Η φράση ”Ω Προβίστα πρώην χώρα, τι γαιδούρια βγάζεις τώρα”, ειπώθηκε το 1950 από έναν κάτοικο της περιοχής του Ροδολίβους, τον γνωστό” Ζουρλομίχο” [Μιχαήλ Μιχάλογλου],

 

όταν ενώ μιλούσε, όπως συνήθιζε, στην πλατεία της Παλαιοκώμης κάποια φορά, δίψασε και ζήτησε νερό για να ξεδιψάσει.

 

Τότε κάποιος του πρόσφερε ένα ποτήρι με το κάτουρό του αντί για νερό και ο γραφικός ”Ζουρλομίχος” το σήκωσε προς τον κόσμο και αναφώναξε το ”Ω Προβίστα πρώην χώρα τι γαϊδούρια βγάζεις τώρα”

 

Ποιος ήταν ο Μιχαήλ Μιχάλογλου ο ”Ζουρλομίχος”..

 


Μιχαήλ Μιχάλογλου

Έζησε στό Ροδολίβος στην γειτονιά του καπνομάγαζου ‘’στάντερ’’ δίπλα στο σπίτι Σούρλα. Τον θυμόμαστε κάποιοι από εμάς μέχρι 30 χρόνια [;] περίπου πριν, μικρά παιδάκια τότε εμείς, να τον κοροϊδεύουν τα παιδιά και οι μεγάλοι και να είναι ο ‘’τρελός του χωριού’’!

Κάποιοι μάλιστα τον κτυπούσαν κιόλας! Τον θυμόμαστε κατά καιρούς στο σπίτι προς την Παναγία, επάνω από του Γούσιου, στο σπίτι μετά που ήταν της εκκλησίας, πρώην κομμωτήριο Βάσως Μερτζανάκη-δίπλα,να ξεπροβάλλει σαν αγρίμι φοβισμένο το κεφάλι του, να βλέπει και να ξανακρύβεται.

Έβγαζε λόγους σε πλατείες, καφενεία και αλλού, λέγοντας χαρακτηριστικά κάποια μέρα με βροχή από την ταράτσα του σπιτιού Κιορπέ στην κάτω πλατεία στον κόσμο από κάτω ‘’εσείς είστε οι τρελοί πού με ακούτε και όχι εγώ’’, μια φράση του πού έμεινε!

Ανέβαινε στο καφενείο στην καρέκλα επάνω και έβγαζε λόγους πολιτικούς,φορώντας σχεδόν πάντα μια μακριά κόκκινη γραβάτα. Τελευταία τον φιλοξενούσε η εκκλησία και τον φρόντιζε σε ένα μικρό αποθηκάκι-σπιτάκι στην Παναγία δίπλα στην σημερινή ταβέρνα.

Ασχολιόταν με τα της εκκλησίας,στην επιτροπή κλπ

Σύμφωνα με πληροφορίες μεγαλύτερων είχε γνώσεις πολλές, ήταν δε παρεξηγημένος γι αυτό και για τα αριστερά για την εποχή του φρονήματα, γι΄αυτό δεδομένης ίσως και μιας προδιάθεσης πού είχε, το χωριό τον αποτέλειωσε τότε, τον γραφικοποίησε….τον τρέλανε εντελώς.

Πιθανόν, ίσως η περίπτωση αυτή του σχετικά μορφωμένου, αριστερού της εποχής, ευαίσθητου ανθρώπου, παρεξηγημένου,μόνου στη ζωή, να προσομοιάζει με αυτή του Παναγιώτη Συνάδου σε κάποια σημεία !
Hταν ο γνωστός σε όλους μας ‘’Ζουρλομίχος’’….!!!!

πηγή ”ευτοπία Ροδολίβους”

Ακολουθήστε το epiloges.tv στο Google News και δείτε όλες τις
τελευταίες Ειδήσεις από τις Σέρρες, την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Views: 638