19.1 C
Serres

Ουκρανία: Πιθανόν να ζητήσει νέο δάνειο 5 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ

Date:

Η εξασφάλιση ενός νέου δανείου 5 δισ.δολαρίων από το ΔΝΤ θα βοηθήσει να πάρουν τις διαβεβαιώσεις που θέλουν οι άλλοι πιστωτές της Ουκρανίας ότι η μακροοικονομική κατάσταση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας είναι υπό έλεγχο, δήλωσε την Παρασκευή στο Reuters ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η νέα χρηματοδότηση από το ΔΝΤ για περίπου 18 μήνες μπορεί να χρησιμεύσει ως «άγκυρα» για ένα μεγαλύτερο πακέτο 15-20 δισ. δολαρίων για να βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή, δήλωσε ο Όλεγκ Ουστένκο.

Τόνισε ότι οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ήταν σε επαφή με το ΔΝΤ σχετικά με το πιθανό αίτημα, προσθέτοντας ότι ο στόχος πρέπει να είναι «να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Τα σχόλια του Ουστένκο ήρθαν λίγες εβδομάδες αφότου ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ουκρανίας, Kίριλο Σεβτσένκο, είπε στο Reuters ότι ζητάει έως και 20 δισ. δολάρια από το ΔΝΤ σε δύο ή τρία χρόνια, ένα ποσό που θα βάλει τη χώρα πολύ πάνω από το «έκτακτο όριο πρόσβασης».

Το μεγάλο μέγεθος αυτού του αιτήματος είχε πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις στο ΔΝΤ, επειδή θα έθετε επίσης ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους της Ουκρανίας.

Το αναθεωρημένο σχέδιο θα βασιστεί σε ένα πακέτο χρηματοδότησης που συμφωνήθηκε το 2015, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία, το οποίο περιελάμβανε χρηματοδότηση 17,5 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ, αλλά συνέβαλε στη χορήγηση συνολικής χρηματοδότησης ύψους 40 δισ. δολαρίων.

«Ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ 5 δισ.δολαρίων θα ήταν σύμφωνο με τα προηγούμενα επίπεδα χρηματοδότησης και θα μπορούσε να είναι καταλύτης για χρηματοδότηση από άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, του Υπουργείου Οικονομικών και άλλων χωρών», είπε ο Ουστένκο στο Reuters.


Η Ουκρανία προσπαθεί να συγκεντρώσει πόρους για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις ενέργειας, τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Επίσης, αντιμετωπίζει οικονομική συρρίκνωση 35%-45% το 2022 και μηνιαίο δημοσιονομικό έλλειμμα 5 δισ. δολαρίων, με μόνο το ένα τρίτο περίπου των 29 δισ.δολαρίων σε δεσμεύσεις δυτικής βοήθειας να έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής, λένε οικονομολόγοι.

Αυτή την εβδομάδα, οι πιστωτές της Ουκρανίας στο εξωτερικό υποστήριξαν το αίτημά της για διετές πάγωμα των πληρωμών σε διεθνή ομόλογα σχεδόν 20 δισ. δολαρίων, αλλά η Ουκρανία πρέπει να καταβάλει ακόμη 635 εκατ.δολάρια σε πληρωμές κεφαλαίου σε προηγούμενα δάνεια του ΔΝΤ από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ο Ουστένκο είπε ότι η Ουκρανία ελπίζει να προχωρήσει γρήγορα στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ με στόχο την επίτευξη μιας προκαταρκτικής συμφωνίας πριν από την καταβολή αυτών των πληρωμών.

Πηγή ΑΠΕ

ΚόσμοςΟυκρανία: Πιθανόν να ζητήσει νέο δάνειο 5 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Τουρκία: Στα βήματα του Ομήρου, στην αρχαία Τροία και στον Δούρειο ίππο του… Χόλιγουντ!

Αποτέλεσε το πεδίο των μαχών που περιγράφεται στην Ομηρική Ιλιάδα, με τον πόλεμο να πυροδοτείται με την αρπαγή της βασίλισσας της Σπάρτης Ωραίας Ελένης από τον γιο του βασιλιά της Τροίας Πάρη.

Εμβόλιο για τον κορωνοϊό: Η Ελβετία θα καταστρέψει 10 εκατ. δόσεις του σκευάσματος της Moderna

Οι αρχές της Ελβετίας είναι αναγκασμένες να προχωρήσουν στην...

Εκλογές στην Ιταλία: 51 εκατ. πολίτες καλούνται να προσέλθουν σήμερα στις κάλπες

Εκλογές στην Ιταλία- Από τις 7 σήμερα το πρωί (τοπική ώρα - 08:00 ώρα Ελλάδας), μέχρι τις 11 το βράδυ (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος) καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες 50.869.304 Ιταλοί, για να ανανεώσουν τη σύνθεση του κοινοβουλίου της χώρας.

Κατάσταση μερικής έκτακτης ανάγκης στα βουλγαροτουρκικά σύνορα λόγω μεταναστευτικών ροών

Σε κατάσταση “ μερικής έκτακτης ανάγκης” λόγω της αυξημένης...

Μοίρασε τη δημοσίευση:
Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα