19.2 C
Serres

Νοσοκομείο Σερρών: Αντίθετοι οι νοσοκομειακοί γιατροί στις εξετάσεις των ιατρικών ειδικοτήτων

Date:

Οι νοσοκομειακοί γιατροί των Σερρών εκφράζουν την αντίθεσή τους στο νέο σύστημα εξετάσεων ειδικότητας

Δείτε την ανακοίνωσή τους :

 

 

Η κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για τους ειδικευόμενους γιατρούς είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους:
> ατελείωτες εφημερίες στα ΤΕΠ, χωρίς παρουσία ειδικού, να προσπαθούν να καλύψουν τις επείγουσες υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής > ατελείωτη “λάτζα” στα τμήματα όπου εργάζονται και ωράρια εργασίας που ξεπερνούν κατά πολύ το ωράριο των γιατρών > κανένα πρόγραμμα εκπαίδευσης > “υποτιμητική”, τουλάχιστον, αντιμετώπιση από το ίδιο το σύστημα, που τους θεωρεί ικανούς να αντιμετωπίζουν περιστατικά στα ΤΕΠ, αλλά δεν τους θεωρεί ικανούς να δίνουν εξετάσεις για τη διερεύνηση του περιστατικού (εκτός από αιματολογικές και ακτινογραφίες) > ειδικευόμενοι σε τμήματα που δεν τολμάνε να ζητήσουν τα στοιχειώδη (ρεπό, άδειες) λόγω των απειλών διευθυντών και ειδικευόμενοι χειρουργικών ειδικοτήτων που πρέπει να είναι τα “καλά παιδιά” του διευθυντή για να μπουν σε χειρουργεία.

Ειδικευόμενοι σε πανεπιστημιακές κλινικές που γίνονται οι παρατρεχάμενοι” καθηγητών, μήπως και τους δώσει κανένα θέμα διδακτορικού.

Η αδυναμία εκπαίδευσης των ειδικευομένων γιατρών γίνεται ακόμα χειρότερη αν αναλογιστεί κανείς την έλλειψη ειδικών σε κλινικές. Υπάρχουν κλινικές σε νοσοκομεία που λειτουργούν κάτω από το όριο της ασφάλειας με ελάχιστους ειδικούς, που δεν αρκούν να καλύψουν εφημερίες, τακτικά ιατρεία, το καθημερινό πρόγραμμα της κλινικής και μέσα σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να προσφέρουν κανένα εκπαιδευτικό έργο.

ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ….: Και εκεί που περιμένεις από την Κυβέρνηση, που τόσο “ευαισθησία” έχει στα θέματα εκπαίδευσης των ειδικευομένων να κάνει το αυτονόητο: και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων και αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής με βάση τα επιτεύγματα της επιστήμης και να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ουσιαστική αναβάθμιση και τη βελτίωση των συνθηκών της ιατρικής

εκπαίδευσης ώστε το σύνολο των γιατρών να είναι «άριστο», με στέρεα επιστημονική κατάρτιση για να μπορεί να προσφέρει τις αντίστοιχες των σύγχρονων επιτευγμάτων της επιστήμης, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, που μπορεί και αξίζει να έχει ο λαός μας,

ΚΑΙ Η ΕΚΠΛΗΞΗ”…: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ακολουθώντας την προσφιλή της τακτική, με διαδικασίες fast track ψήφισε νομοθετική ρύθμιση που καθιερώνει πανελλαδικές εξετάσεις για την απόκτηση της ειδικότητας.

Πιο συγκεκριμένα:

-Καθιερώνεται σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων για την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας.

– Τα εξεταστικά κέντρα θα είναι πλέον μόνο στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης.

– Οι εξετάσεις θα διεξάγονται 4 φορές το χρόνο. » Σε κάθε ειδικευόμενο που εκπαιδεύεται σε νοσηλευτικά ιδρύματα εκτός των Ν. Αττικής και Θεσσαλονίκης θα καταβάλλεται εξευτελιστικό – πενιχρό «επίδομα – χαρτζιλίκι» ύψους 150 ευρώ για την κάλυψη υποτίθεται των εξόδων του μετακίνησης και διαμονής ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ για την πρώτη εξεταστική περίοδο στην οποία θα συμμετέχει.

– Οι εξεταζόμενοι θα υποβάλλονται σε γραπτή και προφορική δοκιμασία. Προϋπόθεση για να εξετάζονται
προφορικά είναι να έχουν πετύχει στη γραπτή δοκιμασία τη βάση.

– Στον τίτλο της ειδικότητας θα αναγράφεται βαθμός: καλώς, λίαν καλώς, άριστα.

 

Ο βαθμός στον τίτλο της ειδικότητας θα σημαδεύει το γιατρό και θα τον ακολουθεί ισόβια σε όλη την επαγγελματική του σταδιοδρομία, θα αποτελεί κριτήριο πρόσληψης.








Και αναρωτιέται κανείς γιατί όλα αυτά:

Ο τίτλος ειδικότητας, παγκοσμίως δεν έχει βαθμό, είναι τίτλος επάρκειας.

Για ποιο λόγο κατηγοριοποιούνται οι νέοι γιατροί, χρησιμοποιώντας το αισχρό, λογικοφανές επιχείρημα, του να ξεχωρίσουν οι καλύτεροι…; Και το λέμε αυτό, γιατί ενώ η πολιτεία δεν έχει πάρει όλα εκείνα τα μέτρα για να βελτιώσει την εκπαίδευση των νέων γιατρών και να βγάζει άριστους γιατρούς, έρχεται να τους κατηγοριοποιήσεις βάσει της ατομικής προσπάθειας γνώσης, του πόσο “υπάκουοι” ήταν κλπ κλπ.

Για μια ακόμη φορά την ευθύνη της πολιτείας να καλύψει δικαιώματα, τη μετατρέπουν σε ατομική ευθύνη…
Διάβασε μόνος σου για να γίνεις καλύτερος

Εκπαιδεύσου μόνος σου για να είσαι άριστος

Μη μιλάς και μη σηκώνεις κεφάλι και να είσαι υπάκουος για να προκόψεις και αν τα καταφέρεις όλα αυτά και δε δημιουργήσεις κανένα πρόβλημα στο σύστημα που σε θέλει αμόρφωτο και δεν κάνει τίποτα για τη μόρφωση και εκπαίδευσή σου, τότε ΝΑΙ είσαι “άξιος” για ΑΡΙΣΤΟΣ

Η απάντηση στο ερώτημα “ΓΙΑΤΙ ΒΑΘΜΟΣ ΣΤΟ ΤΙΤΛΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ;” είναι ότι η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση είναι μέρος των αντιδραστικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση, στη βάση των προτάσεων του ΚΕΣΥ για την ιατρική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση. Κατηγοριοποιεί τους γιατρούς, τους χωρίζει σε ικανούς, ικανότερους, λιγότερο ικανούς, αντί να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ουσιαστική αναβάθμιση και τη βελτίωση των συνθηκών της ιατρικής εκπαίδευσης ώστε Το σύνολο των γιατρών να είναι «άριστο».

ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
ΕΝΟΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Από τη μια:

• Φθηνό επιστημονικό δυναμικό με περιορισμένες δυνατότητες για επιστημονική εξέλιξη Ο Λιγότερα επαγγελματικά δικαιώματα με πιθανούς φραγμούς για διορισμό Ο Νοσοκομεία, ιδιαίτερα στην Επαρχία, που θα αδειάσουν από ειδικευόμενους αφού με αυτό το σύστημα εξετάσεων, όλοι θα κυνηγάνε μια θέση ειδικότητας στην Πανεπιστημιακή Κλινική ή στις Κλινικές των Νοσοκομείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, που οι Διευθυντές τους εμπλέκονται με τις εξετάσεις.

 

Από την άλλη:

μια επιστημονική ελίτ με επιτελικό ρόλο στις ιατρικές εργασίες, στην έρευνα, στην οργάνωση και διοίκηση του συστήματος υγείας και περισσότερα μισθολογικά και επαγγελματικά δικαιώματα

Συνάδελφε ειδικευόμενε, μην τσιμπήσεις το δόλωμα και θεωρήσεις ότι είναι μόνο στο δικό σου χέρι να διαβάσεις και να μπεις στην κατηγορία “άριστος”

Η νέα πρόκληση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας δεν πρόκειται
να μείνει αναπάντητη.

Τους προειδοποιούμε. Δεν πρόκειται να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια.
Απαιτούμε την κατάργηση αυτής της απαράδεκτης ρύθμισης. Να μην
Τολμήσουν να την εφαρμόσουν Θα μας βρουν απέναντι τους.

 

ΥγείαΝοσοκομείο Σερρών: Αντίθετοι οι νοσοκομειακοί γιατροί στις εξετάσεις των ιατρικών ειδικοτήτων

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Συστάσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Η αφρικανική σκόνη που επηρεάζει την Ελλάδα είναι ένα...

Νηστεία: Τι προσφέρει στην υγεία – Πού θέλει προσοχή

Άλλοι νηστεύουν για καθαρά θρησκευτικούς λόγους και άλλοι για...

Από τις συχνότερες αιτίες θανάτου ο καρκίνος του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μια από τις πιο...

Κράμπες στα πόδια: Πότε μπορεί να είναι σύμπτωμα υψηλής χοληστερόλης

Το να έχετε υψηλή χοληστερόλη -ή υπερχοληστερολαιμία, όπως είναι...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα