Παλάζης Γιώργος: Απίστευτη ταλαιπωρία από κατασχέσεις εις χείρας τραπεζών σε βάρος των πολιτών

Του Γιώργου Παλάζη, Δικηγόρου, Γραμματέα Δικαιοσύνη Νέας Δεξιάς

 

Κεντρικο

Αλματώδης είναι η αύξηση των κατασχετηρίων χρηματικών απαιτήσεων εις χείρας των τραπεζικών ιδρυμάτων, σε βάρος των καταθετών,

 

από φυσικά ή νομικά πρόσωπα και κυρίως για απαιτήσεις του Δημοσίου και ασφαλιστικών φορέων οι οποίες σε καθημερινή βάση αγγίζουν τις 711 από τα δικαστικά τμήματα των εφοριών σε όσους χρωστούν ποσά άνω των 500 ευρώ .

 Γίνεται αντιληπτό ότι στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύει η χώρα μας, οι πολίτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις εξοντωτικές φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις τους και σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, ο επισπεύδων δανειστής (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) μπορεί να επιβάλει κατάσχεση εις χείρας των τραπεζών, σε βάρος του οφειλέτη και μάλιστα επιτρέπονται οι πολλαπλές κατασχέσεις, εις χείρας όλων των τραπεζών, σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση του ΚΠολΔ.
Η ταλαιπωρία που υφίσταται κάθε καταθέτης-οφειλέτης είναι απερίγραπτη. Και αυτό διότι, αν οφείλει κάποιος από μία ιδιωτική διαφορά π.χ. ένα ποσό 2.000 ευρώ και ο δανειστής-επισπεύδων προβεί σε κατάσχεση εις χείρας 4 τραπεζών, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, στην περίπτωση που ο οφειλέτης διατηρεί τραπεζικούς λογαριασμούς σε όλες τις τράπεζες (και με δεδομένο ότι γίνεται και μελλοντική κατάσχεση της χρηματικής απαίτησης), τότε θα έχει να αντιμετωπίσει τα εξής:

Θα δεσμευτούν στο σύνολο 2.000 ευρώ, εις χείρας κάθε μίας από τις 4 τράπεζες και στο σύνολο θα δεσμευτούν 8.000 ευρώ για άγνωστο χρονικό διάστημα, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία απόδοσης των χρημάτων στον επισπεύδοντα.

Αυτό μπορεί να κρατήσει και διάστημα αρκετών μηνών, μέχρις ότου γίνει η αποδέσμευση των λογαριασμών του οφειλέτη, για την οποία όλες οι Τράπεζες απαιτούν έγγραφο άρσης κατάσχεσης ΜΟΝΟ από τον ίδιο τον επισπεύδοντα, χωρίς να αρκεί η προσκόμιση εξοφλητικής απόδειξης, με αποτέλεσμα να αρνούνται οι Τράπεζες την αποδέσμευση και να αποκομίζουν ανυπολόγιστα οφέλη. Αν μάλιστα ο επισπεύδων αρνείται να συμπράξει (λόγω υφιστάμενης αντιδικίας), τότε θα απαιτηθούν και περαιτέρω δικαστικές ενέργειες για την αποδέσμευση των λογαριασμών του οφειλέτη και η ταλαιπωρία αυτή θα κρατήσει σε κάποιες περιπτώσεις χρονικό διάστημα άνω του έτους.

Στην περίπτωση, που δεν υπάρχουν τα χρήματα και δεν ευρεθεί το συνολικό ποσό των 2.000 ευρώ, σε κάποιο λογαριασμό του οφειλέτη, τότε γίνεται μελλοντική κατάσχεση σε κάθε λογαριασμό και από κάθε τράπεζα, μέχρι να συγκεντρωθεί συνολικά το ποσό των 2.000 ευρώ, το οποίο δεσμεύεται αντίστοιχα από κάθε τράπεζα.
Ως εκ τούτου, η ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ προτείνει:

α) την ηλεκτρονική αποδέσμευση όλων των τραπεζικών λογαριασμών, και την υποχρέωση των Τραπεζών να προβαίνουν άμεσα, εντός 48 ωρών, σε άρση της κατάσχεσης χρηματικής απαίτησης, με την προσκομιδή των κατά νόμο παραστατικών εξόφλησης που θα προσκομίζει ο οφειλέτης,

β) σε περίπτωση που συνταχθεί θετική δήλωση τρίτου και δεσμευτεί το κατασχεθέν ποσό προς μερική ή ολική ικανοποίηση του επισπεύδοντος, να γίνεται αυτόματη ηλεκτρονική αποδέσμευση μερική ή ολική, αντίστοιχα, από τους υπόλοιπους λογαριασμούς του οφειλέτη, στην ίδια ή στις υπόλοιπες τράπεζες, εντός 15 ημερών από την θετική δήλωση τρίτου. Και

γ) την απαγόρευση στις Τράπεζες παράνομης δέσμευσης και συμψηφισμού με δικές τους χρηματικές απαιτήσεις, ενόσω δεν έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση.

 

 

*Ο κ. Γεώργιος Παλάζης είναι Δικηγόρος, Γραμματέας Δικαιοσύνης Νέας Δεξιάς

Αφήστε κάποιο σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *