8.9 C
Serres

Παγίδα έξτρα φόρου οι χάρτινες αποδείξεις

Date:

Κίνδυνο να πληρώσουν έξτρα φόρο εισοδήματος αντιμετωπίζουν χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι δεν έχουν συγκεντρώσει χάρτινες αποδείξεις το 2019, ενώ την ίδια ώρα σχεδιάζονται φορολογικά κίνητρα για αποδείξεις από όσους συνήθως δεν… κόβουν με έκπτωση 30% για επαγγέλματα «υψηλής φοροδιαφυγής».

 

 

Κίνδυνος υπερφορολόγησηςγια φορολογούμενους οι οποίοι εξαιρούνται από την υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Είναι όσοι εξαιρούνται από την υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων με πιστωτικές, χρεωστικές κάρτες, web banking κ.ά. αλλά υποχρεούνται να έχουν κρατήσει αποδείξεις σε χάρτινη μορφή.

Αλλιώς, χάνουν το αφορολόγητο των 8.636 – 9.545 ευρώ για το έτος 2019 και βαρύνονται με φόρο 22% επί των αποδείξεων που δεν συγκέντρωσαν.

 

Σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, πέρυσι χιλιάδες ήταν οι φορολογούμενοι που πλήρωσαν επιπλέον φόρο 22%, επειδή δεν είχαν συγκεντρώσει τις απαραίτητες αποδείξεις αγορών.

Οι μισθωτοί πλήρωσαν περισσότερο φόρο εισοδήματος κατά 16,9 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνταξιούχοι επιβαρύνθηκαν με πρόσθετο φόρο ύψους 9,5 εκατ. ευρώ. Οι αγρότες πλήρωσαν επιπλέον 1,9 εκατ. ευρώ, 4,24 εκατ. ευρώ, ενώ πλήρωσαν και οι εισοδηματίες που δεν κάλυψαν το αφορολόγητο όριο με αποδείξεις.

Ποιοι εξαιρούνται από τις ηλεκτρονικές πληρωμές

Οι φορολογούμενοι που εξαιρούνται από τις ηλεκτρονικές πληρωμές, αλλά υποχρεούνται να συγκεντρώνουν χάρτινες αποδείξεις είναι οι ακόλουθες κατηγορίες:

 

οι ηλικίας 70 ετών και άνω,
άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω,
όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση,
οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα,
οι δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή,
οι ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων,
όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων,
οι φορολογούμενοι που δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο (από ακίνητα, τόκους καταθέσεων κ.λπ.) ή και από υπεραξία μεταβίβασης
κεφαλαίου και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ,
οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ,
οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ),
οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία και
οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).

Οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να καλύπτουν τα ανάλογα ποσοστά επί του πραγματικού ή του τεκμαρτού εισοδήματος, με χάρτινες αποδείξεις και να συμπληρώσουν τα ποσά στους αντίστοιχους κωδικούς του Ε1.

Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων γίνονται έλεγχοι και μπορεί να τους ζητηθούν από την εφορία η προσκόμιση των αποδείξεων. Τα ποσά των αποδείξεων είναι:

 

10% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος έως τις 10.000 ευρώ
15% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 10.001 έως τα 30.000 ευρώ
20% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος πάνω από τα 30.000 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι των περιπτώσεων αυτών οφείλουν να έχουν συγκεντρώσει αποδείξεις, όχι επί του πραγματικού εισοδήματος του έτους 2019 αλλά επί του τεκμαρτού εισοδήματος, το οποίο θα προκύπτει γι’ αυτούς με βάση το ελάχιστο τεκμήριο των 3.000 ευρώ και με την προσθήκη του τεκμηρίου διαβίωσης για την κύρια κατοικία και του τεκμηρίου διαβίωσης τυχόν υπάρχοντος Ι.Χ. αυτοκινήτου.

Φορολογικά κίνητρα για αποδείξεις – Ποιοι θα έχουν έκπτωση 30%

Λίστα με τους επαγγελματίες που αποφεύγουν τις e-συναλλαγές σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Στο στόχαστρο γιατροί, καθηγητές, δικηγόροι, συνεργεία αυτοκινήτων κ.α.. ενώ παράλληλα το ΥΠΟΙΚ προωθεί την έκπτωση κατά 30% από το φορολογητέο εισόδημα των δαπανών σε συγκεκριμένες δραστηριότητες υψηλής φοροδιαφυγής με στόχο να τονωθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», το οικονομικό επιτελείο έχει ζητήσει από τα πιστωτικά ιδρύματα λίστα με τις συναλλαγές που πραγματοποιούν οι πολίτες ανά επαγγελματικό κλάδο. Τα επαγγέλματα που θα διαπιστωθεί ότι δεν βρίσκονται στη λίστα των ηλεκτρονικών συναλλαγών, κάτι που σημαίνει ότι οι πληρωμές γίνονται με μετρητά και ενδεχομένως χωρίς απόδειξη, θα ενταχθούν στις δαπάνες που θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα.

Με αυτό τον τρόπο, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να πείσει τους φορολογούμενους να ζητούν απόδειξη από κλάδους όπως οι γιατροί, οι μηχανικοί, οι καθηγητές, οι οικονομολόγοι και οι σύμβουλοι επιχειρήσεων, οι λογιστές και οι δικηγόροι, τα συνεργεία αυτοκινήτων κ.λπ.. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που κάποιος πολίτης πραγματοποιήσει δαπάνη μέσω κάρτας ύψους 1.500 ευρώ σε συνεργείο αυτοκινήτου, ποσό ύψους 450 ευρώ θα μειώσει το φορολογητέο εισόδημα.

 

Από την έκπτωση θα εξαιρεθούν τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.λπ.) καθώς ήδη γι’ αυτές τις κατηγορίες ισχύει έκπτωση 40% από τον τελικό φόρο. Θα εξαιρεθούν και οι δαπάνες στην εστίαση, παρά το γεγονός ότι ο κλάδος είναι από τους πρωταγωνιστές της φοροδιαφυγής. Οι τελικές αποφάσεις τόσο για τα κίνητρα χρήσης πλαστικών καρτών όσο και για τη φορολοταρία αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες ημέρες.

 

Πηγή dikaiologitika.gr

ΟικονομίαΠαγίδα έξτρα φόρου οι χάρτινες αποδείξεις

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Καταθέσεις ιδιωτών: Νέα «βουτιά» 1,5 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο

Νέα μεγάλη «βουτιά» κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ έκαναν...

Eurobank: Διευκρινίσεις σχετικά με τα δάνεια της εταιρίας «ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ»

Ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί ότι ανέκτησε ποσοστό 75%...

Σε νέο ψηφιακό περιβάλλον η φορολογία με την διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS – Πώς θα λειτουργήσει

Η αντίστροφη μέτρηση για την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών...

Εξωδικαστικός: Ποιοι αποκλείονται και ποιοι όχι από «κούρεμα» και δόσεις

Τα νέα δεδομένα για τους δανειολήπτες «Νέα ήθη» για την...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα