5.9 C
Serres

Ομιλία Χατζηβασιλείου στην πρεσβεία των ΗΠΑ για τα 75 χρόνια από το Σχέδιο Μάρσαλ – «Οι χώρες μας συνδέονται με κοινές αξίες»

Date:

«Η συμμαχία μας είναι μια συνεργασία που διαρκεί στο χρόνο», δήλωσε σε ομιλία του ο Βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Βουλής στην εκδήλωση της αμερικανικής πρεσβείας για την 75η επέτειο του Δόγματος Τρούμαν και του Σχεδίου Μάρσαλ.

Με φόντο το άγαλμα του Τζορτζ Μάρσαλ, το οποίο κοσμεί τον υπαίθριο χώρο της πρεσβείας στο κέντρο της Αθήνας, ο Σερραίος βουλευτής υπογράμμισε τη σημασία του Δόγματος Τρούμαν και του Σχεδίου Μάρσαλ για την μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ευρώπης και της Ελλάδας. Όπως ανέφερε, «το Σχέδιο διέθεσε περισσότερο από το 10% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού των ΗΠΑ εκείνη την εποχή και ανήλθε σε σχεδόν 3% του ΑΕΠ των ΗΠΑ. Ήρθε σε μια εποχή που η μεταπολεμική Ευρώπη αντιμετώπιζε μεγάλες προκλήσεις. Φτώχεια, πείνα, κακουχίες και κατεστραμμένες υποδομές ήταν κοινός τόπος σε όλη την Ευρώπη». Περαιτέρω, ο κ. Χατζηβασιλείου εστίασε στον θετικό αντίκτυπο του Σχεδίου Μάρσαλ στη χώρα μας: «Η Ελλάδα, ένας ιστορικός σύμμαχος των ΗΠΑ, επωφελήθηκε με σχεδόν 2 δισ. δολάρια από αυτό το πρόγραμμα. Ένα τεράστιο ποσό για την εποχή που ισοδυναμούσε με το τετραπλάσιο του προπολεμικού ετήσιου εθνικού εισοδήματος», σημείωσε.

Ομιλία Χατζηβασιλείου στην πρεσβεία των ΗΠΑ για τα 75 χρόνια από το Σχέδιο Μάρσαλ - «Οι χώρες μας συνδέονται με κοινές αξίες»

Στην συνέχεια, ο κ. Χατζηβασιλείου υπογράμμισε την ζωτική σημασία του Δόγματος Τρούμαν για να ξεφύγει η Ελλάδα από τη σκιά του ολοκληρωτικού κομμουνισμού. Όπως ανέφερε, «εγγυήθηκε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Και ακόμα παραμένουμε στην σωστή πλευρά, καθώς η απόφαση της χώρας μας να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική εισβολή βασίζεται στις μακροχρόνιες αρχές και αξίες μας».


Ο Σερραίος βουλευτής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, όπου και τον συνόδευε: «Οι κοινές αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου βρίσκονται στον πυρήνα της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Η συμμαχία μας είναι ισχυρή, παραγωγική και αξιόπιστη. Είναι μια συνεργασία που διαρκεί στο χρόνο», δήλωσε. Στο τέλος, ο κ. Χατζηβασιλείου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τις ΗΠΑ για τον δύσκολο ρόλο που ανέλαβαν «και για την γενναιοδωρία με την οποία συνέβαλαν στη διάσωση της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, διασφαλίζοντας την ειρήνη και την ευημερία για τις επόμενες δεκαετίες».

Στην εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα του Αμερικανού πρέσβη Τζόρτζ Τσούνις, συμμετείχαν επίσης ο γερουσιαστής του Ροντ Άιλαντ και πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού Λου Ραπτάκης, εκπρόσωποι της AHEPA και της ομογένειας σε ΗΠΑ και Αυστραλία, καθώς και της Αμερικανικής Λεγεώνας. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Μάρσαλ.

ΣέρρεςΟμιλία Χατζηβασιλείου στην πρεσβεία των ΗΠΑ για τα 75 χρόνια από το...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Μικρασιατικό γλέντι από την Αδελφότητα Μικρασιατών νομού Σερρών

Με Μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κοπή της Βασιλόπιτας της...

Π.Καρίπογλου: ”Η Υποψηφιότητα μου σηματοδοτεί την ανάταση του ΠΑΣΟΚ αλλά και του τόπου μας”

Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής μετά από...

Τζαμάλα: Του χρόνου ξανά το ηπειρώτικο έθιμο στις Σέρρες;

Το έθιμο της «Τζαμάλας», είναι μια εκδήλωση που...

Κωστοπούλειος Στέγη: Τελέστηκε το ετήσιο Μνημόσυνο στη μνήμη των Ευεργετών, Δωρητών και Τροφίμων

Τελέστηκε σήμερα το πρωί το ετήσιο Μνημόσυνο στον Ιερό...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα