- Διαφήμιση -

Παιδικοί σταθμοί – ΚΔΑΠ: Κινδυνεύουν να μείνουν εκτός 70.000 παιδιά τη νέα σχολική χρονιά

Παιδικοί σταθμοί - ΚΔΑΠ: Κινδυνεύουν να μείνουν εκτός 70.000 παιδιά τη νέα σχολική χρονιά

Εκτός της δωρεάν φιλοξενίας σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) κινδυνεύουν να μείνουν και την επόμενη σχολική χρονιά συνολικά 70.00 παιδιά, οδηγώντας σε απόγνωση τις οικογένειες τους που θα αναγκαστούν να αναζητήσουν μια ιδιωτική δομή.


Πέρυσι ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν ξεπέρασε τις 110.000 σε όλη τη χώρα, οι οποίες όμως μεταφράστηκαν σε περίπου 160.000 παιδιά, καθώς πολλές οικογένειες αιτήθηκαν δυο θέσεις για τα παιδιά τους. Πάντως, φέτος εκτιμάται ότι ο αριθμός των αιτήσεων θα είναι μεγαλύτερος, λόγω και της δύσκολης συγκυρίας που διαμόρφωσε η πανδημία για χιλιάδες γονείς.

Την ίδια ώρα το τοπίο είναι θολό, αφού παρότι κοντεύει να παρέλθει και ο Μάιος δεν έχει ακόμη παραδοθεί στην αυτοδιοίκηση το προσχέδιο της ΚΥΑ για τη νέα προκήρυξη και τις προϋποθέσεις που θέτει, αναφορικά με τις θέσεις που θα καλυφθούν, τους δικαιούχους voucher και το ύψος της χρηματοδότησης για τις δύο δομές που εντάσσονται στους δήμους.

Η ΚΕΔΕ για άλλη μια φορά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως αν στο νέο πρόγραμμα δεν αλλάξουν οι όροι, κυρίως όμως το σύστημα κατανομής των voucher και δεν αυξηθεί η χρηματοδότηση, τότε κινδυνεύουν να μείνουν εκτός παιδικών σταθμών πάνω από 10.000 παιδιά και άλλα 60.000 από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ).

Τα στοιχεία αυτά γνωστοποίησε στην συνεδρίαση του Δ.Σ της ΚΕΔΕ ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής του οργάνου, δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, λέγοντας πως «αν δεν αλλάξει το καθεστώς και η χρηματοδότηση παραμείνει καθηλωμένη, τότε θα βιώσουμε ένα ‘Βατερλώ΄ με χιλιάδες παιδιά να μένουν εκτός, οδηγώντας σε απόγνωση τις οικογένειες τους που βιώνουν τις συνέπειες και την υγειονομικής κρίσης».

Σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη κοντεύει να μπει ο Ιούνιος και δεν υπάρχει η παραμικρή πληροφόρηση από τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών και την Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) που υλοποιεί το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», για το τι θα ισχύσει για τη νέα χρονιά και πόσα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν μια δωρεάν θέση σε ένα παιδικό σταθμό ή τα ΚΔΑΠ.

Αναγκαία η ανακατανομή των voucher

“Αγκάθι” στη λειτουργία του προγράμματος αποτελεί η παροχή voucher σε οικογένειες που πληρούν τις προϋποθέσεις, κυρίως όμως η κατανομή τους σε περιοχές ανά τη χώρα. Όπως τόνισε ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, χιλιάδες παιδιά αποκλείονται από το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, παρότι οι οικογένειές τους πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις για να λάβουν το πολυπόθητο voucher, επειδή γίνεται με λάθος τρόπο η κατανομή των θέσεων. «Αυτό σημαίνει ότι δεν υπολογίστηκαν σωστά οι διαθέσιμες προσφερόμενες θέσεις. Για παράδειγμα στη Λήμνο ή στο Καστελόριζο, αλλά και σε άλλες ακριτικές περιοχές, μπορεί οι προσφερόμενες θέσεις να φτάνουν τις 20 ή 30 στους οικείους δημοτικούς ή ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα voucher που δίνονται να είναι περί τα 50 ή 80. Άρα οι υπόλοιπες που απομένουν δεν έχουν αντίκρισμα και πάνε χαμένες» υπογράμμισε ο κ. Δανιηλίδης και πρόσθεσε πως όταν σε αυτές τις περιοχές ως πολιτεία μοιράζεις 80 – 100 voucher τα οποία δεν υπάρχει δυνατότητα να καλυφθούν, γιατί δεν υπάρχουν προσφερόμενες θέσεις, αυτές θα μείνουν στον αέρα, στερώντας θέσεις σε άλλες περιοχές που υπάρχει μεγάλη ανάγκη.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας σε δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ πέρυσι είχαν διατεθεί 270 εκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχούσαν σε 155.000 θέσεις φιλοξενίας από τις οποίες όμως έμειναν αρκετές κενές καθώς δεν υπήρχε διαθεσιμότητα σε συγκεκριμένες περιοχές.

Πηγή makthes.gr

- Διαφήμιση -Ακολουθήστε το epiloges.tv στο Google News και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις Σέρρες, την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Exit mobile version