20.9 C
Serres

Οι έφηβοι της Εποχής των Παγετώνων περνούσαν παρόμοια στάδια εφηβείας με τους σημερινούς

Date:

Παρόμοια στάδια εφηβείας περνούσαν οι έφηβοι πριν από 25.000 χρόνια με τους σημερινούς, όπως διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Human Evolution».

Στοιχεία για τα στάδια της εφηβείας βρέθηκαν στα οστά 13 ανθρώπων ηλικίας 10-20 ετών του Πλειστόκαινου. Οι ερευνητές από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Μονακό και της Ιταλίας και με επικεφαλής την παλαιοανθρωπολόγο Έιπριλ Νόουελ του Πανεπιστημίου της Βικτόρια στον Καναδά, βρήκαν στα οστά συγκεκριμένους δείκτες που τους επέτρεψαν να αξιολογήσουν την πρόοδο της εφηβείας. Με τη βοήθεια τεχνικής που ανέπτυξε η Μέρι Λιούις από το Πανεπιστήμιο του Reading, η ερευνητική ομάδα εντόπισε μεταξύ άλλων έμμηνο ρύση και αλλαγή του τόνου της φωνής.

Τα περισσότερα άτομα του δείγματος της μελέτης μπήκαν στην εφηβεία στα 13,5 χρόνια και έφτασαν στην πλήρη ενηλικίωση μεταξύ 17 και 22 ετών. Αυτό δείχνει, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι οι έφηβοι της Εποχής των Παγετώνων μπήκαν στην εφηβεία σε παρόμοια χρονική στιγμή με τους έφηβους στις σύγχρονες, πλούσιες χώρες.

Ένας από τους 13 σκελετούς που εξετάστηκαν ήταν ο «Romito 2», ένας 16χρονος έφηβος που ζούσε πριν από 11.000 χρόνια στη νότια Ιταλία και ήταν το πρώτο γνωστό άτομο με μια μορφή νανισμού. Δεδομένου ότι βρισκόταν στα μέσα της εφηβείας, η φωνή του θα ήταν πιο βαθιά όπως ενός ενήλικου άνδρα και θα μπορούσε να γίνει πατέρας, ωστόσο λόγω του μικρού του ύψους, η εμφάνισή του θα ήταν πιο κοντά σε εκείνη ενός παιδιού.




Η έρευνα συνεχίζεται έχοντας στο επίκεντρο τώρα τη ζωή των εφήβων της Εποχής των Παγετώνων και τους κοινωνικούς τους ρόλους.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

ΦΩΤΟ: Αναπαράσταση του Romito 2. Illustration: Olivier Graveleau

Επιστήμη- ΤεχνολογίαΟι έφηβοι της Εποχής των Παγετώνων περνούσαν παρόμοια στάδια εφηβείας με τους...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Γιασμίν Σαμολαδά: Από τον διαγωνισμό FIRST Global Challenge στο Πανεπιστήμιο Γέιλ

Σε μία από τις αίθουσες του Σταδίου Ειρήνης και...

Στα μέσα Οκτωβρίου η δεύτερη μεγάλη αντιπροσωπεία ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα

Ένα ακόμη ορόσημο για τη διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων...

Το 92% των εξαφανίσεων πτηνών παγκοσμίως οφείλεται στον άνθρωπο, σύμφωνα με έρευνα

Η κρίση βιοποικιλότητας, ο συνεχόμενα αυξανόμενος ρυθμός εξαφανίσεων ζώων...

8 + 1 ερωτήσεις για την Πολλαπλή Σκλήρυνση

Η σκλήρυνση κατά πλάκας ή πολλαπλή σκλήρυνση είναι αυτοάνοση...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα