13.1 C
Serres

“Παναγιά του Χάρου” – Τα κρινάκια της Παναγιάς και η Σερραία δασκάλα που υποδέχεται και ξεναγεί τους πιστούς -φωτο

Date:

Λίγα μίλια ανατολικά από την Πάτμο βρίσκονται οι Λειψοί που τα τελευταία έχουν εξελιχτεί σε πόλο έλξης για προσκυνηματικό τουρισμού, γεγονός που οφείλεται στην εικόνα της Παναγίας του Χάρου. Η συγκεκριμένη εικόνα της Παναγίας του Χάρου, βρίσκεται στην Ελλάδα, σε ένα μικρό βυζαντινό εκκλησάκι που έχτισαν στους Λειψούς το 1600 μοναχοί από την Πάτμο.

Το ονόμασαν «Παναγία του Χάρου» εξαιτίας του κειμηλίου που φιλοξενούσε. Μια εικόνα της Παναγίας που δεν κρατά τον Χριστό στην αγκαλιά της όπως συνηθίζεται, αλλά τον Σταυρό με τον Ιησού επάνω του. Ο ναός χτισμένος σε βυζαντινό ρυθμό, έχει χαμηλό τρούλο, ακανόνιστα τόξα, λίγα και στενόμακρα παράθυρα.

Το πέρασμα του χρόνου άφησε ανέπαφη την Εκκλησία, σεβάστηκε το ιερό κειμήλιο, τη θαυματουργική εικόνα της Παναγίας του Χάρου, αλλά ερήμωσε τα γύρω κελιά των μοναχών. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, τον Απρίλη του 1943, μια κάτοικος των Λειψών τοποθέτησε στην εικόνα μερικούς κρίνους. Αυτοί ξεράθηκαν και παρέμειναν ξηραμένοι στην εικόνα για μήνες.

παναγια του χαρου λειψοί

Όμως, όταν πλησίασε το πανηγύρι, οι ξηραμένοι κρίνοι άρχισαν να παρουσιάζουν ραβδώσεις και χυμούς. Μάλιστα μέχρι την ημέρα του πανηγυριού στις 23 Αυγούστου – στα εννιάμερα της Παναγίας- βλάστησαν πολλά μπουμπούκια. Το θαύμα αυτό επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ελένη Γερμανίδου, η οποία και εθελοντικά φροντίζει να ανοίγει και να κλείνει τον Ναό. Τα κρινάκια αυτά, τα κρινάκια της Παναγιάς τα μαζεύουν μετά την γιορτή της και τα προσφέρουν για ευλογία στους προσκυνητές, αναφέρει.

λειψοί

Η Ελένη Γερμανίδου αναφέρει ότι επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου επισκέπτονται καθημερινά τον Ναό. Από Καναδά, τη Σουηδία, από Αγγλία, Ιταλία κλπ έρχονται ως επισκέπτες να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας αναφέρει. Η Ελένη Γερμανίδου δασκάλα, στο επάγγελμα, άφησε τις Σέρρες, όπου γεννήθηκε και ήλθε στο ακριτικό νησί να ασκήσει το επάγγελμα της. Έχουν περάσει δυο και πλέον δεκαετίες και η Ελένη Γερμανίδου δεν έχει μετανιώσει για την επιλογή της.


Συνταξιούχος πλέον έχει αφιερώσει εθελοντικά μεγάλο μέρος του προσωπικού της χρόνου στην “Χάρη της Παναγίας”, όπως λέει. Η Ελένη Γερμανίδου είναι αυτή που υποδέχεται τους επισκέπτες και ακούραστα μοιράζει την ιστορία του ναού και της Παναγίας του Χάρου. Για όσους βρεθούν στο ακριτικό νησί οι ώρες επίσκεψης είναι από τις 9.30 το πρωί έως τις 13.30 το μεσημέρι.

λειψοί 1

Το ακριτικό νησί που έχει γίνει γνωστό για τις μοναδικές παραλίες αλλά και τις δράσεις του δήμου στο μέτωπο της αειφορίας. Αφού ο δήμος, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Φώτης Μάγγος, δεν επιτρέπει την κατασκευή πισίνας στα εξοχικά ή και ενοικιαζόμενα καταλύματα, την ίδια στιγμή οι παραλίες του νησιού δεν έχουν καταληφθεί από ομπρέλες παραλίας. Ο λόγος απλός. Ο δήμος επιθυμεί να παραμείνουν οι παραλίες αναλλοίωτες από την ανθρώπινη παρέμβαση και στο πλαίσιο αυτό δεν έχει επιτρέψει την οργάνωση αυτών από ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Παναγιά του Χάρου 5

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Ελλάδα"Παναγιά του Χάρου" - Τα κρινάκια της Παναγιάς και η Σερραία δασκάλα...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Google- Αναζητήσεις 2023: Ο Sin Boy πρώτος σε αναζητήσεις (πρόσωπα) στην Ελλάδα

Το 2023 πλησιάζει στο τέλος του, έτοιμο να πάρει...

Με ONIRAMA αύριο η έναρξη της Πολιτείας των Ευχών 2023 

Στις 20:30 η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου Αύριο Τρίτη 12...

Σέρρες: Άρχισαν οι μαθητές να «Στολίζουν την πόλη μας»

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Σερρών (Κ.Ε.ΔΗ.Σ) και η Αντιδημαρχία Παιδείας, σε...

Επίσκεψη κλιμακίου της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. στον Μητροπολίτη Σερρών

Τον Σεβ. Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγο επισκέφθηκε,...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα