14.1 C
Serres

Νυχτερινές κράμπες στα πόδια: Τι τις προκαλεί, τι πρέπει να κάνετε

Date:

Εάν ταλαιπωρείστε από επώδυνες κράμπες που σας ξυπνούν τη νύχτα, μη νιώθετε μόνοι: περίπου το 60% των ενηλίκων βιώνουν νυχτερινές κράμπες σύμφωνα με αμερικανική μελέτη του 2012.

Οι νυχτερινές κράμπες στα πόδια είναι πιο κοινές στις ηλικίες μετά τα 50 και παρότι πρόκειται για πολύ διαδεδομένο σύμπτωμα, τόσο οι αιτίες που τις προκαλούν όσο και η αντιμετώπισή τους, συχνά διχάζουν.

Δείτε ποιες είναι οι πιο κοινές αιτίες για τις νυχτερινές κράμπες στα πόδια:

Κακή στάση σώματος

Κάποιοι ερευνητές θεωρούν ότι για τις κράμπες των ποδιών ευθύνεται ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Σε αντίθεση με τους προγόνους μας οι οποίοι κάθονταν περισσότερο σε θέση οκλαδόν, που προκαλεί έκταση των μυών και των τενόντων των ποδιών, οι σύγχρονοι άνθρωποι κάνουν καθιστική ζωή που αυξάνει τον κίνδυνο κραμπών.

Νυχτερινές κράμπες στα πόδια: Τι τις προκαλεί, τι πρέπει να κάνετε

Λάθος θέση ύπνου

Όταν κοιμάστε μπρούμυτα τα πόδια βρίσκονται για πολλή ώρα σε θέση πελματιαίας κάμψης. Όταν τα επαναφέρετε, ακόμη και οι μικρές κινήσεις μπορούν να προκαλέσουν κράμπες. Ο ύπνος στο πλάι είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, καλύτερος για τους μύες.

Νυχτερινές κράμπες στα πόδια: Τι τις προκαλεί, τι πρέπει να κάνετε

Η αλλαγή του καιρού

Οι νυχτερινές κράμπες εκδηλώνονται συχνότερα το καλοκαίρι παρά το χειμώνα. Αν και αυτό δεν ισχύει για όλους, η συχνότητα τείνει να κορυφώνεται στα μέσα Ιουλίου. Αυτές οι μυϊκές κράμπες προκαλούνται από προβλήματα των νεύρων και όχι μυϊκές διαταραχές. Ηλεκτρομυογραφήματα έχουν δείξει ότι οι κράμπες προκαλούνται από τα νεύρα που περνούν από τη σπονδυλική στήλη και φτάνουν μέχρι τα πέλματα. Η διαδικασία ανάπτυξης και αποκατάστασης των νεύρων είναι πιο έντονη το καλοκαίρι λόγω των αυξημένων επιπέδων βιταμίνης D. Ως γνωστό, το σώμα παράγει βιταμίνη D μέσω της έκθεσης στον ήλιο

Αφυδάτωση

Σύμφωνα με επιστημονικές ενδείξεις, η αφυδάτωση ευνοεί τις νυχτερινές κράμπες. Η ζέστη και η ανισορροπία υγρών και ηλεκτρολυτών είναι μία πιθανή αιτία.

γυμναστική τρεξιμο








Έντονη άσκηση

Η έντονη καταπόνηση των σκελετικών μυών και η κούραση μπορούν να προκαλέσουν κράμπες στους μυς που χρησιμοποιούνται περισσότερο. Αυτό συμβαίνει συχνά ακόμη και στους επαγγελματίες αθλητές. Η καλή ενυδάτωση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των κραμπών.

Έλλειψη θρεπτικών συστατικών

Η μη επαρκής πρόσληψη συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών, όπως ασβεστίου, μαγνησίου και καλίου, έχει συνδεθεί με κράμπες. Κάθε ένας από αυτούς τους ηλεκτρολύτες συμβάλλει στην ισορροπία των υγρών στο αίμα και τους μυς, γι’ αυτό και η έλλειψή τους προκαλεί κράμπες.

Πολύωρη ορθοστασία

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που περνούν καθημερινά πολλές ώρες σε όρθια στάση είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν κράμπες συγκριτικά μα αυτούς που κάθονται. Όταν είστε όρθιοι αλλά όχι σε κίνηση, το αίμα και τα υγρά του σώματος τείνουν να συγκεντρώνονται στα πόδια, γεγονός που προκαλεί ανισορροπίες υγρών, συρρίκνωση των μυών και των τενόντων και εν τέλει κράμπες.

Φάρμακα

Μελέτη έδειξε ότι τα διουρητικά για την αντιμετώπιση της υπέρτασης και τα φάρμακα για την αντιμετώπιση του άσθματος, αυξάνουν τον κίνδυνο νυχτερινών κραμπών. Είναι πιθανό αυτά τα φάρμακα να έχουν διεγερτική επίδραση στους κινητικούς νευρώνες και στους υποδοχείς, που ευνοούν τις κράμπες.

Εγκυμοσύνη

Συνδέεται με συχνές κράμπες στα πόδια, πιθανότατα λόγω της αύξησης του βάρους. Είναι επίσης πιθανό η πίεση που ασκεί το έμβρυο καθώς μεγαλώνει στα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα της μητέρας, να προκαλεί κράμπες.

Παθήσεις

Ο διαβήτης, η υπέρταση, η αρθρίτιδα, κάποιες νευρολογικές ασθένειες και η κατάθλιψη, συνδέονται με κράμπες στα πόδια. Σε κάποιες περιπτώσεις ευθύνονται τα φάρμακα. Τόσο ο διαβήτης, όσο και κάποιες άλλες νευρολογικές παθήσεις όμως, μπορούν να καταστρέψουν τα νεύρα, προκαλώντας μεταξύ άλλων και κράμπες.

Γήρανση

Η έκπτωση στη λειτουργία των κινητικών νευρώνων που προκαλεί η γήρανση, αυξάνει και τον κίνδυνο νυχτερινών κραμπών, συνήθως μετά την ηλικία των 50. Οι ασκήσεις ισορροπίας και ενδυνάμωσης μπορούν να βοηθήσουν την καλή λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος.

Τι πρέπει να κάνετε όταν σας πιάσει κράμπα στο πόδι

  1. Καθίστε στο πάτωμα και τεντώστε τα πόδια σας προς τα έξω. Στη συνέχεια τεντώστε και τα πέλματα, ώστε τα δάχτυλα των ποδιών σας να γυρούν προς τα γόνατα. Μπορείτε επίσης να τραβήξετε προς τα πίσω τα δάχτυλα των ποδιών με τα χέρια σας, αρκεί να μπορείτε να το κάνετε ενώ τα πόδια σας εξακολουθούν να είναι τεντωμένα (να μην λυγίζουν τα γόνατα).
  2. Σηκωθείτε αργά και να περπατήσετε για λίγο. Δοκιμάστε να “τινάζετε” τα πόδια σας, καθώς αυτό μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος.
  3. Κάντε απαλό μασάζ στην πονεμένη περιοχή με κυκλικές κινήσεις.
  4. Φάτε μια κουταλιά της σούπας απαλή, κίτρινη μουστάρδα για να ανακουφιστείτε από τον πόνο. Γιατί μουστάρδα για τον πόνο; Η μουστάρδα περιέχει οξικό οξύ (υπάρχει επίσης στο ξύδι), το οποίο κάνει τον οργανισμό να παράγει περισσότερη ακετυλοχολίνη, η οποία μειώνει τις κράμπες στα πόδια.

Ποια μέτρα πρόληψης υπάρχουν ενάντια στις νυχτερινές κράμπες

Για να προλάβετε τις κράμπες, δοκιμάστε αυτές τις θεραπείες. Οι περισσότερες από αυτές τις λύσεις μπορούν να γίνουν στο σπίτι, ακόμη και πριν ακριβώς πέσετε για ύπνο στο κρεβάτι.

  • Κάντε ένα χαλαρωτικό, ζεστό μπάνιο πριν πάτε για ύπνο, για να χαλαρώσετε το σφίξιμο των μυών.
  • Εφαρμόστε ένα θερμαντικό μαξιλαράκι στο σημείο που συνήθως σας πιάνουν κράμπες (πχ στις γάμπες σας).
  • Τεντώστε καλά τα πόδια σας πριν πέσετε για ύπνο.
  • Κάντε κολύμπι, όποτε μπορείτε, για να ενδυναμώσετε τους μυς των ποδιών.
  • Να φοράτε ανατομικά παπούτσια την ημέρα και να αποφεύγετε τα ψηλά τακούνια.
  • Βάλτε το αγριοκάστανο στην διατροφή σας, επειδή έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη ροή του αίματος στα κάτω άκρα.

Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν σας βοηθήσει, επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Εκείνος πιθανότατα θα ελέγξει τα επίπεδα μαγνησίου και καλίου στον οργανισμό σας. Η έλλειψη αυτών των στοιχείων είναι από τις πιο γνωστές αιτίες για τις νυχτερινές κράμπες στα πόδια.

Πηγή onmed.gr

ΥγείαΝυχτερινές κράμπες στα πόδια: Τι τις προκαλεί, τι πρέπει να κάνετε

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Προειδοποιούν οι πνευμονολόγοι για την αφρικανική σκόνη, τι να προσέξετε

Συστάσεις προς τις ευάλωτες ομάδες απευθύνει η Ένωση Πνευμονολόγων...

Πίνετε αυτό το ρόφημα μαϊντανού με λεμόνι κάθε μέρα και δείτε τι συμβαίνει στο σώμα σας

Ο μαϊντανός είναι ένα καθαριστικό και καυστικό μπαχαρικό. Σε...

Υπουργείο Υγείας: Σχέδιο Δράσης για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για τη λοίμωξη...

Μπορεί το χρώμα της πιτζάμας σας να επηρεάσει τον ύπνο σας; Τι λένε οι επιστήμονες

Το πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος ειδικά για τους ενήλικες δεν...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα