20.5 C
Serres

Νόμπελ Φυσικής: 17 Νομπελίστες στην πιο «έξυπνη» φωτογραφία του κόσμου

Date:

Πόση ευφυία μπορεί να χωρέσει σε μία φωτογραφία;

Το 1927 πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες το 5ο συνέδριο Solvay για την κβαντική μηχανική, όπου και τέθηκαν προς επεξεργασία και συνδιαμόρφωση πολλές από τις βασικές ιδέες του νέου αυτού πεδίου. Με θέμα «Ηλεκτρόνια και φωτόνια», τα πιο φωτισμένα μυαλά του κόσμου συμφώνησαν ότι διαφωνούν, παρουσιάζοντας μια σειρά από απόλυτα αντικρουόμενες απόψεις, οι οποίες όμως αποτέλεσαν τις βάσεις για τη σύγχρονη κβαντομηχανική.
Ηγετικές μορφές του συνεδρίου, ο Άλμπερτ Άινσταϊν και ο Νιλ Μπορ. Εκεί φέρεται να έλαβε χώρα και η μνημειώδης στιχομυθία, όπου ο Αϊνστάιν δήλωσε πως «Ο Θεός δεν παίζει ζάρια», για να λάβει από τον Μπορ την απάντηση «Αϊνστάιν, σταμάτα να λες στον Θεό τι να κάνει».
Screenshot 2020 09 30 163425 e1601973377882

17 από τους 29 εικονιζόμενους συμμετέχοντες στο Συνέδριο ήταν ή επρόκειτο να γίνουν κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ.

Ανάμεσά τους και μία γυναίκα, η οποία μάλιστα είχε βραβευθεί με Νόμπελ σε δύο ξεχωριστούς επιστημονικούς κλάδους, στη Φυσική το 1903 και στη Χημεία το 1911: η Μαρία Κιουρί.

solvay27 e1601973512109
Πρώτη σειρά, από αριστερά: Irving Langmuir, Max Planck, Marie Curie, Hendrik Lorentz, Albert Einstein, Paul Langevin, Charles Eugene Guye, Charles Wilson, Owen Richardson. Δεύτερη σειρά: Petrus Debye, Martin Knudsen, William Lawrence Bragg, Hendrik Kramers, Paul Dirac, Arthur H. Compton, Louis de Broglie, Max Born, Niels Bohr. Πίσω: Auguste Piccard, E. Henriot, Paul Ehrenfest, Edouard Herzen, Theophile De Donder, Erwin Schrodinger, J.E. Verschaffelt, Wolfgang Pauli, Werner Heisenberg, Ralph Howard Fowler, Leon Brillouin.

 
Οι 17 Νομπελίστες της ιστορικής φωτογραφίας

Εκτός από την Μαρία Κιουρί, τη μοναδική κάτοχο δύο Νόμπελ, ποιοι είναι οι υπόλοιποι Νομπελίστες στη φωτογραφία και γιατί βραβεύθηκαν;

 • Το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1902 απονεμήθηκε στους Hendrik Lorentz και Pieter Zeeman «σε αναγνώριση της εξαιρετικής υπηρεσίας που προσέφεραν με τις έρευνές τους για την επίδραση του μαγνητισμού στα φαινόμενα ακτινοβολίας».
 • Το 1915 το Νόμπελ Φυσικής πήγε στους Sir William Henry Bragg και William Lawrence Bragg «για τις υπηρεσίες τους στην ανάλυση της κρυσταλλικής δομής μέσω ακτίνων Χ». Ο William Lawrence Bragg παραμένει μέχρι σήμερα ο νεότερος κάτοχος Νόμπελ Φυσικής, καθώς ήταν μόλις 25 ετών όταν παρέλαβε το βραβείο.
 • Ο Max Planck βραβεύθηκε με Νόμπελ Φυσικής το 1918 «σε αναγνώριση των υπηρεσιών που παρείχε στην πρόοδο της Φυσικής με την ανακάλυψη της ενέργειας quanta».
 • Στον Albert Einstein απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ στη Φυσική το 1921 «για τις υπηρεσίες του στη Θεωρητική Φυσική, και ειδικά για την ανακάλυψη του νόμου του φωτοηλεκτρικού φαινομένου».
 • Ο Niels Henrik David Bohr βραβεύθηκε το 1922 με Νόμπελ Φυσικής «για τις υπηρεσίες του στη διερεύνηση της δομής των ατόμων και της ακτινοβολίας που προέρχεται από αυτά».
 • Το 1927 το βραβείο Νόμπελ Φυσικής μοιράστηκαν οι Arthur H. Compton «για την ανακάλυψη του φαινομένου που πήρε το όνομά του» και Charles Wilson «για τη μέθοδο με την οποία γίνονται ορατές οι διαδρομές των ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων μέσω συμπύκνωσης ατμού».
 • Την επόμενη χρονιά, το 1928, Νομπελίστας Φυσικής αναδείχθηκε ο Owen W. Richardson «για το έργο του σχετικά με το θερμοϊονικό φαινόμενο και ειδικά για την ανακάλυψη του νόμου που πήρε το όνομά του».
 • Το βραβείο Νόμπελ στη Φυσική το 1929 απέσπασε ο πρίγκιπας Louis-Victor Pierre Raymond de Broglie «για την ανακάλυψή του σχετικά με την κυματική φύση των ηλεκτρονίων».
  Ο Erwin Schrödinger και ο Paul Dirac μοιράστηκαν το Νόμπελ Φυσικής το 1933, «για την ανακάλυψη νέων παραγωγικών μορφών ατομικής θεωρίας».
 • Το 1945 το Νόμπελ Φυσικής πήγε στον Wolfgang Pauli «για την ανακάλυψη της αρχής του αποκλεισμού, που ονομάζεται επίσης η απαγορευτική αρχή του Pauli».
 • Το 1954 με Νόμπελ Φυσικής βραβεύθηκε ο Max Born «για τη θεμελιώδη έρευνά του στην κβαντική μηχανική, ειδικά για τη στατιστική ερμηνεία της κυματοσυνάρτησης».
 • Ο Werner Heisenberg, γνωστότερος για την αρχή της αβεβαιότητας ή απροσδιοριστίας, τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1932, «για τη δημιουργία της κβαντικής μηχανικής, η εφαρμογή της οποίας, μεταξύ άλλων, οδήγησε στην ανακάλυψη των αλλοτροπικών μορφών υδρογόνου».
 • Την ίδια χρονιά (1932), αλλά σε άλλο επιστημονικό πεδίο, βραβεύθηκε ο Irving Langmuir με το Νόμπελ Χημείας «για τις ανακαλύψεις και τις έρευνές του στη χημεία επιφανειών».
 • Βραβείο Νόμπελ Χημείας απονεμήθηκε και στον Petrus J. W. Debye το 1936 «για τη συμβολή του στη γνώση μας για τη μοριακή δομή μέσω των ερευνών του σχετικά με τις διπολικές ροπές και για τη περίθλαση των ακτίνων Χ και των ηλεκτρονίων στα αέρια».

Επιστήμη - ΤεχνολογίαΝόμπελ Φυσικής: 17 Νομπελίστες στην πιο «έξυπνη» φωτογραφία του κόσμου

Μοίρασε τη δημοσίευση:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Μελέτη: Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει πάνω από τις μισές μεταδοτικές ασθένειες στη Γη

Οι διάφοροι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι λόγω της κλιματικής αλλαγής έχουν...

Μεγαλώνει η διάρκεια της ημέρας στη Γη – Τι λένε οι επιστήμονες

Η διάρκεια της μέρας στον πλανήτη μας ξαφνικά φαίνεται...

Έρευνα- Καρκίνος: Γιατί οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από τις γυναίκες

Οι περισσότεροι τύποι καρκίνου είναι συχνότεροι στους άνδρες από...

Επιστήμονας ανάρτησε φωτογραφία σαλαμιού λέγοντας πως είναι μακρινό άστρο – Η απολογία του στο Twitter μετά τις αντιδράσεις

Να απολογηθεί έσπευσε Γάλλος επιστήμονας μετά την ανάρτηση φωτογραφίας...