Προκλητικός εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τόνισε ότι το τουρκικό ερευνητικό επέστρεψε στην Αν. Μεσόγειο, μετά από τις απαιτούμενες ενέργειες συντήρησης.
 
 
Ο τούρκος Πρόεδρος κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο υπουργικό συμβούλιο εκτόξευσε απειλές προς την Ελλάδα, λέγοντας ότι θα συνεχίσει η Τουρκία να δίνει τις απαντήσεις που πρέπει σε Ελλάδα και Κύπρο, οι οποίες δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους.
Προκλητικές ήταν και οι δηλώσεις του τούρκου Υπουργού Ενέργειας. Όπως δήλωσε νωρίτερα: «Το Oruc Reis έφτασε στην περιοχή που θα κάνει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι έρευνες ξεκίνησαν την Τρίτη και σήμερα αρχίζουμε και λαμβάνουμε ήδη τις πρώτες ενδείξεις.
Οι δηλώσεις του Ντονμέζ έγιναν στο διεθνές συνέδριο “ICCI 2020 – 26th International Energy and Environment Fair and Conference”.

Πέτσας: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΙ δήλωνε: «Πρόκειται για σοβαρότατη κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας». Πρόσθεσε ότι «μόνο αν αποσυρθεί το Oruc Reis θα ξαναρχίσει ο διάλογος».
Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση θα θέσει θέμα κυρώσεων στην Σύνοδο Κορυφής.

«Προσπαθούν να κλιμακώσουν την ένταση»

Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι η Ελλάδα με την πλάτη της Ευρώπης θα προσπαθήσει να μετατρέψει την επιστροφή του Ορούτς Ρέις στη Μεσόγειο σε αφορμή ώστε να κλιμακώσει την ένταση, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ ατην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.
«Εκείνοι θα μετατρέψουν (την επιστροφή του Ορούτς Ρέις στη Μεσόγειο) σε αφορμή για κλιμάκωση της έντασης. Θα προσπαθήσουν να κλιμακώσουν την ένταση, αλλά, κατ’ εμάς εφόσον υπάρχει ένας χάρτης, που ονομάζεται χάρτης της Σεβίλλης, δεν έχει καμία νομιμότητα. Και δεδομένου ότι οι έρευνες του Ορούτς Ρέις διενεργούνται στην περιοχή της υφαλοκρηπίδας μας, κοντά μας, δεν υπάρχει κανένας λόγος αντίδρασης σε αυτό», ισχυρίστηκε ο Ιμπραχίμ Καλίν.

Οι κυρώσεις δεν θα έχουν αποτέλεσμα

Στο ερώτημα αν η διπλωματία αυτή τη στιγμή έχει «κολλήσει» ο Ιμπραχίμ Καλίν απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι «ο δρόμος της διπλωματίας είναι ανοιχτός». Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν υποστήριξε ότι η Ευρώπη γνωρίζει και η ίδια ότι οι αξιώσεις της Ελλάδας είναι μαξιμαλιστικές και άδικες και ότι η προσπάθεια να στριμώξει την Τουρκία στη γωνία δημιουργώντας πολιτική ένταση, είναι μάταιη.
«Αν νομίζετε ότι δημιουργώντας πολιτική ένταση, θα στριμώξετε την Τουρκία στη γωνία είναι μάταιη η προσπάθειά σας. Αν σκέφτεστε ότι θα απειλήσετε την Τουρκία με κυρώσεις ή ότι μπορείτε να εκβιάσετε την Τουρκία, και πάλι θα είναι μάταιη η προσπάθεια. Εξάλλου, ο Τούρκος πρόεδρος το έχει πει πολλές φορές. «Σας προκαλώ», έχει πει. Φέρτε τις κυρώσεις που λέτε, τί θα μας κάνετε; Θα επιβάλλετε κυρώσεις στις ενεργειακές μας εταιρείες, στους μηχανικούς μας. Ορίστε επιβάλετέ τες. Ποιος θα ζημιωθεί εδώ; Από αυτή τη στρατηγική ένταση ποιος θα κάνει πίσω; Ποιο πρόβλημα θα λύσει; Ούτε την Ευρώπη ούτε την Ελλάδα θα ωφελήσει», είπε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας συστήνοντας στην Ελλάδα να αποκτήσει μία πιο εποικοδομητική στάση, καταλογίζοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη «λάθος» που ενέπλεξε σε ένα διμερές ζήτημα –κατά τον Καλίν- την ΕΕ.

Views: 24