24.9 C
Serres

Οι προκλήσεις για τον νέο υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη

Date:

Εκκρεμείς αιτήσεις, αναδρομικά και εργασιακά καλείται να βγάλει εις πέρας ο νέος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης

Οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, οι νέες εργασιακές αλλαγές στο ωράριο εργασίας και στις υπερωρίες, η νέα μάχη της κυβέρνησης στις 15 Ιανουαρίου στο ΣτΕ για τα αναδρομικά από επικουρικές συντάξεις και δώρα και ο νέος κατώτατος μισθός είναι μερικές από τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Επίσης ο νέος υπουργός Εργασίας θα πρέπει να λάβει μέτρα για την στήριξη των εργαζομένων και των ανέργων καθώς η πανδημία και το lockdown συνεχίζονται. Ουσιαστικά θα συνεχίσει την καταβολή των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους που μπαίνουν σε αναστολή, κάτι που ξεκίνησε ο νυν υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Το μεγάλο αγκάθι του νέου Υπουργού Εργασίας αποτελούν οι εκκρεμείς οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις που κυμαίνονται κοντά στις 170.000, ενώ στην αναμονή είναι και 120.000 αιτήσεις για επικουρικές.

Οι εκκρεμότητες εμφανίζουν διαρκή και αμείωτη αύξηση από τον Ιανουάριο του 2019 έως και τον Ιούλιο του 2020, ενώ αυξητικά κινούνται και οι νέες αιτήσεις. Για το 2020 εκτιμάται ότι το πλήθος των νέων αιτήσεων κύριας σύνταξης ανέρχεται περίπου στις 160.000 συνολικά.

Το νέο σχέδιο νόμου για το εργασιακό καλείται να καταθέσει ο νέος υπουργός Εργασίας. Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου που έχει ετοιμάσει και έχει σχεδόν ολοκληρωθεί από τον Γιάννη Βρούτση. Ο σχεδιασμός περιλάμβανε κατάθεση του σχεδίου νόμου μέσα στον μήνα. Στο επίκεντρο του νέου θεσμικού πλαισίου που προωθείται βρίσκονται τουλάχιστον πέντε μεγάλες αλλαγές σε ωράρια – υπερωρίες, άδειες, τηλεργασία, συνδικαλιστικό νόμο και κάρτα εργασίας.

Παράλληλα την επόμενη εβδομάδα στις 15 Ιανουαρίου θα γίνει η πιλοτική δίκη στο ΣτΕ για αναδρομικά 2,5 δισ ευρω.
Τα αναδρομικά διεκδικούνται από τους παλιούς συνταξιούχους πριν τον Μάιο του 2016 και αφορούν σε κομμένα δώρα και επικουρικές συντάξεις.

Μια μέρα νωρίτερα, στις 14 Ιανουαρίου αντίστοιχη «μάχη» δίνεται και στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τους συνταξιούχους του Δημοσίου. Από την έκβαση των εν λόγω υποθέσεων θα κριθεί, εν πολλοίς, αν και κατά πόσο η κυβέρνηση θα οφείλει να καταβάλλει νέο γύρο αναδρομικών στο μέλλον.
Ακόμη ο νέος κατώτατος μισθός και το αν υπάρξει αύξηση ή όχι θα κριθεί από τον νέο υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη. Ειδικότερα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου μετατέθηκε η έναρξη της διαδικασίας διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού λόγω της πανδημικής κρίσης. Με πρόσφατη διάταξη η διαδικασία που επρόκειτο να ξεκινήσει στα τέλη Νοέμβρη – παρατείνεται κατά τέσσερις μήνες.

Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο 15ήμερο του Ιουλίου, όταν ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο τον νέο κατώτατο μισθό. Βάσει του νόμου, το ύψος του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου πρέπει να καθορίζεται «λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών».
Επιπλέον, ο υπουργός Εργασίας δεν δεσμεύεται από το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων αλλά το λαμβάνει υπόψη του για να προτείνει στο υπουργικό συμβούλιο το νέο ύψος του μισθού.

Πηγή dikaiologitika.gr

ΠολιτικήΟι προκλήσεις για τον νέο υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη

Μοίρασε τη δημοσίευση:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ν. Ηλιόπουλος: Το καθεστώς Μητσοτάκη θα απολογηθεί

«Το καθεστώς Μητσοτάκη έχει καταφέρει η χώρα να διασύρεται...

Ολιγοήμερες διακοπές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κρήτη (φωτο+video)

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται για τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου στα...

Συλλυπητήρια από το ΥΠΕΞ για την τραγωδία στο Μαυροβούνιο

Βαθιά θλίψη για τα τραγικά γεγονότα στην Τσέτινα, στο...

Τα μπάνια του λαού δεν ισχύουν για την Πατριωτική Ένωση

Μπορεί παραδοσιακά ο Ιούλιος και ο Αύγουστος να θεωρούνται...