13.2 C
Serres

O Νευροχειρουργός Αλέξανδρος Ανδρέου “διδάσκει” τους μαθητές του Αριστοτέλειου Εκπαιδευτηρίου Σερρών

Date:

Την Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου, το Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο Σερρών είχε την τιμή να υποδεχτεί στο κλειστό αμφιθέατρο του σχολείου τον διευθυντή Νευροχειρουργικής και Παρεμβατικής Νευροακτινολογίας του νοσοκομείου «Υγεία», κύριο Αλέξανδρο Ανδρέου.

 

Αυτή ήταν η δεύτερη επίσκεψη και ομιλία του κ. Ανδρέου στο εκπαιδευτήριό μας και αυτής της ομιλίας το θέμα ήταν οι «Ιπποκράτους Λόγοι».

Χρή γάρ, ὅστις μέλλει ἰητρικήν σύνεσιν ἀτρεκέως ἀρμόζεσθαι τῶνδε μιν ἐπίβολον γενέσθαι.
(Όποιος πρόκειται να ασκήσει την ιατρική με σύνεση και ακρίβεια, επιβάλλεται να έχει τις παρακάτω προϋποθέσεις)

➡️ Με αφετηρία του λόγου του αυτό το απόσπασμα από τους λόγους του Ιπποκράτη (Ιπποκράτους, Νόμος) σχετικά με την ιατρική δεοντολογία και τις προϋποθέσεις για την κατοχή και άσκηση της ιατρικής «τέχνης», ο ομιλητής απέδειξε ότι οι Έλληνες είχαν συλλάβει την ιατρική σα μια τέχνη απόλυτα συνυφασμένη με τους υψηλότερους κανόνες της ηθικής και με την αγάπη για τον άνθρωπο.

➡️ Έτσι ορίστηκαν οι πέντε προϋποθέσεις που απαιτούνται για να γίνει ένας νέος επιστήμονας επιτυχημένος στον τομέα που θα επιλέξει να δραστηριοποιηθεί και συγχρόνως θα είναι ένας ολοκληρωμένος ηθικά άνθρωπος. Αυτές είναι η φύση του, η παιδομάθεια, η εργατικότητά του, η εκπαίδευσή του από τους κατάλληλους δασκάλους, ο τόπος εκπαίδευσης και ο χρόνος αυτής. Αυτές οι προϋποθέσεις ορίστηκαν ως ο «Μονόδρομος» της ζωής και αποσαφηνίστηκε ότι κάθε άλλη «οδός» για την επιτυχία, ακόμη κι αν εξασφαλίζει μια πρόσκαιρη επιτυχία, στο τέλος οδηγεί τον νέο σε αδιέξοδο.








➡️ Η παιδαγωγική αξία της ομιλίας υπήρξε μεγάλη. Τονίστηκε ότι η προσπάθεια του ανθρώπου για την επίτευξη των στόχων του είναι συγκερασμός των παραπάνω παραγόντων και ιδιαιτέρως δόθηκε έμφαση στη μεγάλη σημασία του ρόλου του εκπαιδευτικού που υποδεικνύει στο μαθητή του το « δρόμο», τον τρόπο δηλαδή της σκέψης για την απόκτηση της γνώσης και την αγάπη προς το Αγαθό και την Αρετή. Ο ομιλητής εξήρε και τη σημασία της Υπακοής που καλλιεργεί το Ταπεινό Φρόνημα, αυτό που κάνει τον επιστήμονα πειθαρχημένο και ενάρετο, ικανό να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο συνάνθρωπό του, υπηρετώντας τις αξίες του ανθρωπισμού.

➡️ Καθηγητές και μαθητές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν έναν λόγο διδακτικό, από έναν επιστήμονα μεγάλου κύρους, που απευθύνθηκε σε αυτούς με αμεσότητα, αγάπη και διάθεση ειλικρινούς επικοινωνίας. Ο λόγος απλός, γραμμικός και οργανωμένος μετέδωσε νοήματα υψηλής παιδαγωγικής αξίας, με μια αφοπλιστική απλότητα, που διατήρησε το ενδιαφέρον του ακροατηρίου αμείωτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό της ομιλίας. Αποδείχτηκε, τέλος, το πόσο διψούν οι μαθητές για το γνήσιο συμβουλευτικό λόγο – που, κατά κοινή ομολογία, δεν αφθονεί στις μέρες μας – αλλά είναι, ίσως, το τελευταίο ανάχωμα στην ευτέλεια και τον αποπροσανατολισμό στα οποία είναι εκτεθειμένος ο σύγχρονος νέος.

Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Αλέξανδρο Ανδρέου, τον επιστήμονα, τον «δάσκαλο», τον Άνθρωπο που έδωσε γνήσια πνευματική τροφή στους μαθητές μας!

 

 

Επιστήμη- ΤεχνολογίαO Νευροχειρουργός Αλέξανδρος Ανδρέου "διδάσκει" τους μαθητές του Αριστοτέλειου Εκπαιδευτηρίου Σερρών

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ξεκινά σήμερα στην Αθήνα η Διεθνής Διάσκεψη για τους Ωκεανούς

Η Ελλάδα, σηματοδοτώντας τη βούλησή της να συμβάλλει ενεργά,...

Τι θα συμβεί στη Γη και στους άλλους πλανήτες όταν ο Ήλιος πεθάνει;

Το ηλιακό μας σύστημα και τα πάντα μέσα σε...

Μελέτη: Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με μικρά ψάρια μπορεί να αποτρέψει 750.000 θανάτους ετησίως

Η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με μικρά ψάρια, όπως...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα