13.8 C
Serres

Νέος Σκοπός: Και οι Σέρρες έχουν τον κρόκο τους – Πώς να τον χρησιμοποιήσετε στην μαγειρική

Date:

Και οι Σέρρες έχουν τον… κρόκο τους – Πώς χρησιμοποιείται στην μαγειρική και στην ιατρική

Η εταιρεία «ΚΡΟΚΟΣ ΣΕΡΡΩΝ Ι.Κ.Ε. – SIRIS» ιδρύθηκε τον Μάρτιο 2016 με στόχο την παραγωγή, συσκευασία και πώληση κρόκου (saffron).
Αφού ερευνήσαμε και μελετήσαμε τον τρόπο καλλιέργειας και επεξεργασίας του προϊόντος και αποκτήσαμε την απαραίτητη τεχνογνωσία, προχωρήσαμε στην πειραματική καλλιέργεια. Το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό.
Η πειραματική καλλιέργεια αρχικά στον Ξηρότοπο Σερρών και κατόπιν στον Νέο Σκοπό Σερρών ήταν επιτυχής όσον αφορά την απόδοση και την ποιότητα του προϊόντος, που την επιβεβαιώσαμε με αναλύσεις ποιότητας σε πιστοποιημένα επιστημονικά εργαστήρια. Τότε δημιουργήσαμε και την εταιρεία «ΚΡΟΚΟΣ ΣΕΡΡΩΝ Ι.Κ.Ε.- SIRIS».
Σήμερα αυξάνουμε σταδιακά την έκταση της καλλιέργειας στον Νέο Σκοπό Σερρών που αποτελεί και την έδρα της εταιρείας μας. Συνεργαζόμαστε και με άλλους γεωργούς της περιοχής μας που επιθυμούν να παράξουν κρόκο με τις προδιαγραφές της εταιρείας μας, παρέχοντάς τους την τεχνογνωσία και διέξοδο στην πώληση του προϊόντος.

ΚΡΟΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ2 1

Λίγα λόγια για το φυτό κρόκος

Το μπαχαρικό κρόκος ή saffron όπως αποκαλείται διεθνώς, είναι τα κόκκινα στίγματα του άνθους του φυτού με την επιστημονική ονομασία Crocus sativus L.
Η λέξη «κρόκος» έχει Ελληνική προέλευση και σημαίνει το νήμα (υφάδι) που χρησιμοποιείται για την ύφανση στον αργαλειό.
Η διεθνής ονομασία saffron πιθανώς προέρχεται από την αραβική λέξη «zafaran» και η επιστημονική ονομασία του κρόκου, οφείλεται στον Linneaus που το 1762 τον ονόμασε Crocus sativus var. officinalis, ένας Crocus της οικογένειας Iridaceae που δεν απαντάται στην άγρια φύση αλλά μόνο σε συστηματικές καλλιέργειες.

Στην ιατρική

Ο κρόκος είναι ένα σπάνιο αγνό και φυσικό προϊόν που κρατά τον ανθρώπινο οργανισμό σε άριστη φυσική κατάσταση, με καθαρότητα πνεύματος και αυξημένες σωματικές και πνευματικές δραστηριότητες. Είναι προϊόν, με παγκόσμιο ενδιαφέρον και ευρύτατη χρήση σε πολλούς τομείς της επιστήμης, διότι δεν υπάρχουν τεχνητά υποκατάστατα του φυτού και των στιγμάτων του. Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες προκειμένου να βρεθούν και άλλα φυσικά προϊόντα που κατέχουν αυτές τις ιδιότητες.
Λόγω της αναλγητικών και καταπραϋντικών ιδιοτήτων του, ο κρόκος έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα σε τρόφιμα για τις γευστικές, αρωματικές και χρωστικές του ιδιότητες αλλά και στην λαϊκή φυτική φαρμακευτική για τη θεραπεία ορισμένων ασθενειών για αιώνες (Basker και Negbi, 1983).
Οι ιδιότητες του κρόκου θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως ένας πιθανός θεραπευτικός παράγοντας για πολλές ασθένειες όπως αποδεικνύεται από διάφορες βιοϊατρικές μελέτες.

ΚΡΟΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ1 1

Πως χρησιμοποιείται στην μαγειρική;


Η δοσολογία του κρόκου στην μαγειρική είναι τουλάχιστον 6 – 10 ίνες για δύο άτομα και μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με την επιθυμία του καθενός.
Προσοχή στις υψηλές δόσεις στο φαγητό, οι οποίες είναι ακίνδυνες μεν για την υγεία, αλλά προσδίδουν στο φαγητό γεύση ιωδίου παρότι ο κρόκος δεν περιέχει στην σύστασή του ιώδιο. Η δοσολογία εξαρτάται επίσης από την ποιότητα του saffron.
Αν ο κρόκος είναι υψηλής ποιότητας όπως ο ΚΡΟΚΟΣ ΣΕΡΡΩΝ, οι δραστικές του ουσίες (κροκίνη, πικροκροκίνη) βρίσκονται σε υψηλή περιεκτικότητα, τότε η δοσολογία είναι η προαναφερόμενη. Αν όμως η ποιότητα είναι χαμηλή τότε η δοσολογία πρέπει να αυξηθεί.

Προτού τη χρήση, τοποθετείστε τις ίνες, είτε αυτούσιες είτε βυθίστε τες σε μισό ποτήρι νερό και μόλις χρωματιστεί το νερό  (μετά από 1 – 2 ώρες περίπου), αδειάστε το ποτήρι στο φαγητό λίγο προτού ψηθεί μαζί με τις ίνες του κρόκου, οι οποίες είναι βρώσιμες.
Μπορεί να συνδυαστεί επιτυχώς με άλλα μπαχαρικά.

Αφέψημα (αρωματικό τσάι). 

Για να παρασκευαστεί αρωματικό «τσάι saffron», προσθέσετε ένα φακελάκι τσαγιού (1 g)   για λίγο σε προϋπάρχον ζεστό εκχύλισμα κρόκου πριν κρυώσει και προσθέσετε τη ζάχαρη, γλυκαντικό ή λεμόνι για γεύση, αλλά όχι γάλα. Αν το τσάι ή οποιοδήποτε άλλο αφέψημα είναι σε χύμα μορφή τότε αφού παρασκευάσετε το αφέψημα (τσάι), διηθείστε και πετάξτε τις ίνες του αφεψήματος, προσθέστε τον κρόκο και καταναλώστε το ρόφημα μαζί με τις ίνες του κρόκου.

 
Τα νωπά πέταλα των ανθέων είναι βρώσιμα και δίνουν γεύση και έντονο χρώμα στις σαλάτες.
Αποφύγετε να το χρησιμοποιήσετε ως χρωστική σε φαγητά που περιέχουν ντομάτα ή σπανάκι εκτός αν σας ενδιαφέρει μόνο η γεύση.
Η θερμότητα του μαγειρέματος επηρεάζει δυσμενώς τις συγκεντρώσεις δύο σημαντικών συστατικών του κρόκου της σαφρανάλης και της κροκίνης (Rodriguez-Neira L, et al 2014), οπότε είναι προτιμότερο να προστίθεται ο κρόκος στο τέλος του μαγειρέματος.
 

Ο κρόκος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στα λειτουργικά τρόφιμα (τα τρόφιμα που περιέχουν δυνητικά οφέλη για την υγεία πέρα από τα παραδοσιακά θρεπτικά συστατικά που παρέχουν), στα ποτά με αντιοξειδωτική δράση, στα φαρμακευτικά και καλλυντικά παρασκευάσματα, καθώς και στα συμπληρώματα διατροφής με αντιοξειδωτικές ιδιότητες (βιβλιογραφία: Assimopoulou και συν. 2005).








Κρόκος Σερρών από γυναίκα επιχειρηματία στον Νέο Σκοπό

Ο κρόκος των Σερρών είναι οικογενειακή υπόθεση που ξεκίνησε από το χωριό των Σερρών και έφτασε στην άλλη άκρη της Ευρώπης. Οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης μάλιστα είναι έτοιμοι να δώσουν τις γνώσεις τους σε όσους νέους αγρότες θέλουν να δοκιμάσουν καθώς είναι ανοιχτοί σε συμβολαιακή συνεργασία

Τεράστιες εκτάσεις με τα μωβ άνθη, στο Νέο Σκοπό των Σερρών, σε μία θέα μαγευτική και τη φύση να εργάζεται ασταμάτητα. Είναι ο κρόκος των Σερρών ,μία μοναδική καλλιέργεια σε όλο το νομό από μία γυναίκα νέα και δραστήρια, τη Χρύσα Μαζνέικου που έστησε μόνη της μία ολόκληρη επιχείρηση.

Ο κρόκος των Σερρών, είναι φυτό πολυετές μοναδικό και σπάνιο, που φυτεύεται μία φορά και αποδίδει μετά από χρόνια. Έτσι η σοδειά που βλέπουμε να συγκεντρώνεται στα καλάθια, είναι αποτέλεσμα 3 χρόνων. Το εντυπωσιακό πάντως είναι ότι το μαζεύουν στα καλάθια με τα χέρια το πρωί και το άλλο πρωί, ξαναβγαίνει


Η συγκομιδή διαρκεί ένα εικοσαήμερο και η διαδικασία είναι απλή, όπως εξηγεί η κα Χρύσα

Ως γυναίκα συνάντησε  την αμφισβήτηση και την καχυποψία καθώς διάλεξε να κάνει κάτι διαφορετικό, που κανείς δεν ήξερε αλλά τώρα όλοι το θαυμάζουν.  

Η Χρύσα με μεράκι και πολύ δουλειά κατάφερε να προωθήσει το προϊόν στην τοπική αγορά αλλά και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας , καθώς απασχολεί γύρω στα 20 άτομα αυτό το διάστημα στην επιχείρηση. Είναι γυναίκες από το χωριό που εδώ και χρόνια ασχολούνται στην καλλιέργεια , ξέρουν τη δουλειά και το σημαντικότερο την απολαμβάνουν. 

Από τη γη στη συνέχεια πηγαίνει στο εργαστήριο , αποξηραίνεται, συσκευάζεται και είναι έτοιμο προς πώληση σ αυτό το μικρό αλλά πολύτιμο βαζάκι που η Χρύσα Μαζνέικου μας δίνει οδηγίες για να το χρησιμοποιήσουμε

 Ρεπορτάζ Αναστασία Κεχαγίδου Χαβαλέ

Μοντάζ Έφη Πετσενίδου

Διαβάστε περισσότερα για τον κρόκο saffronserres.gr

φωτο από facebook Κρόκος Σερρών ΙΚΕ ΣΙΡΙΣ

ΜαγειρικήΝέος Σκοπός: Και οι Σέρρες έχουν τον κρόκο τους - Πώς να...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Σέρρες: Έφυγε αναπάντεχα από την ζωή ο Χρήστος Μανάφης- Συλλυπητήριο μήνυμα

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024, ανήμερα της εορτής του...

Ξεκινά η διανομή των διατακτικών επιταγών στον Δήμο Σερρών

Εν όψει της εορτής του Πάσχα 2024 και έχοντας...

Ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης για το βιβλίο και τη Γλώσσα

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Γρηγόρης...

Σέρρες: Πολύωρες διακοπές νερού αύριο Πέμπτη σε περιοχές της πόλης

Λόγω αναγκαίων εργασιών στα πλαίσια του έργου «Αντικατάσταση δικτύων...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα