11.9 C
Serres

Οι Παναγίες των Σερρών και η ιστορία τους

Date:

Το «Πάσχα του καλοκαιριού» τον Δεκαπενταύγουστο θα τιμήσουν την Δευτέρα χιλιάδες πιστοί από όλη την Ελλάδα. Από την Τήνο μέχρι το Βέρμιο και από την Σύρο μέχρι την Κεφαλονιά οι Ορθόδοξοι θα προσέλθουν στις Εκκλησίες για να ζητήσουν καθοδήγηση και προστασία από την Πλατυτέρα των Ουρανών.

Αποτελεί την πιο δημοφιλή γυναικεία φιγούρα της καθημερινότητας μας ενώ η Χάρη της έχει εμπνεύσει και εμπνέει όσο καμία άλλη τους ανθρώπους. Ο Ελληνικός λαός έχει αποδώσει στην Παναγία περισσότερα από 500 ονόματα εκ των οποίων τα περισσότερα προέρχονται από ύμνους και από τον τόπο που βρίσκεται κάποιος Ναός η Μοναστήρι, ενώ αρκετά είναι βγαλμένα εξαιτίας του τρόπου που έχει αγιογραφηθεί.

Ο Νομός Σερρών έχει να παρουσιάσει και αυτός με την δική του σειρά τις δικές του Παναγίες:

Η Παναγία η Εικοσιφοίνισσα

Ανάμεσα στις κατάφυτες πλαγιές του Παγγαίου στα όρια των Νομών Σερρών και Δράμας βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Εικοσοφοίνισσας.

Η αχειροποίητη θαυματουργή εικόνα της αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Μακεδονίας και είναι το παλαιότερο εν ενεργεία μοναστήρι στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Η ίδρυση της μαρτυρικής μονής της Μακεδονίας χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η ίδρυση της Μονής αποδίδεται στον Άγιο Γερμανό. Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης Εκκλησίας στην περιοχή ο κτήτορας αναζήτησε στο δάσος ένα ξύλο κατάλληλο για να εικονίσει τη Θεοτόκο, ως ένδειξη ευχαριστίας.
Οι Παναγίες των Σερρών και η ιστορία τους

Όταν το επεξεργάστηκε και το ετοίμασε ξαφνικά το ξύλο ράγισε και ο άγιος λυπήθηκε και σκέφτηκε να το αφήσει. Τότε ένα «φοινικούν», υπέρλαμπρο δηλαδή, κοκκινωπό φως έλουσε το σχισμένο ξύλο και φάνηκε η Παναγία μας μαζί με το Χριστό και μια φωνή ακούστηκε να του λέει: «Παιδί μου ήλπισε, εγώ είμαι εδώ» και τη στιγμή εκείνη εντυπώθηκε η Παναγία πάνω στο ξύλο. Αυτό το φως έδωσε και το όνομα στην αχειροποίητο εικόνα (εικών – φοίνισσα).

Παναγία η Βύσσιανη

Οι Παναγίες των Σερρών και η ιστορία τους

Έξω από το Μετόχι στην «αγκαλιά» μιας καταπράσινης χαράδρας, δεσπόζει το μοναστήρι της Παναγίας Βύσσιανης. Πρόκειται για ένα μικρό γυναικείο μοναστήρι, που «μετρά» λίγα μόλις χρόνια ζωής, αλλά «κουβαλά» πίσω του μια ιστορία πολλών αιώνων καθώς η ιστορία της παλαιάς Μονής φτάνει έως τον 14ο αιώνα. Η σύγχρονη Ι.Μ. Παναγίας Βύσσιανης ιδρύθηκε το 1972, με πρωτοβουλία Σερραίων πιστών και το όνομά της το πήρε από το τότε χωριό Βύσσιανη, που καταστράφηκε ολοσχερώς το 1916 από τον βουλγαρικό στρατό.

Το Μοναστήρι στεγάζει την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας η οποία είχε εντοπιστεί από Αγρότη ο οποίος έβλεπε εκτυφλωτικό φως να υποδεικνύει το σημείο στο οποίο βρισκόταν το Ιερό κειμήλιο.

πηγή https://www.serresparatiritis.gr

ΕλλάδαΣέρρεςΟι Παναγίες των Σερρών και η ιστορία τους

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Για πρώτη φορά στον Δήμο Σερρών ολοκληρωμένη παρέμβαση για διαγράμμιση διαβάσεων

Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα παρέμβαση για τη συνολική αποτύπωση...

Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών: Drift Kings International Series Round 6 & Final – Ο Μεγάλος Τελικός

Τον έκτο γύρο και τον Τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος,...

Γ. Βαρουφάκης από Σέρρες: “Οι άνθρωποι μένουν στα σπίτια τους και γλείφουν τις πληγές τους”

Επίσκεψη στις Σέρρες πραγματοποίησε την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου ο...

Μοίρασε τη δημοσίευση:
Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα