14.1 C
Serres

Οι δράσεις και οι εκδηλώσεις, υπό την αιγίδα ή με το σήμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου

Date:

Συνεχίζονται και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου οι επετειακές δράσεις που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα ή με το σήμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και συμπεριλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Επετειακών Δράσεων και Εκδηλώσεων.

Μεταξύ αυτών, η δράση που αφορά την αποδελτίωση των Εφημερίδων της Ελληνικής Επανάστασης, σημαντικές εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες όπως το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία με τίτλο «Πού πας καραβάκι με τέτοιον καιρό; – Η Ναυτική παράδοση της Ελλάδος» του φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός», το έργο υποδομής που αφορά τη βελτίωση και την αποκατάσταση Υπερτοπικού Άξονα οδού Αιγαίου – Κράτητος, ψηφιακές εκθέσεις, μουσικές εκδηλώσεις και πολλά ακόμη.

Αναλυτικά οι δράσεις και οι εκδηλώσεις από την 1 έως τις 15 Ιουλίου:

 «Παλιγγενεσία»

Το λαϊκό ορατόριο «Παλιγγενεσία» του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, το οποίο ερμηνεύουν ο Κώστας Μακεδόνας, o Γρηγόρης Βαλτινός και το φωνητικό σύνολο «8tetto», αποτελεί το κεντρικό δρώμενο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Παρουσιάστηκε την 1η Ιουλίου στη Λαμία, ενώ θα παρουσιαστεί στις 22 Ιουλίου στη Χαλκίδα, στις 24 Ιουλίου στην Άμφισσα και στις 16 Σεπτεμβρίου στη Λιβαδειά.

Η δράση τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Διήμερο επετειακών εκδηλώσεων για τη Μεταπολιτευτική Επανάσταση (1895-1896)

Στις 3 και 4 Ιουλίου, ο Δήμος Αποκορώνου της Κρήτης πραγματοποίησε διήμερο επετειακών εκδηλώσεων για τη Μεταπολιτευτική Επανάσταση (1895-1896). Η Μεταπολιτευτική Επανάσταση αποτέλεσε σημαντικό σταθμό στην πορεία της Κρήτης προς την αυτοκυβέρνηση, ενώ χαρακτηρίστηκε το «προοίμιο της Κρητικής ελευθερίας», καθώς ακολούθησε η επανάσταση του 1897, η οποία οδήγησε στην κατάλυση της οθωμανικής διοίκησης και την πραγματική αυτονομία του νησιού.

Η δράση τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

– Φιλοτέχνηση αγάλματος: «Η Δόξα των Ψαρών»

Ο Δήμος Ηρωικής Νήσου Ψαρών προχωρά στην κατασκευή ενός αγάλματος που θα αναπαριστά τη «Δόξα των Ψαρών», η οποία απεικονίζεται στο γνωστό πίνακα του Νικόλαου Γύζη.

Η μορφή της Δόξας αποτελεί σύμβολο αγώνων για τους Ψαριανούς και η φιλοτέχνησή της αποτελεί έναν φόρο τιμής στους ήρωες του 1821.

Η δράση τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

– «Κωνσταντίνος Σάθας. To φιλολογικό και ιστορικό του έργο. Η πρόσληψη του Xρονικού του Γαλαξιδίου στη σημερινή εποχή»

Ο Δήμος Δελφών διοργανώνει ημερίδα αφιερωμένη στο έργο του Κωνσταντίνου Σάθα, ενός από τους επιφανέστερους Έλληνες ιστορικούς της νεότερης Ελλάδας. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα μιλήσουν σημαντικοί πανεπιστημιακοί δάσκαλοι που έχουν ερευνήσει το έργο και την προσφορά του Κωνσταντίνου Σάθα στα Γράμματα. Τα πρακτικά της ημερίδας θα συμπεριληφθούν σε ειδική έκδοση.

Στο πλαίσιο της ίδιας δράσης, ο Δήμος Δελφών θα προχωρήσει στην επανέκδοση του «Χρονικού του Γαλαξιδίου», που αποτελεί μια σύντομη χειρόγραφη περίληψη της ιστορίας του Γαλαξιδίου από τον 10ο έως τον 17ο αιώνα, η οποία ανακαλύφθηκε και εκδόθηκε από τον Κωνσταντίνο Σάθα.

