13.3 C
Serres

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα δεν πτοείται από προκλήσεις και απειλές

Date:

«Η χώρα μας δεν πτοείται από προκλήσεις και απειλές», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο ειδησεογραφικό site “naftemporiki.gr” και προσθέτει: «απορρίπτουμε και καταδικάζουμε ακραίες δηλώσεις σε κάθε ευκαιρία και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε».

Όπως υπενθυμίζει ο υπουργός Εξωτερικών, η επόμενη χρονιά θα είναι εκλογική χρονιά στην Ελλάδα, στην Τουρκία και στην Κύπρο.

«Υπό το πρίσμα αυτό και μέσα στο κλίμα που αρχίζει να διαμορφώνεται, απαιτείται ωριμότητα, σύνεση και ψυχραιμία», τονίζει χαρακτηριστικά. «Χωρίς βεβαίως να αίρεται η ανάγκη διατήρησης της αποφασιστικότητας για την υπεράσπιση της εδαφικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας».

«Η Ελλάδα δεν επιθυμεί κλιμάκωση της έντασης, αντιθέτως, επιδιώκει την εμπέδωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή», αναφέρει και συμπληρώνει: «Δυστυχώς, παρατηρούμε από την άλλη πλευρά συχνές εξάρσεις, με πρόσφατο παράδειγμα το βίντεο της τουρκικής προεδρίας με αφορμή την επέτειο της ανακήρυξης του τουρκικού κράτους ως Δημοκρατίας».

«Ακριβώς για να αποφευχθεί μια επιδείνωση της κατάστασης, θα ήταν χρήσιμο να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα», υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών.

Αναφέρει δε πως «εφόσον θα το επέτρεπαν οι συνθήκες, κάτι που δυστυχώς δεν ισχύει στην παρούσα συγκυρία, η Ελλάδα θα ήταν έτοιμη για έναν εποικοδομητικό διάλογο, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου».


Παράλληλα, τονίζει «είναι υποχρέωσή μας και το πράττουμε σε καθημερινή βάση, όπως για παράδειγμα χθες με τον Ολλανδό ομόλογό μου, να τονίζουμε στους συμμάχους και εταίρους την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας».

«Το μήνυμα μας σε εταίρους και συμμάχους είναι απλό. Προκειμένου να αποφύγουμε την κατάσταση που ζούμε σήμερα στην Ουκρανία, πρέπει να υψωθεί ένα φράγμα απέναντι σε κάθε αναθεωρητισμό», επισημαίνει και προσθέτει πως όπως δείχνουν οι συνεχείς δηλώσεις των παραδοσιακών μας εταίρων, αλλά και άλλων χωρών, «το μήνυμα αυτό έχει γίνει πλέον κατανοητό».

«Αξιολογούμε θετικά το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας. Δεν εφησυχάζουμε, όμως. Παραμένουμε σε συνεχή εγρήγορση και συνεχίζουμε να προβάλλουμε τις θέσεις μας στα διεθνή fora. Θέσεις που εδράζονται πάντα στο Διεθνές Δίκαιο», καταλήγει.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ

ΠολιτικήΝ. Δένδιας: Η Ελλάδα δεν πτοείται από προκλήσεις και απειλές

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Β. Κικίλιας: Οικοδομείται το τείχος προστασίας και ένα σαφές πλαίσιο στο πεδίο της πρόληψης

Στο νέο νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία που έρχεται...

ΕΕ: Στον Μ. Σχοινά το χαρτοφυλάκιο Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων της υποψήφιας για την προεδρία της Φινλανδίας

Η Επίτροπος για τις Διεθνείς Εταιρικές Σχέσεις ζήτησε άδεια...

Θ. Ξανθόπουλος: Ανακοίνωση – κόλαφος της ΕΕΔΑ για «αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις» της κυβέρνησης απέναντι στην ΑΔΑΕ

Για ανακοίνωση-κόλαφο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του...

Ο Γ. Γεραπετρίτης ενημέρωσε την ΠτΔ: Ελληνική εξωτερική πολιτική αρχών

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης έγινε δεκτός σήμερα από...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα