Η Παλαιοκώμη είναι χωριό του Δήμου Αμφίπολης στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. Είναι το μεγαλύτερο χωριό του δήμου Αμφίπολης από άποψη πληθυσμού, μετά το Ροδολίβος και τη Πρώτη.

 

Πρόκειται για παλιό οικισμό, το αρχαίο όνομα του οποίου ήταν πιθανότατα Δάτος.

Στα ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια ονομάζεται Πρέβιστα, όνομα πιθανόν με λατινική ρίζα.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας αναφέρεται ως Provishta και κατοικούνταν από 500 Έλληνες και 300 Τούρκους κονιάρους, δηλαδή με καταγωγή από το Ικόνιο, οι οποίοι έφυγαν με την ανταλλαγή των πληθυσμών.


Κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο πληθυσμός αποδεκατίζεται από τους Βούλγαρους, που πήραν ως ομήρους όλους τους Έλληνες άρρενες από 14 εως 60 ετών, από τους οποίους οι περισσότεροι δεν επέστρεψαν ζωντανοί, ενώ τα γυναικόπαιδα μαστίζονται από επιδημία χολέρας και τύφου.

Στο τέλος το χωριό καίγεται για να ξαναχτιστεί παραπλεύρως του παλιού οικισμού.

Ο πληθυσμός συμπληρώθηκε με ποντιακής καταγωγής πρόσφυγες από το Ακ Νταγ Μαντέν (σημ. Akdağmadeni) της κεντρικής Μικράς Ασίας και από την Ισπάρτα Πισιδίας, ενώ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εγκαταστάθηκαν πολλές οικογένειες Σαρακατσάνων.

Τέλος υπάρχουν και πολλές οικογένειες Λακκοβικιωτών, οι οποίοι κατοικούν εδώ μετά την εγκατάλειψη του χωριού τους, καθώς και άλλες, καταγόμενες από τη Χαλκιδική και κάποια νησιά.


 

Ακολουθήστε το epiloges.tv στο Google News και δείτε όλες τις
τελευταίες Ειδήσεις από τις Σέρρες, την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Views: 766