22.6 C
Serres

Νέες αλλαγές για τον προσωπικό γιατρό

Date:

Σε δημόσια διαβούλευση εντός των επόμενων ημερών θα τεθεί το νομοσχέδιο που προβλέπει νέες αλλαγές στον θεσμό του προσωπικού γιατρού, τη σύσταση πανεπιστημιακών κέντρων υγείας και άλλες διατάξεις, του υπουργείου Υγείας.

Σχετικές ανακοινώσεις για τις αλλαγές που επέρχονται, έγιναν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο οποίος ανέλυσε τις βασικές διατάξεις που εισάγονται με το σχέδιο νόμου.

Οι βασικές αλλαγές που εισάγονται με το σχέδιο νόμου είναι:

  1. Η αύξηση του πληθυσμού των Προσωπικών Γιατρών. Πλέον, εκτός από τους γιατρούς κλάδου ιατρών ΕΣΥ, των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τους ιδιώτες που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, προστίθενται όλοι οι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου και οι ιατροί που επιθυμούν να αποκτήσουν την ειδικότητα της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής, κατά το πέμπτο έτος της εκπαίδευσής τους.
  2. Προβλέπεται η χορήγηση εφάπαξ οικονομικού κινήτρου προσέλκυσης 30.000 ευρώ καθαρά, σε όσους ιατρούς επιλέξουν κατά το έτος 2025 να εκπαιδευτούν στις ειδικότητες της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Εσωτερικής Παθολογίας.
  3. Καταργείται το σύστημα αντικινήτρων. Όλοι οι πολίτες θα πρέπει να εγγραφούν έως την 01.06.2025 σε Προσωπικό Ιατρό της επιλογής τους, διαφορετικά το σύστημα θα τους εγγράφει αυτομάτως σε Προσωπικό Ιατρό. Η εγγραφή θα γίνεται σε επίπεδο Δήμου ή Όμορων Δήμων, ώστε ο πολίτης να έχει πρόσβαση σε γιατρό κοντά στον τόπο διαμονής του.
  4. Ξεκινά η πρώτη φάση δωρεάν πρόσβασης 530.000 παιδιών από 0-16 ετών σε Προσωπικό Παιδίατρο. Το Υπουργείο Υγείας επιδιώκει να αυξήσει τον αριθμό των διαθέσιμων παιδιάτρων κατά 100, ώστε να καλύψει πάνω από μισό εκατομμύριο παιδιά σε πρώτη φάση και σε επόμενο στάδιο να αυξήσει το ποσοστό κάλυψης του παιδικού πληθυσμού. Αυτή η πολιτική εστιάζει στη μείωση των ανισοτήτων πρόσβασης στην υγεία και μάλιστα για έναν πληθυσμό ευάλωτο όπως είναι τα παιδιά.
  5. Καθιερώνεται ένα αποτελεσματικό σύστημα δεικτών απόδοσης των προσωπικών ιατρών, βάσει αντικειμενικών δεδομένων, όπως η συμμετοχή του εγγεγραμμένου πληθυσμού σε δράσεις πρόληψης κλπ. Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να εποπτεύει αποτελεσματικά την παροχή υπηρεσιών του συστήματος των Προσωπικών Γιατρών και να τους ενισχύει με κατάλληλα εργαλεία, ώστε να είναι σε θέση να βελτιώσουν τους δείκτες υγείας του πληθυσμού.
  6. Επιπλέον, ιδρύονται επτά Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, ένα σε κάθε Ιατρική Σχολή/Τμήμα της χώρας, όπου θα υπηρετούν μέλη ΔΕΠ με επίκεντρο:
  • την παροχή υπηρεσιών Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας στους πολίτες,
  • την εκπαίδευση ιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,
  • την έρευνα,
  • την ανάπτυξη προγραμμάτων με στόχο την προαγωγή υγείας της κοινότητας και
  • την παροχή υπηρεσιών τηλεϊατρικής.

Τα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, άλλωστε, θα είναι εφοδιασμένα και με σταθμούς τηλεϊατρικής.




Στόχος του σχεδίου νόμου, όπως είπε ο κ. Μαρινάκης, είναι η αύξηση της κάλυψης του πληθυσμού, η εύκολη πρόσβασή τους σε προσωπικό γιατρό, αλλά και η συμμετοχή σε δράσεις πρόληψης, που θα συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση των δεικτών υγείας του πληθυσμού της χώρας.

πηγή healthstories.gr

φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΥγείαΝέες αλλαγές για τον προσωπικό γιατρό

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Καρκίνος του προστάτη: Ακόμα πιο έγκυρη η διάγνωση, όταν γίνεται PSA και μαγνητική

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του προστάτη μπορεί να...

Ομαδική παραίτηση 12 γιατρών στο Νοσοκομείο Δράμας – Έκκληση Γεωργιάδη από τη Βουλή

Σε ομαδική παραίτηση προχώρησαν 12 γιατροί από το Νοσοκομείο...

YouTuber κατανάλωσε μόνο υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα για 50 ώρες – Δείτε τι έπαθε

Ένας YouTuber και fitness star με εκατομμύρια ακόλουθους, θέλησε...

Συνθήκες μεγάλης φτώχειας για ένα στα 5 παιδιά στην Βρετανία

Περισσότεροι από εννέα εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα