Ο Αμπντόν Πόρτε και η «θυσία» του για τη Νασιονάλ Μοντεβιδέο

Στη λατινική Αμερική όλα τα συναισθήματα τα ζουν πιο έντονα και αυτό το αποδεικνύει και η ιστορία του Αμπντόν Πόρτε.

Το όνομα του δεν είναι γνωστό για τις ικανότητες του στο γήπεδο. Καλός αμυντικός χαφ, με κύριο χαρακτηριστικό το πάθος και την αυταπάρνηση του στο 90λεπτο, αλλά ως εκεί. Κι όμως, για τη Νασιονάλ Μοντεβιδέο είναι ο πιο σημαντικός ποδοσφαιριστής της ιστορίας της και γενικά για το ποδόσφαιρο είναι ο πρωταγωνιστής μιας από τις πιο τραγικές ιστορίες.

Αυτή διαδραματίστηκε τα ξημερώματα της 5ης Μαρτίου 1918, όταν ο φροντιστής του γηπέδου της Νασιονάλ συνειδητοποιεί ότι στη μέση του γηπέδου είναι πεσμένος ένας άνθρωπος. Καθώς πλησιάζει, συνειδητοποιεί ότι ο άνθρωπος είναι νεκρός και είναι ο Αμπντόν Πόρτε, ο αμυντικός χαφ της Νασιονάλ που διεκδικούσε το πρωτάθλημα. Δίπλα του, υπήρχε ένα όπλο.

Η σφαίρα στην καρδιά οδήγησε στο συμπέρασμα ότι είναι αυτοκτονία και κυκλοφορούν διάφορες εκδοχές, όπως ότι αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Η πραγματικότητα, όμως, θα αποκαλυφθεί από τον αδερφό του, Χουάν, ο οποίος θα πει ότι είχε συναντήσει τον Αμπντόν, ο οποίος ταλαιπωρημένος από τον σοβαρό τραυματισμό στο γόνατό του, γεγονός που δεν του επέτρεπε να είναι όπως κάποτε μέσα στο γήπεδο, τού είπε ότι «αν δεν μπορώ να μάχομαι για τη Νασιονάλ όπως πάντα, θα αυτοπυροβοληθώ την επόμενη μέρα».

Το γράμμα που βρέθηκε στο καπέλο του και το οποίο απευθυνόταν στον πρόεδρο της Νασιονάλ, ήταν η επιβεβαίωση: «Αγαπητέ κύριε Ντελγκάδο. Ζητώ από εσάς και από τα άλλα μέλη της διοίκησης, να κάνετε για την οικογένειά μου, αυτό που έκανα κι εγώ για σας. Αντίο».

Πηγή newsbeast.gr

Views: 303