Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να ξεκινήσει διάλογος διπλωματών για την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δήλωση του γ.γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ οι δύο χώρες συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες.

 

 

Ολόκληρη η δήλωσή του Γενς Στόλτενμπεργκ

Μετά τις συζητήσεις μου με Έλληνες και Τούρκους ηγέτες, οι δύο Σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών στρατιωτικής αποσυμπίεσης για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι Σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι μια σημαντική πλατφόρμα για διαβουλεύσεις για όλα τα θέματα που επηρεάζουν την κοινή μας ασφάλεια.

Παραμένω σε στενή επαφή με όλους τους ενδιαφερόμενους Συμμάχους για να βρω μια λύση στις εντάσεις στο πνεύμα της αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ.

 


 

 

Λίγο νωρίτερα, είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία των Άνγκελα Μέρκελ και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με το Anadolu, οι δύο ηγέτες συνομίλησαν σήμερα 3/9 για την ανατολική Μεσόγειο.

Όπως μετέδωσε το Open, ο Τούρκος Πρόεδρος κράτησε σκληρή στάση για την Ελλάδα και την Ευρώπη, τονίζοντας ότι η χώρα μας και η Κύπρος συντηρούν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν σύμφωνα με το κανάλι που επικαλείται πληροφορίες που διαρρέουν στα τουρκικά Μέσα είπε στην Μέρκελ ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η εγωιστική και άδικη στάση της Ελλάδας να υποστηρίζεται από συγκεκριμένες χώρες.

 

Views: 18