13.1 C
Serres

Οικονομία Βόρειας Ελλάδας: think small first (μέρος 1ο)

Date:

Τα έργα που σχεδιάζονται στη Θεσσαλονίκη, σε συνδυασμό με αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη, αναδεικνύουν σταδιακά τις παραγωγικές δυνατότητες της πόλης και θα επηρεάσουν σημαντικά την προοπτική της οικονομίας της Κεντρικής Μακεδονίας.

Παρά την αρνητική συγκυρία που διαμορφώνεται εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, βρίσκονται σε εξέλιξη κομβικά αναπτυξιακά έργα που αναμένεται να τοποθετήσουν τη Θεσσαλονίκη στον παγκόσμιο χάρτη των επενδύσεων. Συγκεκριμένα:

  • Η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης θα δώσει τη δυνατότητα διεθνούς προβολής εταιρειών και προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Η σύνδεση του λιμένα της Θεσσαλονίκης με την ΠΑΘΕ, την Εγνατία και το σιδηρόδρομο καθιερώνει το λιμάνι ως βασική πύλη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και οδηγεί στην αναβάθμιση των μεταφορών. 
  • Η επέκταση του 6ου προβλήτα θα επιτρέψει την σημαντική αύξηση των εμπορευματοκιβωτίων με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία.
  • Η κατασκευή της ανατολικής περιφερειακής οδού «Flyover» θα διευκολύνει τη σύνδεση με τη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου.
  • Η κατασκευή του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς «ThessINTEC» θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων μέσα από τη σύζευξη έρευνας και παραγωγής. 
  • Η δημιουργία του κέντρου τεχνητής νοημοσύνης της Pfizer.
  • Η δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας και Ανάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco.
  • Το Κέντρο Ερευνών της Deloitte Ελλάδος στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης.

Η Θεσσαλονίκη αναβαθμίζεται παραγωγικά και οικονομικά ενώ η δυναμική της θα «τραβήξεις προς τα επάνω» την Κεντρική Μακεδονία και την ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, οι αναπτυξιακές πολιτικές που διαμορφώνονται θα πρέπει να λάβουν υπόψη την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της βορειοελλαδίτικης οικονομίας. Ενός οικονομικού συστήματος όπου κυριαρχούν οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η συνοχή και η ανάπτυξη της οικονομίας της Βόρειας Ελλάδας «περνάει» μέσα από την παραγωγική βάση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ). Η διαμόρφωση μιας “think small first” οικονομικής πολιτικής είναι το κλειδί για την μεγέθυνση αυτών των επιχειρήσεων. Οι ΜμΕ συνιστούν βασικούς πυλώνες της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης. Οι ΜμΕ αποτελούν παραδοσιακά τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας  -όπως λέγεται συχνά- και ως εκ τούτου η επιχειρηματική τους μεγέθυνση θα συμβάλλει στην αύξηση του ΑΕΠ. Σε επίπεδο Ευρώπης, υπολογίζεται ότι δραστηριοποιούνται 25 εκατομμύρια ΜμΕ. Το 93% των επιχειρήσεων αυτών είναι πολύ μικρές. Ταυτόχρονα, η συμβολή των ΜμΕ στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας είναι μεγάλη, δεδομένου ότι 97 εκατομμύρια σχεδόν άνθρωποι απασχολούνται σε αυτές. Το ύψος της προστιθέμενης αξίας που παράγεται από τις ΜμΕ στην ευρωπαϊκή οικονομία υπολογίζεται σε 4,35 δις ευρώ.








του Κωνσταντίνου Μουτσιάνα
Διδάκτορα Οικονομικών Επιστημών Α.Π.Θ.
Lecturer in Finance – CITY College, University of York Europe Campus

ΟικονομίαΟικονομία Βόρειας Ελλάδας: think small first (μέρος 1ο)

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις»: Καλύπτεται η δαπάνη Σύμβουλου Υποστήριξης Αίτησης

Δαπάνη Σύμβουλου Υποστήριξης Αίτησης καλύπτεται, στο πλαίσιο του προγράμματος:...

Επέκταση δικτύου διανομής φυσικού αερίου στα Γιαννιτσά

Η Ελληνική Εταιρεία Διανομής Αερίων Enaon EDA ενημερώνει ότι...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα