Όλες οι αλλαγές στη στρατιωτική θητεία και τον εξοπλισμό των Ενόπλων ΔυνάμεωνΜια σειρά παρεμβάσεων προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ενισχυθεί η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

 

Οι βασικοί άξονες είναι μεταξύ άλλων η επαναξιολόγηση της στρατιωτικής θητείας, η ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας, η πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών και η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας ώστε να επιταχυνθούν σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα.

Μιλώντας από το Βελλίδειο, στο πλαίσιο της ΔΕΘ-Hellexpo 2020, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τις έξι παρεμβάσεις «ρωμαλέο πρόγραμμα που θα γίνει εθνική ασπίδα», αλλά ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε κινήσεις με αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο που εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας».

Οι εξαγγελίες συνοδεύτηκαν από το μήνυμα του Πρωθυπουργού προς την Τουρκία:

 


«Η Άγκυρα προσθέτει πλέον στις προκλήσεις του Αιγαίου και τη ναρκοθέτηση της ειρήνης σε όλη τη Μεσόγειο. Απειλεί τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης και υπονομεύει την ασφάλεια σε ένα ευαίσθητο σταυροδρόμι τριών ηπείρων». τόνισε πως «στις απειλές και τα συνθήματα η Ελλάδα αντιπαρατάσσει λογική κι επιχειρήματα».

«Ήρθε η ώρα να ενισχύσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις ως παρακαταθήκη για την ασφάλεια της χώρας, αλλά και ως ύψιστη υποχρέωση στους Έλληνες που θα επωμιστούν το κόστος. Είναι το τίμημα της θέσης μας στο χάρτη», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχει γίνει γνωστό ότι μένουν οι υπογραφές για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας που προβλέπει προμήθεια με διαδικασία εξπρές, 12 μεταχειρισμένων γαλλικών μαχητικών και 8 καινούριων Ραφάλ.

Οι έξι άμεσες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της άμυνας:

 

18 γαλλικά αεροσκάφη Ραφάλ με ταυτόχρονη αντικατάσταση των Μιράζ ενισχύουν την αποτρεπτική ισχύ
Το Πολεμικό Ναυτικό εκκινεί τις διαδικασίες για την ένταξη στον στόλο του 4 νέων Φρεγατών Πολλαπλού Ρόλου. Παράλληλα, εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει 4 Φρεγάτες ΜΕΚΟ, που ήδη διαθέτει.Τα νέα σκάφη θα πλαισιωθούν, επίσης, από 4 ναυτικά ελικόπτερα ROMEO. Τα πιο «αξιόμαχα» στον κόσμο.

Εμπλουτίζεται το οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας, του Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς εξασφαλίζονται:

Νέα αντιαρματικά όπλα για τον Στρατό Ξηράς. Νέες τορπίλες βαρέως τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό, νέοι κατευθυνόμενοι πύραυλοι για την Πολεμική μας Αεροπορία.
Το δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων ανανεώνεται με πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών
Επαναξιολογείται όλο το πλαίσιο της θητείας και εκπαίδευσης ώστε οι νέοι «να αποκτούν δωρεάν -τονίζω- δωρεάν πιστοποιημένες δεξιότητες. Με άλλα λόγια, επαγγελματικά εφόδια για την πολιτική τους ζωή, όσο θα υπηρετούν τη στρατιωτική»
Ενεργοποιείται η αμυντική βιομηχανία. Ήδη, στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, αμερικανικά κεφάλαια επενδύουν στον εκσυγχρονισμό τους. Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά σύντομα εισέρχεται στρατηγικός επενδυτής, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας. Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία, έπεται το αμέσως επόμενο διάστημα επίκειται η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΕΛΒΟ. Και αναδιοργανώνεται η ΕΑΒ, ώστε να μετατραπεί σε κέντρο συντήρησης αεροσκαφών για την ευρύτερη περιοχή.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύουν την ψηφιακή τους λειτουργία τη θωράκιση από κυβερνοεπιθέσεις.

 

Πηγή ert.gr

Views: 3

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *