7.1 C
Serres

Νομοσχέδιο για το Σύστημα Καινοτομίας στο Δημόσιο: Οι τοποθετήσεις των εισηγητών

Date:

Αποτίμηση του κυβερνητικού έργου για τη δημόσια διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση, αλλά και αναφορές σε θέματα της επικαιρότητας, περιλαμβάνουν οι τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για το «Σύστημα Καινοτομίας στον δημόσιο τομέα – Ρυθμίσεις Γενικής Γραμματείας Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα – Ρυθμίσεις για τη λειτουργία των ΟΤΑ α΄ και β’ βαθμού και των αποκεντρωμένων διοικήσεων και για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών».

Ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Κοτρωνιάς ζήτησε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου καθώς «αποτελεί ένα ακόμα εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, απαραίτητο για την προσαρμογή του δημόσιου τομέα στα νέα δεδομένα και τις εξελίξεις, με υπηρεσίες σύγχρονες, που θα ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες των πολιτών». Τόνισε ότι «τρεισήμισι χρόνια, τώρα, οδηγούμε την Ελλάδα μπροστά σε όλους τους τομείς», σημειώνοντας ότι «ήρθε λοιπόν η ώρα και ο δημόσιος τομέας να αφήσει πίσω τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και να χαράξει τη δική του πορεία στο στίβο της καινοτομίας και της πρωτοτυπίας». Επισήμανε πως «το Υπουργείο Εσωτερικών έχει δείξει ξεκάθαρα τον στόχο του για αναβάθμιση του δημόσιου τομέα, μέσα από σημαντικά νομοσχέδια, όπως το νομοσχέδιο για τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς Δήμων, για τον εκσυγχρονισμό του ΑΣΕΠ, για την αυτοδιοίκηση, την τηλεργασία, τον εσωτερικό έλεγχο και το σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο, για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και τώρα για την καινοτομία στο Δημόσιο, δημιουργώντας για πρώτη φορά, ένα σύστημα που καθορίζει το πλαίσιο ανάπτυξης αυτής της νέας έννοιας στο Δημόσιο και που θα υποκινεί, αλλά και θα στηρίζει τους φορείς, ώστε να σχεδιάζουν πρωτότυπα έργα και να αναπτύσσουν καινοτομίες». Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως το νομοσχέδιο έχει ερανιστική μορφή, καθώς μέσα από τις διατάξεις του τακτοποιούνται σημαντικά και άμεσα ζητήματα, για τα οποία αλλιώς θα έπρεπε να βγουν πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, χωρίς σχετική επεξεργασία στην Επιτροπή της Βουλής και την ακρόαση φορέων.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώτα Πούλου, παράλληλα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου και των υπουργικών τροπολογιών, σχολίασε τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας ενώ προχώρησε και σε μια συνολική αποτίμηση της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Εσωτερικών. Σχετικά με την δικαστική απόφαση του ειδικού δικαστηρίου για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά, μεταξύ άλλων, η κυρία Πούλου ανέφερε ότι «καταδικάστηκε όχι επειδή παρέβη το καθήκον του, αλλά επειδή το έπραξε» καθώς «το καθήκον του ως υπουργός ήταν να βάλει τάξη στο άναρχο και αδιαφανές τηλεοπτικό τοπίο και να φέρει επιτέλους στο δημόσιο ταμείο τα χρήματα που ολιγάρχες καναλάρχες όφειλαν να καταβάλουν εδώ και δεκαετίες« Προσέθεσε πως «το καθήκον αυτό το έπραξε στο ακέραιο» αλλά «το καθεστώς Μητσοτάκη είχε αποφασίσει λίγες μέρες πριν τις εκλογές να εξαπολύσει ένα δικαστικό πογκρόμ εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων». Για τις αναρτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη, η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι και αυτός «υφίσταται προκαταρκτική εξέταση εναντίον του, επειδή εκφράζοντας καθαρά πολιτικές απόψεις προκάλεσε δήθεν διέγερση σε βία». «Φαίνεται ότι κάποιοι δικαστικοί λειτουργοί αποφάσισαν τώρα την πολιτική δίωξη Πολάκη, ενώ αδιαφόρησαν για την παρακολούθηση δεκάδων πολιτικών και δημοσιογράφων, αλλά και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων από το ενιαίο σύστημα PREDATOR που στήθηκε μέσα στο Μαξίμου, ενώ αδιαφόρησαν για την ενορχηστρωμένη δολοφονία χαρακτήρα του επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, ενώ αδιαφόρησαν όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός από αυτή την αίθουσα αποκαλούσε δημοσιογράφους “υπόκοσμο” και “συμμορία” και ενώ αδιαφόρησαν, όταν ο νυν υπουργός Ανάπτυξης απειλούσε πριν μερικά χρόνια να γδάρει τον Αλέξη Τσίπρα» προσέθεσε. Τόνισε πως «είμαστε φυσικά υποχρεωμένοι να σεβόμαστε τις δικαστικές αποφάσεις, όπως και τις ενέργειες των εισαγγελικών λειτουργών, αλλά εμείς έχουμε κάθε δικαίωμα, όλοι οι Έλληνες πολίτες, να τις κρίνουμε» και πρόσθεσε πως «το καθεστώς Μητσοτάκη σέρνει τη χώρα στον ολισθηρό δρόμο ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, απαξιώνοντας κάθε μέρα και περισσότερο το κράτος δικαίου».

Σχετικά με το νομοθετικό έργο του Υπουργείου, η κυρία Πούλου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «επιδιώκει μόνο αντιδραστικές απορρυθμίσεις και καταστροφικές αντιμεταρρυθμίσεις και όχι εποικοδομητικές μεταρρυθμίσεις, γιατί αυτός είναι ο ιδεολογικός σας προσανατολισμός». Δεν διαθέτετε «την απαραίτητη μεταρρυθμιστική κουλτούρα που χρειάζεται η κοινωνία για να κάνει βήματα μπροστά» προσέθεσε φέροντας ως απόδειξη τις «πλαστές και αντισυνταγματικές, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας, πλειοψηφίες των δημάρχων και των περιφερειαρχών που φυτέψατε στις οικονομικές επιτροπές και παραχωρήσατε σε αυτές κρίσιμες αρμοδιότητες των συμβουλίων».

Η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη προανήγγειλε ότι το κόμμα της θα καταψηφίσει επί της αρχής το σχέδιο νόμου. Αναφερόμενη στην πολιτική επικαιρότητα ανέφερε ότι «ζούμε μια από τις χειρότερες εποχές τοξικότητας και διχασμού καθώς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ρίχνουν νερό στον μύλο της διχόνοιας, του μίσους και των ύβρεων δημιουργώντας ένα δίπολο καλώντας τους πολίτες να διαλέξουν στρατόπεδο». Σχολιάζοντας το θέμα με τις αναρτήσεις του Παύλου Πολάκη γενίκευσε αναρωτώμενη εάν το «αλλιώς» της διακυβέρνησης που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα γίνει με «εκκαθαρίσεις» «και τι σημαίνει το να καθαρίσουμε με αυτούς, δεν μας το εξήγησε ο κ. Τσίπρας που σαφώς γνωρίζει τι εννοούσε ο κ. Πολάκης, που είναι ένας καταδικός του άνθρωπος που τον υπηρετεί και τον εξυπηρετούσε τόσο καιρό», εάν το «αλλιώς» «είναι τύπου Novartis ή να τους κρεμάσετε στα μανταλάκια;». Υποστήριξε πως «ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να μας πει μια κουβέντα, ως βασικός πολιτικός παράγοντας, για τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης για τη Novartis, την καταδίκη Νίκου Παππά και τις αναρτήσεις Παύλου Πολάκη, γιατί αυτό δεν είναι “δικαιοσύνη παντού” αλλά δικαιοσύνη “αλλού” ή “που και που”, μια δικαιοσύνη που περιφέρεται ρακένδυτη».

Η κυρία Λιακούλη διαφώνησε ότι η πολιτική τής κυβέρνησης είναι μεταρρυθμιστική, λέγοντας ότι «μεταρρύθμιση του κράτους δεν είναι το παρακράτος, οι παρακολουθήσεις, το predator, η εξάρτηση των ΜΜΕ και τα κομματικά κανάλια με τις παράνομες άδειες».

Χαρακτήρισε το παρόν νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών ως το σχέδιο νόμου «που κλείνει το κύκνειο άσμα της πολιτικής της κυβέρνησης για τη δημόσια διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση, ενός «”γαλάζιου” σχεδίου κομματικοποίησης και υποβάθμισης». Την Αυτοδιοίκηση, σημείωσε, «την αντιλαμβάνεστε ως το μακρύ σας χέρι, την θέλετε υποτελή, να σας παρακαλεί για ψίχουλα…». Είπε ότι το νομοσχέδιο «είναι σκούπα», «έχει έναν ακόμα προεκλογικό επικοινωνιακό τίτλο αλλά δεν φέρνει καμία καινοτομία», «στην πραγματικότητα απλά κανιβαλίζετε μια ιερή έννοια».

Για την κυβερνητική λύση που επιδιώκεται στον άγονο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που αφορά τις θέσεις διορισμού στην ΑΑΔΕ, η βουλευτής ανέφερε ότι «αυτή είναι παράνομη», λέγοντας ότι δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στα χρονικά ενώ έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα να αλλάξουν οι βάσεις επιτυχίας. Διαφώνησε και με τον επικείμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ χαρακτηρίζοντάς τον «φουσκωτή λέμβο» για «108.000 “ψυχές”, που φορτώνονται χωρίς να τους πείτε για πού ακριβώς προορίζονται καθώς δεν έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις» και προσέθεσε πως είναι «ένας προεκλογικός διαγωνισμός, για τον οποίο ντρέπομαι».

Την ρητή της αντίθεση, εξέφρασε και για την διάταξη που έρχεται με αφορμή την απεργία των εργαζομένων στις ΥΔΟΜ των δήμων και παρέχει τη δυνατότητα παρέμβαση στα δικαστήρια του Υπουργείου Εσωτερικών.


Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης δήλωσε την καταψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου. Κάνοντας έναν γενικότερο απολογισμό του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης, αναφέρθηκε και στη στάση των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ λέγοντας ότι «όπως έχουμε πει πολλές φορές, και αποδεικνύεται από τα πεπραγμένα σας, σε όλα τα κρίσιμα νομοσχέδια που τα δίνουν όλα στο κεφάλαιο, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έδωσαν τη θετική τους ψήφο γιατί είναι και δικές σας αυτές οι επιλογές, που επιδεινώνουν τη θέση του λαού και των λαϊκών νοικοκυριών σε όλες τις πτυχές της ζωής τους». Σχολιάζοντας την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις αναρτήσεις του κ. Πολάκη είπε ότι πρόκειται για «μια πολύ βολική αντιπαράθεση του εκμεταλλευτικού συστήματος που υπηρετείτε» καθώς «αφήνετε στο απυρόβλητο αυτούς που έχουν τα κλειδιά της οικονομίας και ευθύνονται για τη χαμοζωή του λαού, παρεμβαίνοντας στη ζωή του λαού, στην ενημέρωση, τις κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα για τα δικά τους συμφέροντα». Τέλος σημείωσε πως «ανεξάρτητα από το πολιτικό περιεχόμενο της ανάρτησης Πολάκη, που μπορεί κάποιος να συμφωνεί ή να διαφωνεί με αυτήν, ως ΚΚΕ κρίνουμε απαράδεκτη την εισαγγελική εντολή για προκαταρτική εξέταση. Η ενέργεια αυτή ανοίγει πολύ επικίνδυνους δρόμους».

Σχετικά με το νομοσχέδιο, ο κ. Κατσώτης είπε ότι «αποσκοπεί να εξυπηρετήσει τον εκσυγχρονισμό του κράτους για τις ανάγκες του κεφαλαίου, είναι συνέχεια και μέρος του επιτελικού κράτους και των πυλώνων του Ταμείου Ανάκαμψης». «Το Κράτος και οι δήμοι δεν είναι ένα ουδέτερο πεδίο για εσάς. Δεν υπάρχει διαφάνεια και αξιοκρατία» προσέθεσε. Διαφώνησε σε σειρά διατάξεις που αφορούν εργασιακές ρυθμίσεις, απέρριψε τη δυνατότητα παρέμβασης του Υπουργείου Εσωτερικών στη Δικαιοσύνης για απεργίες που προκηρύσσονται σε υπηρεσίες των ΟΤΑ. Επισήμανε ότι για την Αυτοδιοίκηση απουσιάζει μια ολιστική πολιτική που θα την θωράκιζαν.

Ο κ. Κατσώτης, επίσης, υποστήριξε την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για να επιλυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο 9ο Δημοτικό Σχολείο του Αιγάλεω με την έξωση που έχει γίνει από τον ιδιοκτήτη του κτιρίου, ζητώντας να την κάνει αποδεκτή ο υπουργός. Τέλος, προανήγγελλε ότι θα καταψηφίσει την τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς -όπως είπε- προωθηθεί και αυτή την ευρωπαϊκή αντιλαϊκή πολιτική της λεγόμενης Πράσινης Ενέργειας.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αυτό έρχεται στις “καθυστερήσεις” της κυβερνητικής θητείας και «αποδεικνύεται ότι όλες οι υποσχέσεις που δίνατε στους Έλληνες πολίτες για διαφάνεια, κανονικότητα και νομιμότητα ήταν λόγια του αέρα». Προσέθεσε ότι «τα λόγια περί αριστείας» τα ακύρωσε η ίδια η κυβέρνηση «για να εξυπηρετήσει ημετέρους ολιγαρχικών και κομματικών συμφερόντων». Αναφερόμενος στην καινοτομία στο Δημόσιο και τις διατάξεις για την εύρυθμη λειτουργία των δήμων, αναρωτήθηκε «πόσα από τα μοντέλα που υιοθετήθηκαν και παρουσιάστηκαν ως μεταρρυθμίσεις και εργαλεία, τελικά λειτούργησαν». «Το Δημόσιο έχει τέτοιες βασικές ελλείψεις που μόνο η καινοτομία του έλλειπε» είπε και έκανε λόγο για «πασπάλισμα με ζάχαρη». Αντιμετωπίζετε, είπε, «το Δημόσιο ως λάφυρο» και για «ανήθικα κέρδη στην πλάτη των πολιτών».

Σχετικά με τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την ΑΑΔΕ, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «τα κάνατε μαντάρα» και «τώρα μας ζητάτε τη συναίνεση των κομμάτων για να βρείτε μια λύση». Για τον επικείμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ανέφερε ότι «και αυτόν τον κάνετε τώρα για να έχετε τους υποψηφίους όμηρους τάζοντάς τους μια θέση στο Δημόσιο».

Σχολιάζοντας το θέμα Πολάκη ανέφερε ότι «ο χειρισμός του δείχνει ότι ανοίγει ο δρόμος για μια μετεκλογική συγκυβέρνηση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ»

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25 Σοφία Σακοράφα δήλωσε πως το κόμμα της θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο καθώς «πρόκειται για ένα ασαφές πρόπλασμα νομοθέτησης, μόνο και μόνο για να εμφανίσετε επικοινωνιακά ότι το Δημόσιο εκσυγχρονίζεται». Τόνισε πως «η ελληνική δημόσια διοίκηση, την οποία συστηματικά συκοφαντείτε και λοιδορείτε -τόσο κόμματα σαν το δικό σας, όσο και το κυρίαρχο σύστημα ενημέρωσης- λειτουργεί με πολύ υψηλότερες σταθερές αλλά και καλύτερα αποτελέσματα, σε σύγκριση όχι μόνο με την αμερικανική, αλλά και με τις ισχυρότατες ευρωπαϊκές δημόσιες διοικήσεις». Σχετικά με το σύστημα καινοτομίας που εισάγεται στο νομοσχέδιο ανέφερε πως αυτό δεν έχει προσδιορισμό όρων, προϋποθέσεων, κριτηρίων και στόχων. «Όλα τα θέματα ουσίας παραπέμπονται σε επτά Υπουργικές και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και ένα Προεδρικό Διάταγμα. Πρόκειται για ένα ασαφές πρόπλασμα νομοθέτησης, μόνο και μόνο για να εμφανίσετε επικοινωνιακά ότι το Δημόσιο εκσυγχρονίζεται» προσέθεσε. Διαφώνησε με τη λύση που φέρνει το Υπουργείο για την πλήρωση των κενών θέσεων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την ΑΑΔΕ λέγοντας ότι αυτή είναι αντισυνταγματική και θα εκπέσει στα Δικαστήρια. «Και «σε κάθε περίπτωση δεν θεωρούμε σωστό να ανοίξει μία τέτοια πρακτική κυβερνητικής επέμβασης εκ των υστέρων, με νομοθέτηση που τροποποιεί όρους, προϋποθέσεις και αποτελέσματα διαγωνισμών. Και κανείς δεν πρέπει να συμφωνήσει να ανοίξουμε αυτό τον ασκό του Αιόλου για τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Είναι θέμα αρχής» τόνισε. Διαφώνησε, επίσης, με τη διάταξη για τη δυνατότητα παρέμβασης του ΥΠΕΣ σε απεργίες εργαζομένων σε ΟΤΑ λέγοντας ότι «συνεχίζετε τον αμείλικτο πόλεμο κατά του δικαιώματος στην απεργία»

Πηγή ΑΠΕ

ΠολιτικήΝομοσχέδιο για το Σύστημα Καινοτομίας στο Δημόσιο: Οι τοποθετήσεις των εισηγητών

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Στις Βρυξέλλες ο Κ.Μητσοτάκης για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Με τη θέση ότι πρέπει να ανοίξει ουσιαστική συζήτηση...

Δ. Τζανακόπουλος: Το όνομα Μητσοτάκη είναι συνώνυμο του πελατειακού κράτους

Σημεία της συνέντευξης του Βουλευτή Α΄ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ –...

Μιχάλης Παπαδόπουλος: Επανεκκίνηση σιδηρόδρομου με τη μέγιστη ασφάλεια

Συνέντευξη με αφορμή την επανεκκίνηση του Σιδηρόδρομου παραχώρησε σήμερα,...

Επαναπατρίζονται 29 πολύτιμες αρχαιότητες στην Ελλάδα

Είκοσι εννέα ελληνικές αρχαιότητες, προϊόντα λαθρανασκαφών από τη Μακεδονία,...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα