12.5 C
Serres

Οι συμβολισμοί και οι ιδέες πίσω από το «πρόσωπο» του COVID-19

Date:

Οι δημιουργοί της εικονογράφησης του COVID-19, με την οποία έχουμε εξοικειωθεί τόσο καιρό, εξήγησαν τι προσπάθησαν να πετύχουν καθώς και τους συβολολισμούς πίσω από το πρόσωπο του ιού.

 

 

Όπως κάθε ιός έτσι και ο SARS-CoV-2 είναι αόρατος στο ανθρώπινο μάτι. Όπως αποκαλείται από τους ηγέτες πολλών χωρών είναι ένας αόρατος εχθρός. Γι΄αυτό, άλλωστε, προκαλεί μεγαλύτερο φόβο στους ανθρώπους σε σχέση με άλλους εχθρούς. Ακόμα και ο ιός, όμως, έχει κάποια μορφή. Γι΄αυτό το λόγο, το Κέντρo Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανέθεσε την εικονογράφηση του, τον Ιανουάριο του 2020, στους φαρμακευτικούς εικονογράφους, Νταν Χίγκινς και Αλίσα Έκερτ. Έτσι, ο νέος κορονοϊός απέκτησε το πρόσωπο με τον οποίο το συναντάμε καθημερινά στις τηλεοράσεις μας, σε διαδικτυακά άρθρα και όχι μόνο.

Για την αναπαράσταση του, οι εικονογράφοι ξεκίνησαν από τη μελέτη της δομής του ιού και συμβουλεύτηκαν ειδικούς από το εργαστήριο του CDC. Αμέσως μετά στράφηκαν στην Protein Data Bank που βρίσκεται στο διαδίκτυο. Πρόκειται για μία βάση δεδομένων που απεικονίζει σε τρισδιάστατη μορφή μεγάλα βιολογικά μόρια, όπως πρωτεΐνες και νουκλεϊκά οξέα. Έτσι, αξιοποιώντας τα απαραίτητα δεδομένα έχτισαν την ιογενή δομή σε 3D περιβάλλον. Χρησιμοποιώντας τρισδιάστατο υλικό, δοκίμασαν διαφορετικό φωτισμό, υλικά και χρώματα. Αφού έκαναν την τελική επιλογή πρόσφεραν στην εικονογράφηση ένα τελικό γυάλισμα. Μετά την τελική έγκριση από το CDC, η εικόνα κυκλοφόρησε δημοσίως. Η διαδικασία αυτή διήρκεσε μία εβδομάδα.

 

Κάτω δεξιά με την πράσινη μπλούζα βρίσκεται η Αλίσα Έκερτ ενώ στο πίσω μέρος με την ασπρόμαυρη μπλούζα Polo είναι ο Νταν Χίγκινς

Οι κόκκινες ακίδες στην εικόνα αναπαριστούν τις πρωτεΐνες που επιτρέπουν στον ιό να προσαρτηθεί στα ανθρώπινα κύτταρα.


Σύμφωνα με την Έκερτ και τον Χίγκινς η επιλογή των χρωμάτων δεν ήταν τυχαία. Στόχος ήταν να επικοινωνήσουν τη βαρύτητα της κατάστασης στο κοινό. «Δε θέλαμε να είναι πολύ παιχνιδιάρικο αλλά ούτε πολύ τρομακτικό. Επίσης, θέλαμε η δομή να είναι ρεαλιστική» ανέφερε η Αλίσα Έκερτ.

Παράλληλα, επιχείρησαν να διασφαλίσουν ότι το κοινό θα καταλάβει ότι ο νέος κορονοϊός θα έχει παγκόσμιο αντίκτυπο. Με λίγα λόγια έπρεπε να το ζωντανέψουν.«Η δημιουργία του με εικόνες από τη ζωή κάνουν το θεατή να πλησιάζει κοντά στο να αγγίξει την εικονογράφηση και την καθιστά πιο ρεαλιστική. Είναι ένας τρόπος να πάρεις κάτι περίπλοκο και να το μετατρέψεις σε πιο χειροπιαστό. Δώσαμε ένα πρόσωπο στον ιό» συμφώνησαν οι δύο εικονογράφοι.

 

Πηγή news4health.gr

ΥγείαΚορονοϊόςΟι συμβολισμοί και οι ιδέες πίσω από το «πρόσωπο» του COVID-19

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Καρκινογόνα χημικά κρύβονται σε μαγειρικά σκεύη, είδη μακιγιάζ και προϊόντα περιποίησης

Οι υπερφθοροαλκυλιωμένες ουσίες κρύβονται στα μαγειρικά σκεύη, το μακιγιάζ...

«Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω» 2023: Δωρεάν εκπαιδευτικά webinars για τον καρκίνο του μαστού

Μάρτιος – Νοέμβριος 2023, επιλεγμένες Τετάρτες Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών...

Την Παρασκευή η λαϊκή αγορά της Νιγρίτας λόγω της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου

Από τον Δήμο Βισαλτίας ανακοινώνεται ότι η λαϊκή αγορά...

Ποια φρούτα και λαχανικά έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε χημικά και φυτοφάρμακα

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα δοκιμών σε 46.569 δείγματα 46...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα