15.4 C
Serres

Όχι, οι εμβολιασμένοι δεν βγάζουν κέρατα από το εμβόλιο

Date:

Όχι, οι εμβολιασμένοι δεν βγάζουν κέρατα από το εμβόλιο- Η υπό εξέταση φωτογραφία απεικονίζει το δερματικό κέρας, μια σπάνια πάθηση που πλήττει κυρίως τους ηλικιωμένους, και οφείλεται σε διάφορες αιτίες, όπως την σμηγματορροϊκή ή την ακτινική κεράτωση, τα ιογενή κονδυλώματα και την έκθεση στον ήλιο και άλλες πηγές υπεριώδους ακτινοβολίας σύμφωνα με το ellinikahoaxes.gr– Πουθενά στην επιστημονική βιβλιογραφία δεν εμφανίζεται τεκμηριωμένη, ούτε καν υποθετική συσχέτιση της εμφάνισης δερματικού κέρατος και των εμβολίων κατά της COVID-19.

Σε λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε ευρέως φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται μια γυναίκα που εμφανίζει δύο κωνικές προεκτάσεις στο δέρμα της.

Ο ισχυρισμός που συνοδεύει την εικόνα είναι πως πρόκειται για κέρατα που εμφανίστηκαν λόγω του εμβολιασμού της. Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παραδείγματα αναρτήσεων:

Οι φωτογραφίες πλαισιώνονται από τα ακόλουθα σχόλια:

Έβγαλε κέρατα από το μπόλι…

ΗΡΆΚΛΕΙΟ ΠΠΓΝΗ..
ΕΔΏ ΒΛΈΠΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΙΜΌ ΜΙΑΣ ΓΥΝΑΊΚΑΣ ΠΟΥ ΈΧΕΙ ΒΓΆΛΕΙ ΔΥΟ ΚΕΡΑΤΑ.. ΦΥΣΙΚΆ ΤΣΙΜΠΗΜΕΝΗ..

Τι ισχύει

Στην υπό εξέταση φωτογραφία απεικονίζεται η κλινική εικόνα μιας σπάνιας πάθησης που ονομάζεται «δερματικό κέρας» (cutaneous horn). Όπως γράφει σε άρθρο του ο χειρούργος Όθων Π. Μιχαήλ, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου, το δερματικό κέρας αποτελεί μια σπάνια δερματική πάθηση η οποία όμως σε μικρό ποσοστό μπορεί να είναι κακοήθης:








Δερματικό κέρας είναι ο κλινικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σκληρή, λευκωπή έως κιτρινωπή, κωνική προπέτεια λόγω υπερκεράτωσης, η οποία μπορεί κυμαίνεται σε μέγεθος από μερικά χιλιοστά μέχρι αρκετά εκατοστά. Μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, αλλά το πρόσωπο και οι περιοχές του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο αποτελούν τις συχνότερες θέσεις εντόπισης. Πολλές βλάβες του δέρματος είναι δυνατόν να εξελιχθούν σε δερματικό κέρας, με συχνότερες τις ακτινικές υπερκερατώσεις. Περίπου 20% των δερματικών κεράτων αναπτύσσονται σε έδαφος ακανθοκυτταρικού καρκινώματος. Άλλες βλάβες που μπορεί να αποτελούν τη βάση ενός δερματικού κέρατος είναι οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις και οι μυρμηγκιές.

Παραδείγματα δερματικού κέρατος / Πηγή: DermNet New Zealand
Παραδείγματα δερματικού κέρατος / Πηγή: DermNet New Zealand

Το δερματικό κέρας εμφανίζεται συχνότερα στις ηλικίες μεταξύ 60 και 80 ετών, και είναι πιθανό να εμφανίζεται ως προκακοήθεις ή κακοήθεις κυρίως σε ηλικιωμένους. Εκδηλώνεται ως μια ίσια ή καμπυλωτή προεξοχή στο δέρμα, σε μέγεθος μεταξύ λίγων χιλιοστών και λίγων εκατοστών. Όπως είναι προφανές, ονομάστηκε «κέρας» του λόγω της ομοιότητας της προέκτασης με τα κέρατα που εμφανίζονται σε ζώα. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα κέρατα των ζώων, που συνήθως περιέχουν οστικό υλικό, το δερματικό κέρας αποτελείται αποκλειστικά από κερατινοποιημένα πολλαπλασιαστικά κερατινοκύτταρα, δεν είναι οστεοειδής.

Οι συνηθέστερες αιτίες εμφάνισης τους είναι η σμηγματορροϊκή κεράτωση, τα ιογενή κονδυλώματα που οφείλονται στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), η ακτινική κεράτωση και τo καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων που αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη μορφή καρκίνου του δέρματος που σχετίζεται με την έκθεση στον ήλιο και άλλες πηγές υπεριώδους ακτινοβολίας.

Αν και δερματικές αντιδράσεις, όπως τοπικές αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης, εξανθήματα, εξάρσεις απλού έρπητα, και εξανθήματα που θυμίζουν πιτυρίαση, έχουν παρατηρηθεί μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 με εμβόλια mRNA, αυτές είναι ήπιες, αυτοπεριοριζόμενες, και δεν περιλαμβάνουν υπερκερατώσεις.

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβρη του 2021, αναγνωρίστηκε μόνο ένας ασθενής, 80 ετών, όπου ισχυρίστηκε πως εμφάνισε σμηγματορροϊκή κεράτωση εντός 24 ωρών μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer. Εντούτοις, η σμηγματορροϊκή κεράτωση κρίθηκε πιθανώς άσχετη με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 και δεν βρέθηκαν βιβλιογραφικές αναφορές που να υποστηρίζουν πιθανές αιτιολογικές συσχετίσεις. Συνοπτικά, πουθενά στην επιστημονική βιβλιογραφία δεν εμφανίζεται τεκμηριωμένη συσχέτιση της υπερκεράτωσης ή της εμφάνισης δερματικού κέρατος και των εμβολίων κατά της COVID-19.

Συμπέρασμα

Με βάσει τα ανωτέρω στοιχεία, ο ισχυρισμός πως ο εμβολιασμός προκάλεσε την εμφάνιση δερματικού κέρατος είναι ψευδής. Το δερματικό κέρας αποτελεί μια σπάνια πάθηση που πλήττει κυρίως τους ηλικιωμένους, και οφείλεται σε διάφορες αιτίες, όπως την σμηγματορροϊκή ή την ακτινική κεράτωση, τα ιογενή κονδυλώματα και με την έκθεση στον ήλιο και άλλες πηγές υπεριώδους ακτινοβολίας. πουθενά στην επιστημονική βιβλιογραφία δεν εμφανίζεται τεκμηριωμένη, ούτε καν υποθετική συσχέτιση της εμφάνισης δερματικού κέρατος και των εμβολίων κατά της COVID-19.

Πηγή ellinikahoaxes.gr/

ΕλλάδαΌχι, οι εμβολιασμένοι δεν βγάζουν κέρατα από το εμβόλιο

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Βαρύτατες κατηγορίες στους οπαδούς για τη δολοφονική επίθεση στον Σερραίο αστυνομικό στου Ρέντη

Βαρύτατες κατηγορίες για σοβαρά κακουργήματα και πλημμελήματα αποδίδονται στην...

Εντοπίστηκε ο ακριβής χώρος ταφής του Πλάτωνα στην «Ακαδημία Πλάτωνος»

Το ακριβές σημείο ταφής του Πλάτωνα κατέστη δυνατό να...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα