατασταθεί η θεσμική ομαλότητα, με την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της Ε.Υ.Π. και την ενίσχυση του ρόλου της Α.Δ.Α.Ε. ως ανεξάρτητης αρχής.

Οι προτάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αφορούν:

* την κατάργηση της αντισυνταγματικής διάταξης που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους παρακολουθούμενους για λόγους εθνικής ασφαλείας και μάλιστα αναδρομικά








* την πλήρη αιτιολόγηση της άρσης του απορρήτου στην σχετική εισαγγελική διάταξη ώστε να μπορεί να ελεγχθεί η νομιμότητά της

* την αποκοπή της ΕΥΠ από το πρωθυπουργικό γραφείο

* η τελική απόφαση για την παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφαλείας, να λαμβάνεται από τριμελές δικαστικό συμβούλιο εφετών και να γνωστοποιείται με πλήρη στοιχεία αμέσως στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, ώστε ο έλεγχος να είναι ουσιαστικός,

«Απέναντι στην επικίνδυνη τοξικότητα που επενδύουν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, απαντάμε με ένα προοδευτικό πλαίσιο υπεύθυνων προτάσεων για την εμβάθυνση της Δημοκρατίας και της ενίσχυσης των θεσμών. Η παράταξή μας εξάλλου δημιούργησε τις Ανεξάρτητες Αρχές, μηχανισμούς λογοδοσίας και διαφάνειας στο κράτος, όπως είναι η ‘Διαύγεια’», σημειώνει ο κ. Ανδρουλάκης στο άρθρο του. Όπως δε, παρατηρεί, σε χώρες με αδύναμους θεσμούς, η διολίσθηση σε φαινόμενα διαφθοράς και μηχανισμούς συναλλαγής ανάμεσα στην πολιτική και την οικονομική εξουσία, είναι σύνηθες φαινόμενο.

«Κάποιοι αυταπατώνται ότι ένα τέτοιο συγκεντρωτικό μοντέλο μπορεί να είναι τουλάχιστον οικονομικά αποτελεσματικό. Ο μόνος όμως τρόπος για να υπάρχει ευημερία και οικονομική ανάπτυξη στη χώρα, είναι να αποκτήσουμε ισχυρή θεσμική συγκρότηση. Μόνο μια θεσμική ευρωπαϊκή κανονικότητα μπορεί να φέρει καλύτερο βιοτικό επίπεδο για τους πολίτες και περισσότερες ευκαιρίες για τους νέους ανθρώπους», καταλήγει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

ΠολιτικήΝ. Ανδρουλάκης: Η ευημερία προϋποθέτει ισχυρούς θεσμούς

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Σέρρες: Επίσκεψη του ευρωβουλευτή Στέλιου Κυμπουρόπουλου

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος θα επισκεφθεί αύριο...

Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη

Απορρίφθηκε από την ολομέλεια της Βουλής η πρόταση δυσπιστίας...

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι θέλησαν να μετατρέψουν τον πόνο σε εργαλείο για να χτυπήσουν την κυβέρνηση

«Προσέρχομαι στη σημερινή συζήτηση θεωρώντας την τραγωδία των Τεμπών...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα