11.3 C
Serres

Νίκος Ανδρουλάκης – Last Dance για μια γεμάτη παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο

Date:

 Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε εχθές την τελευταία του ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ανήρτησε μάλιστα στο twitter με τα λόγια «last dance» την τελευταία του ομιλία.

Στις δύο θητείες του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έδωσε πολλές και δύσκολες μάχες για τα εθνικά συμφέροντα.

Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής δεσπόζει η Τροπολογία που υιοθετήθηκε από το ΕΚ με πρωτοβουλία του, για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Συχνά με παρεμβάσεις του ανέδειξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο, την προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του ρόλου του, αλλά και των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς όπως η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη και η Μονή της Χώρας, η Παναγία Σουμελά στον Πόντο και η Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα

Νίκος Ανδρουλάκης – Last Dance για μια γεμάτη παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο

Το 2018 συμμετείχε ως εισηγητής για τους Σοσιαλιστές στην ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με την ίδρυση του rescEU, μίας πανευρωπαϊκής δεξαμενής μέσων, μεταξύ αυτών και εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης. 


Η πρώτη ενεργοποίηση του rescEU έγινε από την Ελλάδα τον Αύγουστο του 2020 στις πυρκαγιές στην Εύβοια. Επίσης χάρη στο rescEU μπόρεσε και έγινε η αγορά ιατροφαρκευτικού εξοπλισμού όπως στολές, γάντια και αναπνευστήρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το 2020 στις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο πέτυχε ο προϋπολογισμός να αυξηθεί στα 3 δισ. ευρώ από 450 εκατομμύριανα αυξηθεί το ποσοστό συγχρηματοδότησης για την αγορά των πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων από το rescEU στο 100% καθώς και ενίσχυση της πρόληψης με την υιοθέτηση των πανευρωπαϊκών στόχων ανθεκτικότητας. 

Με επιστολές του στον τότε Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι είχε θέσει το θέμα του καταδικασμένου χρυσαυγίτη, Ι. Λαγού ώστε να μην μπορεί να λαμβάνει το λόγο μέχρι να αρθεί η ασυλία του. 

Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Ρύπων, με τροπολογία που είχε καταθέσει ο ίδιος στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχε καταφέρει να μπει η Ελλάδα στο Ταμείο Εκσυγχρονισμού και να πάρει ευρωπαϊκά χρήματα, ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση του δικτύου

Από τις πιο φορτισμένες συγκινησιακά στιγμές ήταν τα εγκαίνια της Αίθουσας «Ανδρέας Παπανδρέου» στο κτίριο του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο φέτος το καλοκαίρι.

ΠολιτικήΝίκος Ανδρουλάκης – Last Dance για μια γεμάτη παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα να γίνει παγκόσμιο κέντρο για την ηθική και την δεοντολογία της AI

Στις μεγάλες ευκαιρίες αλλά και τις προκλήσεις που δημιουργούνται...

Ντ. Μπακογιαννη-Ευ. Βενιζέλος: Πρέπει να έχουμε ανοιχτό τον διάλογο με την Τουρκία

Υπέρ των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία τάχθηκαν...

Κυρ. Μητσοτάκης: Επιστολική ψήφος και σταυρός προτίμησης στις ευρωεκλογές

Με αναφορά στη σπουδαιότητα των μεταρρυθμίσεων που έχουν δρομολογηθεί...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα