Το γεγονός ότι η παχυσαρκία είναι εχθρός της καλής υγείας δεν είναι κάτι καινούριο, μόνο που τελικά το θέμα έχει πολλές προεκτάσεις.

 

 

Κι έτσι δεν είναι μόνο η κοιλιά που γεμίζει με λίπος, αλλά ακόμα και οι αεραγωγοί βαθιά στους πνεύμονες των παχύσαρκων ανθρώπων.

Αυτό μας λένε οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας στο Περθ, πως εντόπισαν για πρώτη ποτέ φορά συγκεντρώσεις λίπους στους ιστούς των πνευμόνων παχύσαρκων ανθρώπων.

Κι ενώ μέχρι τώρα τα προβλήματα αναπνοής των υπέρβαρων αποδίδονταν εν πολλοίς στο πλεονάζον λίπος του στέρνου, η μελέτη υποδεικνύει πως ο μηχανισμός είναι απείρως πιο πολύπλοκος. Και ίσως να ρίχνει φως στη σχέση παχυσαρκίας και άσθματος.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «European Respiratory Journal», εξέτασε μεταθανάτια τους πνεύμονες 52 νεκρών, οι 16 εκ των οποίων πέθαναν από άσθμα. Τον λιπώδη ιστό έβαλαν στο μικροσκόπιο ώστε να ποσοτικοποιήσουν τα δεδομένα και να τα συγκρίνουν τόσο με τον δείκτη μάζας σώματος όσο και με τους αντίστοιχους ιστούς λιπόσαρκων ανθρώπων.


Προς έκπληξή τους, βρήκαν μια ευθεία αναλογία μεταξύ δείκτη μάζας σώματος και επιπέδων λίπους στους πνεύμονες. Όσο πιο υπέρβαρο ήταν το άτομο, τόσο περισσότερα λιποκύτταρα έβρισκαν στα τοιχώματα των αεραγωγών του.

Βρήκαν όμως και πως η αύξηση του λίπους στους πνεύμονες άλλαζε την ίδια τη δομή των αεραγωγών, καταλήγοντας σε φλεγμονές που οδηγούν συνήθως σε σοβαρότερα αναπνευστικά προβλήματα.

«Θεωρούμε πως η στένωση των αεραγωγών [εξαιτίας του λίπους] που περιορίζει τη ροή αέρα μέσα και έξω από τους πνεύμονες εξηγεί μερικώς τουλάχιστον την αύξηση των συμπτωμάτων του άσθματος», λέει ο επικεφαλής της μελέτης Peter Noble.

www.newsbeast.gr

Views: 5