Η δράση τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

– Βελτίωση και Αποκατάσταση Υπερτοπικού Άξονα οδού Αιγαίου – Κράτητος

Βιοκλιματική ανάπλαση περιοχής 186.000 τμ στα όρια των Δήμων Νέας Σμύρνης και Αθηναίων που στοχεύει στην αστική αναγέννηση, τη βελτίωση της λειτουργικότητας, την αισθητική αναβάθμιση των κοινόχρηστών χώρων, έτσι ώστε να διατηρήσει ένα πράσινο ισοζύγιο και, παράλληλα, να αποτελέσει πόλο πολιτισμού και αναψυχής.

Η υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου υποδομής, που τελεί υπό την αιγίδα «Ελλάδα 2021», ξεκίνησε την 1η Ιουλίου.

– Αιγιάλεια 2021 – Μουσείο Ψηφιακών Εκθεμάτων για την Επέτειο του 21

Ο Δήμος Αιγιαλείας προχωρά στη δημιουργία ενός σύγχρονου μουσείου επαυξημένης πραγματικότητας με κύριο θέμα τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας.

Θα περιλαμβάνει αναφορές στα πρόσωπα που συμμετείχαν στη Συνέλευση, καθώς και αναπαραστάσεις βασικών ιστορικών στιγμών της.

Η δράση τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Για παραπάνω πληροφορίες επισκεφθείτε το σύνδεσμο  https://vostitsa1821.gr/aigialeia-emvlimatikes-draseis/

– Ο Καποδίστριας και οι Οπλαρχηγοί στη Λευκάδα το 1807

Εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμβολή της Λευκάδας στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, όταν 14 χρόνια πριν την Επανάσταση, το 1807 στην περιοχή του Μαγεμένου στη Νικιάνα πραγματοποιήθηκε η περίφημη σύναξη των οπλαρχηγών, υπό το νεαρό τότε Ιωάννη Καποδίστρια, πραγματοποίησε από τις 2 έως τις 4 Ιουλίου ο Δήμος Λευκάδας.








Η δράση τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

– Μικρό δοξαστικό σε ηρωίδες της Επανάστασης του 1821: Η Μεσολογγίτισα Τασούλα Γυφτογιάννη

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου σχεδίασε δράση με εκπαιδευτικό, ιστορικό και πολιτιστικό περιεχόμενο, αφιερωμένη σε άγνωστες ηρωίδες του 1821 με επίκεντρο την Τασούλα  Γυφτογιάννη, μια από τις θρυλικές πρωταγωνίστριες της Εξόδου του Μεσολογγίου.

Η δράση περιλαμβάνει παρουσίαση της ιστορικής μονογραφίας με τίτλο «Μικρό δοξαστικό  σε άγνωστες ηρωίδες της Επανάστασης του 1821: Η Μεσολογγίτισσα Τασούλα Γυφτογιάννη» καθώς και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνδεδεμένο και με την τοπική ηρωίδα Μαργαρίτα Μπασδέκη.

To πρόγραμμα απευθύνεται  και  στις δυο σχολικές βαθμίδες. Η έκδοση θα δωρηθεί  σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Νομών Μαγνησίας και Αιτωλοακαρνανίας και σε βιβλιοθήκες.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουλίου στον κήπο του Ξενία Βόλου, ενώ η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος θα ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.lev.com.gr/?p=2244

– Ψηφιακή έκθεση 1821-2021: 200 Χρόνια μέσα από τα ελληνικά comics

Μια από τις εκθέσεις που συνοδεύουν το άνοιγμα του Ψηφιακού Μουσείου Comics είναι η έκθεση «1821-2021: 200 Χρόνια μέσα από τα ελληνικά comics».

Από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη μέχρι τους σύγχρονους ήρωες και αντι-ήρωες της καθημερινότητας, η έκθεση της Comicdom Press παρουσιάζει την ελληνική πραγματικότητα όπως αυτή αποτυπώνεται στην εγχώρια ένατη Τέχνη, είτε πρόκειται για πρωτότυπες δημιουργίες, είτε για μεταφορές λογοτεχνικών έργων.

Mεταξύ των συμμετεχόντων είναι οι: Τάσος Αποστολίδης, Δημήτρης Βανέλλης, Γιώργος Γούσης, Κώστας Γραμματόπουλος, Αγγελική Δαρλάση, Τάσος Ζαφειριάδης, Πέτρος Ζερβός, Μαρία Ηλέκτρα Ζογλοπίτου, Αποστόλης Ιωάννου, Γιάννης Καλαϊτζής, Θανάσης Καραμπάλιος, Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου, Δημήτρης Κερασίδης, Σταύρος Κιουτσιούκης, Δημήτρης Μαστώρος, Παναγιώτης Πανταζής, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Φώτης Παπαστεφάνου, Θανάσης Πέτρου, Γιάννης Ράγκος, Βασίλης Ρώτας, Δημήτρης Σαββαιδης, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Νικόλαος Στεφαδούρος, Παναγιώτης Τσαούσης, Γιώργος Τσιαμάντας, Bασίλης Χειλάς, Πέτρος Χριστούλιας, Soloup.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στις γκαλερί του Ψηφιακού Μουσείου Comics στο σύνδεσμο comicsmuseum.gr και τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

– Οι Εφημερίδες της Ελληνικής Επανάστασης (1821-1832)

Υπό την Αιγίδα και με τη Χορηγική Υποστήριξη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), μέσω ερευνητικής ομάδας υπό τον Καθηγητή κ. Αριστείδη Χατζή, εκπονεί εργασία αποδελτίωσης όλων των εφημερίδων της Ελληνικής Επανάστασης από το 1821 έως το 1832, καθώς και της Εφημερίδας των Iονίων (Gazzetta Degli Stati Uniti Delle Isole Jonie), των Times του Λονδίνου, του βρετανικού εντύπου Literary Gazette and Journal of Belles Letters, Arts, Sciences καθώς και επιλεκτικά άλλων εντύπων που κυκλοφόρησαν στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης και αναφέρονται σε αυτήν.

Με την ολοκλήρωσή της, η αποδελτίωση είναι προσβάσιμη σε ψηφιακή μορφή στο σύνδεσμο https://www.1821press.gr/

– Πού πας καραβάκι με τέτοιον καιρό; – Η Ναυτική παράδοση της Ελλάδος

Ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός» υλοποιεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία με τίτλο «Πού πας καραβάκι με τέτοιον καιρό; – Η Ναυτική παράδοση της Ελλάδος».

Η δράση στοχεύει στην κατανόηση πτυχών της Ιστορίας, του Περιβάλλοντος, της Τοπικής Ιστορίας, καθώς και του Λαϊκού Πολιτισμού της Ελλάδας, με βασικό άξονα τη ναυτική παράδοση και ναυτιλία.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποτελείται από έξι θεματικές ενότητες και έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Το εκπαιδευτικό πακέτο του προγράμματος συμπεριλαμβάνει έντυπο και ψηφιακό υλικό – 7 βιβλία συνοδευόμενα από DVD (με ψηφιακό υλικό για εκπαιδευτικά σενάρια για το Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο, φύλλα δραστηριότητας, παρουσιάσεις, ψηφιακές εφαρμογές, ψηφιακά βιβλία, φωτογραφίες, κ.ά.).

Το εκπαιδευτικό υλικό θα παραχθεί με τη Χορηγική Υποστήριξη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» έως 31 Αυγούστου 2021. Στη συνέχεια προβλέπεται η διοργάνωση σεμιναρίων σε εκπαιδευτικούς για τη χρήση του προγράμματος, που θα ολοκληρωθεί έως 31 Οκτωβρίου 2021, και η αποστολή του υλικού στα σχολεία.

– Fthia Photo Challenge

Διαδικτυακό διαγωνισμό φωτογραφίας με στόχο την προβολή και ανάδειξη της Φθιώτιδας διοργανώνει το BRIDGE HUB. Μέσα από την ουσιαστική γνωριμία των νέων με την περιοχή, οι συμμετέχοντες καλούνται να ανακαλύψουν αθέατες πλευρές της Φθιώτιδας μέσω της φωτογραφίας, όπως η τοπική ιστορία, η γαστρονομία και το φυσικό κάλλος. 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προχωρήσουν στην υποβολή φωτογραφιών από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Ο σύνδεσμος για το διαγωνισμό: https://bridgehub.org/go-fthia/

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕλλάδαΟι δράσεις και οι εκδηλώσεις, υπό την αιγίδα ή με το σήμα...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Φρίκη στην Καρδίτσα: Βρέθηκε ακέφαλο πτώμα ηλικιωμένης

Νεκρή εντοπίστηκε ηλικιωμένη γυναίκα, άνω των 80 ετών, στο...

Καβάλα: Συναγερμός για την εξαφάνιση 34χρονου

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές για την εξαφάνιση του...

Υπόθεση 12χρονης στον Κολωνό: Σήμερα η απόφαση του ΜΟΔ για τους 26 κατηγορούμενους

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο θα ανακοινώσει σήμερα την απόφαση...

Δίκη για την Τζωρτζίνα: Εκδίδεται σήμερα η απόφαση για την Ρούλα Πισπιρίγκου

Την απάντηση του για το αν η Ρούλα Πισπιρίγκου...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα