Να τι έτρωγε ο άνθρωπος στο μεταναστευτικό του ταξίδι από την Αφρική στην ΕυρασίαΈνας πανάρχαιος σκουπιδότοπος αποκαλύπτει πώς κατάφερε να φύγει ο προϊστορικός άνθρωπος από τη Μαύρη Ήπειρο πριν από 5.000 χρόνια

 

Πριν από 5.000 χρόνια κάτι μαγικό συνέβη: ο προϊστορικός άνθρωπος αποφάσισε να επιδοθεί σε ένα δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι, φτάνοντας τελικά από την Αφρική στην Αραβία.

Πέρασε λοιπόν από την Ερυθρά Θάλασσα, όπου ένας αρχαίος σκουπιδότοπος γεμάτος από όστρακα σαλιγκαριών της θάλασσας υπέδειξε σε μια ερευνητική ομάδα πώς κατάφερε να επιβιώσει στο μακρύ του ταξίδι.

Στα νησιά Φαραζάν της νότιας Ερυθράς Θάλασσας έγινε η ανακάλυψη, που ήταν τμήμα της προϊστορικής διαδρομής μεταξύ Αφρικής και Αραβικής Χερσονήσου. Εκεί αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη λάκκους γεμάτους από όστρακα θαλάσσιων σαλιγκαριών, ακόμα και 15.000 από αυτά κάποιες φορές, που φαγώθηκαν πριν από 4.780-7.360 χρόνια.

Όπως μας λένε στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Quaternary International», η ύπαρξη τόσων μεγάλων συγκεντρώσεων υποδεικνύει πως τα οστρακόδερμα χρησιμοποιήθηκαν ως τροφή από τις μεταναστευτικές ροές.

Σε μια περίοδο μάλιστα μεγάλης ξηρασίας, κι έτσι στράφηκε ο προϊστορικός άνθρωπος στο νερό για φαγητό.

Παλιότερες αρχαιολογικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει πως ο άνθρωπος τρεφόταν με οστρακόδερμα ήδη από πολύ παλιότερα. Τα ήξερε ακόμα και ο Νεάντερταλ πριν από 100.000 χρόνια.


«Η έρευνά μας υποδεικνύει ότι οι ακτές της Ερυθράς Θάλασσας είχαν τους απαραίτητους πόρους ώστε να προσφέρουν πέρασμα για τους προϊστορικούς ανθρώπους», τονίζει ο βρετανός ακαδημαϊκός και επικεφαλής της μελέτης, Dr Niklas Hausmann…

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *