12.1 C
Serres

Πανελλαδικές 2020: Αντίστροφη μέτρηση για την πρεμιέρα – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε (φωτο)

Date:

Στις 15 Ιουνίου ξεκινούν οι φετινές Πανελληνίες Εξετάσεις για τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων, ενώ μία μέρα αργότερα θα εξεταστούν οι μαθητές των ΕΠΑΛ.

 

 

Το πρόγραμμα

 

Το πρώτο μάθημα στο οποίο θα εξεταστούν οι υποψήφιοι είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (Γενικής Παιδείας) για τα ΓΕΛ και τα Νέα Ελληνικά (Γενικής Παιδείας) για τα ΕΠΑΛ.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος οι υποψήφιοι των ΓΕΛ θα δώσουν εξετάσεις και με το νέο σύστημα (εξέταση στο μάθημα της Κοινονιωλογίας αντί Λατινικών και απουσία συντελεστών βαρύτητας στις βαθμολογίες των μαθημάτων, οι διαφορές μεταξύ άλλων) και με το παλιό.

 

Έτσι, οι υποψήφιοι που θα εξεταστούν με το ΝΕΟ σύστημα, στις 17/6 θα εξεταστούν στα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών) και στα Μαθηματικά (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Στη συνέχεια, στις 19/6 θα εξεταστούν στη Βιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας) και στην Κοινωνιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών).

Ακολουθούν, η εξέταση στη Φυσική στις 22/6 (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και στις 24/6 στην Ιστορία και την Πληροφορική, των Ομάδων Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την εξέταση στις 26/6 στην Χημεία (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και την Οικονομία (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

1 1 1 1

Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ που θα δώσουν με το ΠΑΛΙΟ σύστημα, θα έχουν κατά βάση κοινό πρόγραμμα με όσους δώσουν με το νέο. Εξαίρεση, στις 22/6 θα πραγματοποιηθεί η εξέταση των Λατινικών (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), στις 24/6 η εξέταση του μαθήματος «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον» (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και στις 26/6 η εξέταση του μαθήματος «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

2 2 1 1

Σε ό,τι αφορά τα ΕΠΑΛ, μετά την εξέταση των Νέων Ελληνικών (16/6), θα πραγματοποιηθεί η εξέταση στα Μαθηματικά (‘Αλγεβρα) στις 18/6. Στη συνέχεια, από τις 20 έως και τις 30/6 θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις στα μαθήματα ειδικότητας.

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 και είναι κοινή για τους υποψηφίους. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 και η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες. Εξαίρεση, το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο (ΕΠΑΛ), για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις ώρες.

Σημειώνεται ότι ακόμα αναμένεται το πρόγραμμα των Ειδικών Μαθημάτων.

 

Ένα ακόμη βήμα, η ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων. Παρ’όλο που η ανακοίνωση του ακριβή αριθμού δεν έχει γίνει από πλευράς υπουργείου, ωστόσο η υπουργός, Νίκη Κεραμέως, στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε διαδικτυακά είχε αναφέρει ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη αλλαγή σε σχέση με τον περυσινό.

82.159 υποψήφιοι στα ΓΕΛ για 77.970 θέσεις

 

Συμπληρώνεται το παζλ των αριθμών για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020, καθώς δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Παιδείας ο αριθμός των υποψηφίων των ΓΕΛ που δήλωσαν συμμετοχή στις εξετάσεις.








Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του υπουργείου, 82.159 θα είναι οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ημερησίων και εσπερινών) που δήλωσαν συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020, με το παλαιό και το νέο σύστημα. Το παραπάνω προκύπτει από σχετική Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη σήμερα.

Αναμένεται στο επόμενο χρονικό διάστημα η ανακοίνωση και του αριθμού των υποψηφίων των Επαγγελματικών Λυκείων.

Υπενθυμίζεται, ότι ο συνολικός αριθμός εισακτέων στις σχολές, στα τμήματα και στις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2020-21 έχει καθοριστεί στους 77.970, αριθμός ίδιος με εκείνον της περυσινής χρονιάς.

Αλλάζει ο τρόπος βαθμολόγησης στην Έκθεση

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» μεταβάλλεται η βαθμολόγηση στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, το οποίο είναι το μόνο κοινό για όλα τα επιστημονικά πεδία. Το διαγώνισμα χωρίζεται σε τέσσερα ερωτήματα, εκ των οποίων το πρώτο βαθμολογείται με 15 μονάδες, το δεύτερο με 40 μονάδες με τα υποερωτήματα ανάλογα με τη βαρύτητά τους βαθμολογούνται με 15, 15 και 10 μονάδες, το τρίτο θέμα με 15 μονάδες και το τέταρτο με 30 μονάδες.

Στελέχη του υπουργείου Παιδείας σημειώνουν ότι η βαθμολόγηση θα είναι πιο ενισχυμένη στις ερωτήσεις που αφορούν τη Γλώσσα και ελαφρώς χαμηλότερη στα ζητούμενα που αφορούν τη Λογοτεχνία. Οι εξεταζόμενοι θα ενημερωθούν για τη βαθμολόγηση του κάθε ερωτήματος με το που θα λάβουν το διαγώνισμα, καθώς το μάθημα ανοίγει με την εξέτασή του την αυλαία των Πανελλαδικών στις 15 Ιουνίου.

Έρχεται μείωση ύλης στις Πανελλαδικές – Ενισχύεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση

 

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη χρονιά που συνεξετάζεται το μάθημα της Γλώσσας με τη Λογοτεχνία και με την εμπειρία της προηγούμενης χρονιάς και δεδομένου ότι το μάθημα εξετάζεται και από μαθητές που προέρχονται από τα επιστημονικά πεδία των Θετικών Επιστημών (πολυτεχνικές σχολές) και των Επιστημών Υγείας (ιατρικές), κρίθηκε απαραίτητη η ενίσχυση του ενός σκέλους του διαγωνίσματος με ελαφρώς μεγαλύτερη μοριοδότηση έναντι του άλλου. Μένει να αποδειχθεί στην πράξη από τις επιδόσεις των μαθητών πως η συγκεκριμένη αλλαγή θα επηρεάσει τους τελικούς βαθμούς.

Μία ακόμη σημαντική αλλαγή αφορά την προσθήκη του μαθήματος της Κοινωνιολογίας. Φέτος, για πρώτη φορά, οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξεταστούν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας.

 

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας, η εξέταση του μαθήματος θα περιλαμβάνει δύο ομάδες θεμάτων, με πέντε υποερωτήματα και 50 μονάδες ανά ομάδα. Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει δύο θέματα ευρείας ανάπτυξης και απαιτεί ικανότητες συνθετικής ανάλυσης και διασύνδεσης γνώσεων.

Στα υπόλοιπα μαθήματα δεν παρατηρούνται αλλαγές σχετικά με τα ζητούμενα και τον τρόπο εξέτασης των μαθημάτων, όμως και οι υπόλοιποι υποψήφιοι έχουν νέες προκλήσεις να αντιμετωπίσουν φέτος.

Μείωση ύλης

 

Η μείωση της ύλης στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα που αποφασίστηκε λόγω της αναστολής της λειτουργίας των σχολείων για δύο μήνες, αλλάζει τα δεδομένα του διαγωνίσματος. Η πρωτοβουλία για «ψαλίδι» στην ύλη ήταν μια ανακουφιστική απόφαση για τους μαθητές, όμως εκπαιδευτικοί υπογραμμίζουν ότι αυτό δεν συνεπάγεται και ευκολότερα θέματα. Η μειωμένη ύλη δεν άλλαξε μόνο τη ροή της μελέτης, αλλά θα αλλάξει και τη φιλοσοφία πολλών μαθημάτων στα διαγωνίσματα. Οι υποψήφιοι δεν μπορούν να απευθυνθούν σε θέματα παλαιότερων ετών, καθώς αυτά έχουν συνταχθεί με τελείως διαφορετικό όγκο ύλης από αυτόν που έχουν να διαχειριστούν φέτος. Η περικοπή σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει το 1/3 της συνολικής ύλης.

Η βαθμολόγηση των φετινών υποψηφίων επηρεάζεται και από το γεγονός ότι καταργούνται οι συντελεστές βαρύτητας, που μέχρι πέρσι πριμοδοτούσαν τις επιδόσεις σε μαθήματα ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο από το οποίο προέρχεται ο κάθε υποψήφιος.

Πανελλαδικές 2020: 8 στους 10 στην ανώτατη εκπαίδευση – Σε ποιες σχολές θα γίνει «μάχη»

 

Ο διαφορετικός τρόπος υπολογισμού μορίων λόγω της εξάλειψης των συντελεστών βαρύτητας εκτιμάται ότι θα οδηγήσει και σε μια πλασματική και πολύ μικρή άνοδο των βάσεων, ακόμα και αν οι επιδόσεις των μαθητών είναι ακριβώς ίδιες με πέρσι. Φυσικά πρόκειται για μια τεχνική αλλαγή που δεν αλλάζει τίποτα στην ουσία των εξετάσεων αλλά και στη μάχη των υποψηφίων για μία θέση στην πρώτη τους επιλογή.

Τα περισσότερα δεδομένα για την υλοποίηση των πανελλαδικών εξετάσεων βρίσκονται στα χέρια των μαθητών και πλέον ζητούμενο αποτελεί το επίπεδο δυσκολίας στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα αλλά και το πώς θα ανταπεξέλθουν οι υποψήφιοι σε αυτά, δεδομένου ότι φέτος ήταν μια διαφορετική χρονιά, καθώς λόγω κορονοϊού ανετράπη η καθημερινότητά τους.

Πριν από λίγες μέρες, το υπουργείο Παιδείας δημοσιοποίησε και τον αριθμό εισακτέων, ο οποίος δεν παρουσιάζει καμία μεταβολή σε σχέση με πέρσι.

ΕλλάδαΠαιδείαΠανελλαδικές 2020: Αντίστροφη μέτρηση για την πρεμιέρα – Όλα όσα πρέπει να...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Δράμα: Καινοτόμα μαθητική εφαρμογή ειδοποιεί πότε πρέπει να αδειάσουν οι κάδοι

Πόσες φορές έτυχε να γυρνάτε με τη σακούλα σκουπιδιών...

Κ.Πιερρακάκης: Πιστεύουμε βαθιά στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια

«Η δέσμευση της κυβέρνησης για στήριξη του ΔΠΘ και...

Παγκόσμια πρωτιά για την ελληνική μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» «Isometricks»

Tο Παγκόσμιο Βραβείο Μαθητικής Επιχειρηματικότητας του Junior Achievement «JA...

Tα μέτρα για την εθνική στρατηγική «Stop-bullying» που ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης

Τους άξονες της εθνικής στρατηγικής και την εκστρατεία ενημέρωσης...

Μοίρασε τη δημοσίευση:



Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα